Takto môže vyzerať parádny slávnostný obed – 15 obľúbených receptov na oslavu

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Slávnostný obed – to je výzva, ktorá sa s tými správnymi receptami podarí bez jediného zaváhania. Či už sa spoločne chystáte osláviť narodeniny alebo povýšenie v práci, nasledujúci výber prináša inšpirácie hodné slávnostného okamžiku.

REKLAMA

Pečená falošná hovädzia sviečkovica sa krásne rozplýva na jazyku. Výrazná chuť mäsa je doplnená o koreňovú zeleninu a voňavé bylinky.

Pečená falošná hovädzia sviečkovica

Profilová fotka používateľa
Palo 1 recept
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
Postup
Mäso si umyjem a vysuším papierovou utierkou. Mäso si prešpikujem cesnakom tak, že doň urobím malé zárezy, do ktorých budem vkladať plátky cesnaku. Okorením, osolím a posypem rozmarínom a tymianom. Takto pripravené ho vložím do zapekacej misy a dookola poukladám očistenú mrkvu, nakrájanú na tretiny a tiež cibuľu na mesiačiky. Dáme ho zakryté alobalom piecť do vyhriatej rúry na 220 stupňov, zhruba 15 minút a potom znížim teplotu na 180 stupňov a dopekám ešte asi 50 minút. Posledných 10 minút stiahnem alobal dole.
Mäso si umyjem a vysuším papierovou utierkou. Mäso si prešpikujem cesnakom tak, že doň urobím malé zárezy, do ktorých budem vkladať plátky cesnaku. Okorením, osolím a posypem rozmarínom a tymianom. Takto pripravené ho vložím do zapekacej misy a dookola poukladám očistenú mrkvu, nakrájanú na tretiny a tiež cibuľu na mesiačiky. Dáme ho zakryté alobalom piecť do vyhriatej rúry na 220 stupňov, zhruba 15 minút a potom znížim teplotu na 180 stupňov a dopekám ešte asi 50 minút. Posledných 10 minút stiahnem alobal dole.

Návrat k tradičnému receptu na pečené plnené kura poteší malých aj veľkých.

Pečené kura s plnkou

Profilová fotka používateľa
Lucka 17 receptov
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Čo dokáže ešte viac vylepšiť pomaly pečené kura? Stačí ho len naplniť výbornou plnkou a najlepšie pečené kura je na svete.
Čo dokáže ešte viac vylepšiť pomaly pečené kura? Stačí ho len naplniť výbornou plnkou a najlepšie pečené kura je na svete.

Zemiakový majonézový šalát s obrátenými rezňami patrí k osvedčeným slávnostným jedlám.

Zemiakový šalát s obrátenými rezňami

Profilová fotka používateľa
Vlastula 8 receptov
100 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
100 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Postup
Uvarené zemiaky v šupke si ošúpeme od šupky a pretlačíme cez sitko na zemiaky. Do misky so zemiakmi pridáme nakrájané kyslé uhorky, dusenú šunku, nadrobno nakrájanú cibuľu a uvarené nakrájané vajíčka. Do pripravenej zmesi pridáme majonézu a celú zmes jemne premiešame, aby sa chute spojili. Dochutíme samozrejme soľou a korením podľa vlastnej chuti a dáme do chladničky. Na obrátené rezne si pripravíme plátky bravčového karé, ktoré si naklepeme a následne ochutíme soľou a korením u z oboch strán. Takto ochutené mäso obaľujeme v strúhanke. Ja to robievam tak, že strúhanku si dám do igelitového vrecúška a tĺčikom strúhanku vklepem do mäsa. Strúhankou obalené rezne potom obaľujeme v rozšľahaných vajíčkach a následne sprudka opečieme na rozohriatej panvici s olejom. Opekáme krátko z oboch strán. V ďalšom hrnci alebo panvici si rozohrejeme olej a opečieme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. K opečenej cibuli pridáme mletú červenú papriku a mletý kmín. Za stáleho miešania ešte pridáme kečup a horčicu. Do tohto hrnca potom vkladáme opečené bravčové rezne a dusíme podliate troškou vody asi pol hodinku, aby nám vzniklo mäkké a šťavnaté mäsko.
Uvarené zemiaky v šupke si ošúpeme od šupky a pretlačíme cez sitko na zemiaky. Do misky so zemiakmi pridáme nakrájané kyslé uhorky, dusenú šunku, nadrobno nakrájanú cibuľu a uvarené nakrájané vajíčka. Do pripravenej zmesi pridáme majonézu a celú zmes jemne premiešame, aby sa chute spojili. Dochutíme samozrejme soľou a korením podľa vlastnej chuti a dáme do chladničky. Na obrátené rezne si pripravíme plátky bravčového karé, ktoré si naklepeme a následne ochutíme soľou a korením u z oboch strán. Takto ochutené mäso obaľujeme v strúhanke. Ja to robievam tak, že strúhanku si dám do igelitového vrecúška a tĺčikom strúhanku vklepem do mäsa. Strúhankou obalené rezne potom obaľujeme v rozšľahaných vajíčkach a následne sprudka opečieme na rozohriatej panvici s olejom. Opekáme krátko z oboch strán. V ďalšom hrnci alebo panvici si rozohrejeme olej a opečieme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. K opečenej cibuli pridáme mletú červenú papriku a mletý kmín. Za stáleho miešania ešte pridáme kečup a horčicu. Do tohto hrnca potom vkladáme opečené bravčové rezne a dusíme podliate troškou vody asi pol hodinku, aby nám vzniklo mäkké a šťavnaté mäsko.

Tento precízne spracovaný recept ukazuje, ako lákavo a chutne sa dajú pripraviť a naservírovať kuracie prsia s ryžou.

Kuracie prsia s citrusovou omáčkou, špargľou a feniklom

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Svieži jarný recept so zelenou špargľou.
Svieži jarný recept so zelenou špargľou.
REKLAMA

Slávnostné chvíle si priam pýtajú luxusné kulinárske kombinácie. Taký je aj recept na kačacie prsia na mede a pomarančoch.

Kačacie prsia na mede a pomarančoch

Profilová fotka používateľa
TASTElist 139 receptov
30 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
30 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Medovo-pomarančové kačacie prsia, ktoré si uchovajú šťavnatosť a pripraviť ich doma zvládne každý.
Medovo-pomarančové kačacie prsia, ktoré si uchovajú šťavnatosť a pripraviť ich doma zvládne každý.

Zdroj: Youtube

Kačacie prsia na broskyniach so zemiakmi a kapustou nie sú v tejto kombinácii na našich tanieroch každý deň. Práve preto sú ideálnym adeptom na slávnostný obed.

Kačacie prsia na broskyniach

Profilová fotka používateľa
Lovemykitchen 2 recepty
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Ako prvé si dajte variť zemiaky v šupke do hlbokého hrnca. Medzitým si v druhom hrnci pripravte červenú kapustu. Nadrobno nakrájanú červenú cibuľu opražte na troche oleja s polievkovou lyžicou hnedého cukru. Keď je cibuľa karamelizovaná, pridajte polovicu nastrúhanej hlávky červenej kapusty a dôkladne premiešajte. Osoľte, okoreňte a nechajte pod pokrievkou dusiť do zmäknutia. Priebežne kapustu sledujte a podľa chuti pridávajte trošku octu, cukru alebo soli. Kačacie prsia umyte a osušte papierovou utierkou. Narežte párkrát jemne povrch kože a potrite medom. Poriadne osoľte a okoreňte. Na horúcom oleji s trochou masla postupne opražte prsia z oboch strán - najskôr kožou dolu. Následne podlievajte trochou bieleho vína a duste, kým nebude mäso mäkké. Zhruba v tri štvrtine varu pridajte k mäsu broskyne a krátko povarte. Kačacie prsia servírujte s kapustou, broskyňami a varenými zemiakmi bez šupky s troškou masla. Dobrú chuť!.
Ako prvé si dajte variť zemiaky v šupke do hlbokého hrnca. Medzitým si v druhom hrnci pripravte červenú kapustu. Nadrobno nakrájanú červenú cibuľu opražte na troche oleja s polievkovou lyžicou hnedého cukru. Keď je cibuľa karamelizovaná, pridajte polovicu nastrúhanej hlávky červenej kapusty a dôkladne premiešajte. Osoľte, okoreňte a nechajte pod pokrievkou dusiť do zmäknutia. Priebežne kapustu sledujte a podľa chuti pridávajte trošku octu, cukru alebo soli. Kačacie prsia umyte a osušte papierovou utierkou. Narežte párkrát jemne povrch kože a potrite medom. Poriadne osoľte a okoreňte. Na horúcom oleji s trochou masla postupne opražte prsia z oboch strán - najskôr kožou dolu. Následne podlievajte trochou bieleho vína a duste, kým nebude mäso mäkké. Zhruba v tri štvrtine varu pridajte k mäsu broskyne a krátko povarte. Kačacie prsia servírujte s kapustou, broskyňami a varenými zemiakmi bez šupky s troškou masla. Dobrú chuť!.

A kačacie prsia do tretice! Recept so shimeji hubami v sebe nesie atmosféru východnej Ázie a je jasným dôkazom, že v jednoduchosti je krása.

Božské prepojenie chutí: Kačacie prsia, shimeji huby, kapia

Profilová fotka používateľa
muz_s_varechou 10 receptov
20 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
20 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Božské prepojenie chutí: Kačacie prsia, shimeji huby, kapia a pečene zemiaky na masle. 🍽recept ⤵️
Božské prepojenie chutí: Kačacie prsia, shimeji huby, kapia a pečene zemiaky na masle. 🍽recept ⤵️

Bravčové karé plnené sedliackou šunkou, balkánskym syrom, šampiňónmi a pažítkou je explóziou chutí na taniere. Ako prílohu odporúčame chutné chrumkavé pečené zemiaky.

Plnená bravčová rolka

Profilová fotka používateľa
muz_s_varechou 10 receptov
90 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
90 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Mäso si odkrojíme z vrchnej časti karé, naklepeme osolíme a okoreníme. Položíme si ho na silikónovú podložku alebo fóliu. Poukladáme na vyklepane mäso sedliacku šunku alebo prošuto, tak aby sa nám trochu prekrývalo. Balkánsky syr rozmrvíme na sedliacku šunku a pridáme sušené paradajky, nasekanú pažítku a nakrájané šampiňóny. Pridáme "kde tam trochu" horčice. Mäso si zrolujeme pomocou fólie, kraj si poriadne zaviažeme niťou a pokračujeme až po druhý koniec pri čom nám vznikne rolka. Keď máme mäso zviazané okoreníme zmesou údený gril a osmahneme rolku na oleji s každej strany, aby sa nám zatiahlo. Vložíme do pekáča, podlejeme 2dl vody a zakryté alobalom dáme piecť na 190°C 1,5hod. Dúfam, že bude chutiť 😉.
Mäso si odkrojíme z vrchnej časti karé, naklepeme osolíme a okoreníme. Položíme si ho na silikónovú podložku alebo fóliu. Poukladáme na vyklepane mäso sedliacku šunku alebo prošuto, tak aby sa nám trochu prekrývalo. Balkánsky syr rozmrvíme na sedliacku šunku a pridáme sušené paradajky, nasekanú pažítku a nakrájané šampiňóny. Pridáme "kde tam trochu" horčice. Mäso si zrolujeme pomocou fólie, kraj si poriadne zaviažeme niťou a pokračujeme až po druhý koniec pri čom nám vznikne rolka. Keď máme mäso zviazané okoreníme zmesou údený gril a osmahneme rolku na oleji s každej strany, aby sa nám zatiahlo. Vložíme do pekáča, podlejeme 2dl vody a zakryté alobalom dáme piecť na 190°C 1,5hod. Dúfam, že bude chutiť 😉.
REKLAMA

Ak už teraz vieš, že na oslave sa stretne zoskupenie milovníkov dobrých rýb, pohosti ich plnenými filetami z lososa. Výborná plnka z mozzarelly, parmezánu, cesnaku a špenátu vnáša nový rozmer chutí.

Losos so syrovo-špenátovou plnkou

Profilová fotka používateľa
Hela 4 receptov
45 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
45 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Postup
Pomocou ostrého noža urobte do jednotlivých lososových filetov rez stredom, aby vám vznikla taká kapsa, ktorú budete plniť. Plnku si pripravíte nastrúhaním mozzarely a parmezánu a zmiešaním so všetkými ďalšími surovinami. Lyžicou plníte postupne každý filet, plnkou nešetrite. Takto naplnené filety lososa ešte osoľte, okoreňte a položte ich kožou dole na panvicu s rozohriatym olivovým olejom zmiešaným s kúskom masla. Smažte z oboch strán 5-6 minút. Počas smaženia vytlačte na filety šťavu z polovice citróna a prihoďte aj dve vetvičky rozmarínu. Neustále filety polievajte výpekom. Keď bude losos krásne červený a upečený zvrchu do chrumkava môžete ho vybrať z panvice a podávať s čerstvou zeleninou alebo zemiakmi.
Pomocou ostrého noža urobte do jednotlivých lososových filetov rez stredom, aby vám vznikla taká kapsa, ktorú budete plniť. Plnku si pripravíte nastrúhaním mozzarely a parmezánu a zmiešaním so všetkými ďalšími surovinami. Lyžicou plníte postupne každý filet, plnkou nešetrite. Takto naplnené filety lososa ešte osoľte, okoreňte a položte ich kožou dole na panvicu s rozohriatym olivovým olejom zmiešaným s kúskom masla. Smažte z oboch strán 5-6 minút. Počas smaženia vytlačte na filety šťavu z polovice citróna a prihoďte aj dve vetvičky rozmarínu. Neustále filety polievajte výpekom. Keď bude losos krásne červený a upečený zvrchu do chrumkava môžete ho vybrať z panvice a podávať s čerstvou zeleninou alebo zemiakmi.

Máme radi recepty, ktoré dokážu pospájať tradičné ingrediencie do výnimočného výsledku. Bravčové plátky marinované v cesnaku a bylinkách dopĺňa krásne zelené hráškové pyré.

Karé na bylinkách + hráškové pyré

Profilová fotka používateľa
Kristy 9 receptov
40 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
40 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Ak mati radi hrášok, tak určite skúste tuto alternatívu pyré 😊
Ak mati radi hrášok, tak určite skúste tuto alternatívu pyré 😊

Ďalší zaujímavý recept, v ktorom hrá hlavnú úlohu losos. Tentokrát v spoločnosti špargle a holandskej omáčky.

Losos pečený na ghee masle s bylinkami a špargľa s holandskou omáčkou

Profilová fotka používateľa
patrik_v_kuchyni 63 receptov
30 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
30 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Filety z lososa umyjeme, dobre osušíme, pokvapkáme šťavou z citróna. Osolíme okoreníme, vložím do zapekacej misky. Na každý kúsok dáme ghee maslo. Vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a necháme piecť asi 20 minút. V hrnci sparíme na asi 5 minút neošúpanú špargľu. Po sparení špargľu vložíme do vody, s ľadovými kockami, aby zostala chrumkavá a zachovala si svoju farbu. Holandskú omáčku si pripravíme tak, že vymiešame nad parou žĺtky, vývar, korenie a citrónovú šťavu aby nám z toho vznikla hustá pena. Malo by to trvať približne 5 minút. Omáčku dáme preč z pary a postupne do nej zašľaháme roztopené maslo. Ako bude omáčka chladnúť tak bude aj hustnúť. Upečeného lososa podávame so špargľou preliatou holandskou omáčkou. Dobrú chuť.
Filety z lososa umyjeme, dobre osušíme, pokvapkáme šťavou z citróna. Osolíme okoreníme, vložím do zapekacej misky. Na každý kúsok dáme ghee maslo. Vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a necháme piecť asi 20 minút. V hrnci sparíme na asi 5 minút neošúpanú špargľu. Po sparení špargľu vložíme do vody, s ľadovými kockami, aby zostala chrumkavá a zachovala si svoju farbu. Holandskú omáčku si pripravíme tak, že vymiešame nad parou žĺtky, vývar, korenie a citrónovú šťavu aby nám z toho vznikla hustá pena. Malo by to trvať približne 5 minút. Omáčku dáme preč z pary a postupne do nej zašľaháme roztopené maslo. Ako bude omáčka chladnúť tak bude aj hustnúť. Upečeného lososa podávame so špargľou preliatou holandskou omáčkou. Dobrú chuť.

Tieto plnené kuracie prsia patria k našim najobľúbenejším. So servírovaním na tanieri sa dá krásne vyhrať, čo je skvelým predpokladom, ako pri stole zaujať hostí.

Plnené kuracie prsia s cibuľovo-hrozienkovým chutney

Profilová fotka používateľa
TASTElist 139 receptov
90 min.
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 18
4.7
90 min.
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 18
4.7
Postup
Chutney: cibuľu nakrájame na drobné kúsky. K nakrájanej cibuli pridáme ostatné suroviny a zmes varíme približne 50 minút. V miske zmiešame ricottu a sušené paradajky nakrájané na drobné kúsky. K zmesi následne pridáme nahrubo nasekanú rukolu. Na pracovnú plochu rozprestrieme potravinársku fóliu v tvare obdĺžnika. Do jej stredu položíme 2-3 plátky pancetty. Kuracie mäso jemne naklepeme, osolíme, okoreníme, položíme na pancettu a potrieme ho pestom. Na pesto rozotrieme lyžicu zmesi ricotty, sušených paradajok a rukoly. Kuracie prsia pevne zavinieme a fóliu na oboch stranách poriadne utesníme. Pripravené kuracie prsia zabalené vo fólii dusíme na pare približne 30 minút. Hotové jedlo servírujeme s cibuľovo-hrozienkovým chutney.
Chutney: cibuľu nakrájame na drobné kúsky. K nakrájanej cibuli pridáme ostatné suroviny a zmes varíme približne 50 minút. V miske zmiešame ricottu a sušené paradajky nakrájané na drobné kúsky. K zmesi následne pridáme nahrubo nasekanú rukolu. Na pracovnú plochu rozprestrieme potravinársku fóliu v tvare obdĺžnika. Do jej stredu položíme 2-3 plátky pancetty. Kuracie mäso jemne naklepeme, osolíme, okoreníme, položíme na pancettu a potrieme ho pestom. Na pesto rozotrieme lyžicu zmesi ricotty, sušených paradajok a rukoly. Kuracie prsia pevne zavinieme a fóliu na oboch stranách poriadne utesníme. Pripravené kuracie prsia zabalené vo fólii dusíme na pare približne 30 minút. Hotové jedlo servírujeme s cibuľovo-hrozienkovým chutney.
REKLAMA

A čo tak pripraviť tentokrát mäso zo zajaca! Vo videorecepte sa dozvieš, ako pripraviť zajaca na smotane jemne a delikátne.

Zajac na smotane

Profilová fotka používateľa
patrik_v_kuchyni 63 receptov
150 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
150 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Toto je najjemnejší a najchutnejší recept na králika je to klasické francúzske jedlo, králik s horčicou alebo u nás známe aj ako králik na smotane.
Toto je najjemnejší a najchutnejší recept na králika je to klasické francúzske jedlo, králik s horčicou alebo u nás známe aj ako králik na smotane.

Zdroj: Youtube

Výber jedál na slávnostný obed sa prispôsobuje mnohým okolnostiam. Záleží nielen od toho, koľko času máme na prípravu, ale aj od preferencií hostí, ktorých chceme potešiť. Ak na oslavu príde prevaha zrelých chlapov, tento recept na maďarský guláš si budú chcieť opísať.

Maďarský guľáš

Profilová fotka používateľa
patrik_v_kuchyni 63 receptov
120 min.
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 3
4.7
120 min.
Hodnotenie: 4.7/5
Počet hodnotení: 3
4.7
Postup
Mäso si nakájame na kocky. Cibuľu tiež nakrájame na malé kocky doležité je aby objem mňasa bol rovnaký ako je objem cibule. Najlepšie obe nakrájať do rovnakej misky :). V hrnci rozohrejeme dostatočné množstvo oleja 2-3pl oleja, potom na ňom speníme cibuľu a necháme ju skaramelizovať, pridáme nakrájané paradajky, paprikovú pastu sladkú a štipľavú papriku. Za stáleho miešania necháme zhustnúť na paprikovo cibuľovú pastu. Základ máme hotový :). Pridáme mäso a restujeme 10 minút kým sa zatiahne z každej strany. Pridáme soľ, korenie, kmín a papriku, premiešajte a zalejte 500 ml vody. Zakryjeme a dusíme 60 minút. Hovädzie mäso udusíme do polomäka pridáme nasekanú papriku. Dobre premiešame, podľa potreby okoreníme a varíme do mäkka. Podávame s ryžou alebo knedľou. Majoránka sa pridáva až na samom konci. Dobrú chuť.
Mäso si nakájame na kocky. Cibuľu tiež nakrájame na malé kocky doležité je aby objem mňasa bol rovnaký ako je objem cibule. Najlepšie obe nakrájať do rovnakej misky :). V hrnci rozohrejeme dostatočné množstvo oleja 2-3pl oleja, potom na ňom speníme cibuľu a necháme ju skaramelizovať, pridáme nakrájané paradajky, paprikovú pastu sladkú a štipľavú papriku. Za stáleho miešania necháme zhustnúť na paprikovo cibuľovú pastu. Základ máme hotový :). Pridáme mäso a restujeme 10 minút kým sa zatiahne z každej strany. Pridáme soľ, korenie, kmín a papriku, premiešajte a zalejte 500 ml vody. Zakryjeme a dusíme 60 minút. Hovädzie mäso udusíme do polomäka pridáme nasekanú papriku. Dobre premiešame, podľa potreby okoreníme a varíme do mäkka. Podávame s ryžou alebo knedľou. Majoránka sa pridáva až na samom konci. Dobrú chuť.

Ako ukončíme náš výber receptov? Predsa noblesne - tradičnou sviečkovou na smotane. S nasledujúcim detailným postupom si na tento slávnostný obed trúfneš aj bez veľkých skúseností.

Sviečková na smotane

Profilová fotka používateľa
patrik_v_kuchyni 63 receptov
150 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
150 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
Postup
Sviečkovú očistíme, osušíme a z každej strany osolíme a okoreníme. Slaniny si nakrájame na hrubé pásy a prešpikujeme sviečkovicu pomocou úzkeho noža. Zeler, mrkvu a petržlen očistíme a nakrájame na kocky. Takisto si nakrájame aj cibuľu. Na panvici si zohrejeme maslo a sviečkovú vcelku opečieme z každej strany, aby sa mäso zatiahlo a neprišli sme o štavu. Pridáme nakrájanú zeleninu a cibuľu. Po opečení mäso vytiahneme a odložíme na tanier. Do zeleniny si môžeme pridať aj slaninu ak nám zostala pri špikovaní mäsa. Pridáme zmes korenia (čierne korenie, nové korenie a bobkový list) najlepšie ich dať do nádobky alebo sitka aby sme ich mohli neskôr ľahko odstrániť. Pridáme trošku cukru a lyžicu horčice. Teraz to musíme cele dochutiť ak bude treba pridáme ešte cukor alebo horčicu. Sviečkovu aj zeleninu dáme do pekáča, podlejeme horúcou vodou a dáme do rúry. Na 180 °C prvých 15 minút a 150 °C dalšiu hodinu a pol. Podľa potreby podlievame vodou. Keď je maso hotové tak ho odložíme z pekáča preč. Zeleninu poriadne rozmixujeme pridáme smotanu na šlahanie a podľa potreby nariedime mliekom. Dochutíme soľou a podľa potreby citrónovou štavou alebo cukrom. Mäso nakrájame a možeme podávať. Najlepšie s domácim knedlíkom. Dobrú chuť.
Sviečkovú očistíme, osušíme a z každej strany osolíme a okoreníme. Slaniny si nakrájame na hrubé pásy a prešpikujeme sviečkovicu pomocou úzkeho noža. Zeler, mrkvu a petržlen očistíme a nakrájame na kocky. Takisto si nakrájame aj cibuľu. Na panvici si zohrejeme maslo a sviečkovú vcelku opečieme z každej strany, aby sa mäso zatiahlo a neprišli sme o štavu. Pridáme nakrájanú zeleninu a cibuľu. Po opečení mäso vytiahneme a odložíme na tanier. Do zeleniny si môžeme pridať aj slaninu ak nám zostala pri špikovaní mäsa. Pridáme zmes korenia (čierne korenie, nové korenie a bobkový list) najlepšie ich dať do nádobky alebo sitka aby sme ich mohli neskôr ľahko odstrániť. Pridáme trošku cukru a lyžicu horčice. Teraz to musíme cele dochutiť ak bude treba pridáme ešte cukor alebo horčicu. Sviečkovu aj zeleninu dáme do pekáča, podlejeme horúcou vodou a dáme do rúry. Na 180 °C prvých 15 minút a 150 °C dalšiu hodinu a pol. Podľa potreby podlievame vodou. Keď je maso hotové tak ho odložíme z pekáča preč. Zeleninu poriadne rozmixujeme pridáme smotanu na šlahanie a podľa potreby nariedime mliekom. Dochutíme soľou a podľa potreby citrónovou štavou alebo cukrom. Mäso nakrájame a možeme podávať. Najlepšie s domácim knedlíkom. Dobrú chuť.

Po slávnostnom obede nesmie chýbať sladká bodka na záver. Inšpiruj sa týmito tipmi na výborné dezerty:

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA