Ako upiecť tortu? Tipy na výber korpusu, krému a zdobenia

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Pečenie torty je vždy veľkou výzvou. S dobrými postrehmi a tipmi, ako upiecť tortu, to však môže byť prekvapivo úspešné. Najdôležitejšie je venovať pozornosť výberu formy na tortu a nájsť skutočne dobrý recept na tortový korpus a krém. Finálne zdobenie už bude len pomyselnou čerešničkou na torte.

REKLAMA

Krátky prehľad:

Príprava na pečenie torty by mala začať základnou predstavou o torte – jej prevedení a veľkosti. Nezaškodí položiť si niekoľko základných otázok. 

  • Na akú príležitosť sa bude piecť torta? 
  • Bude to korpus piškótový, trený, čokoládový, makový, orechový, mandľový, red velvet alebo mandľový?
  • Krém bude maslový, s pudingom, tvarohom alebo mascarpone?
  • Trúfneš si pri pečení na čokoládovú polevu, poťahovaciu hmotu alebo dáš prednosť ovocnému a pralinkovému zdobeniu?

🎂Vyberáme tortový korpus

Na torty sa najlepšie osvedčil nadýchaný piškótový korpus. Často sa pri ňom pracuje s tradičným pomerom – na 1 vajce pridať 1 lyžicu hladkej múky a 1 lyžicu kryštálového cukru, pričom už na korpus priemernej výšky treba použiť aspoň 6 vajec. Receptov na tortový korpus je neúrekom, a preto je dobré siahnuť po overenej receptúre z rodinnej kuchárskej knihy. 

Pri spracovávaní ingrediencií do korpusu zaváži množstvo malých detailov. Ak sa v receptúre uvádza, že vajcia treba rozdeliť na bielky a žĺtky, bielky vyšľahať do snehu a žĺtky vymiešať s cukrom do sladkej peny, rozhodne by sa tieto kroky nemali oklamať rýchlym vymiešaním všetkých prísad naraz. Korpus musí byť vláčny, nadýchaný a nie zrazený a mokrý… Okrem piškótového korpusu sa výborne osvedčil aj korpus z treného cesta (obsahuje olej alebo maslo), makový korpus a šťavnatý orechový korpus.

⚫Forma na pečenie korpusu

Pečenie torty sa nezaobíde bez tortovej formy. Klasikou je okrúhla otváracia tortová forma s priemerom 24 cm, 26 cm alebo 28 cm. Obľúbené sú aj nastaviteľné tortové formy, na ktorých sa dá nastaviť niekoľko rôznych priemerov, napríklad z rozpätia od 16 do 30 cm. Výhodou tortovej formy je jej konštrukcia. Upečený korpus netreba z formy komplikovane vyberať, stačí roztvoriť sponu a bočná stena formy sa dá úplne jednoducho sňať.

REKLAMA

Začiatočníkom odporúčame, aby si manipuláciu s tortovou formou vyskúšali ešte pred naliatím cesta. Hoci to znie ako banalita, tortová forma musí byť zostavená správnym spôsobom. Ak sa napríklad dno umiestni naopak, drážky do seba nezapadnú dokonale a forma môže po naplnení pretekať.

👩‍🍳Tipy, ako upiecť tortu

Je pravdou, že pri pečení torty sa dá pokaziť veľa vecí. Je to cukrárska skúška, ktorá sa skladá z viacerých fáz a aj tí najlepší tortoví majstri zažili veľa omylov, kým sa dostali na súčasnú úroveň. Nasledujúce tipy, ako upiecť tortu, eliminujú riziko tých najčastejších, ktoré súvisia práve so samotným korpusom.

Hotovému cestu nesvedčí dlhé čakanie

Cesto na tortový korpus nesmie dlho stáť v miske. Stráca zo svojho objemu a nadýchanosti. Po vymiešaní by malo byť okamžite preliate do pripravenej tortovej formy a vložené do vyhriatej rúry.

Steny tortovej formy netreba mazať

Papierom na pečenie vystelieme iba dno tortovej formy. Steny formy nepotrebujú vymazanie ani obalenie mastným papierom. Cesto sa potom nebude mať o čo zachytiť a po okrajoch nebude stúpať. Je to jeden z častých dôvodov, prečo sa v strede tortového korpusu vytvorí vypuklina.

Rúra vopred vyhriata

Už počas mixovania cesta pripravíme rúru na ohrievanie. Ohrev nastavíme na teplotu 160 – 180 °C v závislosti od pokynov v recepte. Cesto v tortovej forme vkladáme vždy až do vyhriatej rúry.

Prvých 25 – 30 minút rúru neotvárame, kontrolujeme dvíhanie korpusu a jeho farbu. Po tomto čase skontrolujeme korpus zapichnutím špajdle. Ak na špajdli zostane zachytené mokré cesto, ešte v pečení pokračujeme. Aby vrch korpusu nezhorel, môžeme ho opatrne prekryť papierom na pečenie.

REKLAMA

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

Korpus musí vychladnúť

Kedy vybrať tortový korpus z formy? S hotovým tortovým korpusom pracujeme až po jeho vychladnutí, čo bude trvať polhodinu až hodinu, v závislosti od jeho veľkosti. Ak sa z formy vyberie teplý, môže „vyfučať“ a spľasnúť. Teplý korpus sa nesmie ani prekrajovať – v mieste rezu sa bude nepekne lepiť. 

Na tortovej forme otvoríme sponu, nožom s tenkou čepeľou opatrne prejdeme po obvode, aby sa korpus nepotrhal a odstránime obvod formy.

Ako prerezať tortový korpus?

Aj v tomto bode sa dá ešte čosi pokaziť. Korpus môže byť rozdelený jedným rezom na dve časti, ak je vyšší, tak aj na tri časti. Dôležité je udržať pri reze rovinu. Ak korpus prerežeme nakrivo a do jednej strany sa bude zvažovať, je tu riziko, že po naplnení krémom sa bude krém z jednej strany vytláčať a horné vrstvy sa budú posúvať. 

Dobrým pomocníkom je nôž s dlhou tenkou čepeľou alebo obyčajná niť. Najskôr si po obvode torty urobíme nožom zárez, do zárezu vložíme po obvode dostatočne dlhú niť a konce nite začneme sťahovať k sebe. Tým, že bola niť už od začiatku vložená v záreze, pôjde aj rez pekne v rovine. 

🍰Tipy na výborné krémy do torty

Už počas času chladnutia korpusu sa pusti do prípravy krému. Tradičnou voľbou je maslový krém, maslovo-pudingový krém alebo parížsky krém. Majú svoje čaro a pri správnom spracovaní sa postarajú o výborný výsledok. Sú však medzi nami aj takí, ktorým sa už jednoducho objedli. Vtedy prichádzajú na scénu sviežejšie alternatívy – mascarpone plnka a tvarohový krém. Takmer všetky plnky sa dajú dochutiť (kakao, arómy, citrusová kôra, vanilka, …) a prifarbiť.

REKLAMA

Odporúčame pozrieť 6 receptov na najobľúbenejšie krémy a plnky do torty, kde nájdeš:

  • základný maslový krém,
  • maslový krém s pudingom,
  • mascarpone plnku,
  • tvarohový krém,
  • krém zo salka,
  • parížsky krém.

🍓Ako si poradiť so zdobením torty?

Prichádza tá najlepšia časť, ktorá bude korunovať celú snahu. Azda najťažšie je poradiť si z poťahovacou hmotou alebo celotortovou čokoládovou polevou. Bez predchádzajúcich skúsenosti sa do týchto náročnejších zdobiacich techník radšej nepúšťaj. Je dobré mať po ruke drobné bobuľové ovocie (čučoriedky, maliny, ríbezle), hrozno alebo jahody, malé cukrovinky, pralinky, dlhé piškóty, penové pusinky, čokoládu alebo hotovú cukrársku polevu, ktorú len stačí krátko zohriať vo vodnom kúpeli.

Na potretie stien a vrchnej časti torty si ponechaj z krému. Ak už krém nezostal, je tu ešte ganache poleva, ktorá je výborná a na prípravu. Krásne sa rozotiera a aj po stuhnutí sa dá krájať bez praskania.

Pri zdobení ovocím a cukrovinkami mysli nielen na estetiku, ale aj uskladnenie v chladničke (aby sa torta zmestila) a budúce krájanie. Niektoré zdobiace prvky a cukríky púšťajú farbu do polevy/krému, preto opatrne s ich umiestnením, aby nepokazili celkový dojem.

⭐Obľúbené recepty na torty z Tastelist

Torta na výročie, narodeniny alebo len tak – pre krajšie a sladšie nedeľné poobedie? Vybrali sme niekoľko chutných receptov na domáce torty, s ktorými bude radosť pustiť sa do pečenia!

Rýchla torta

Aj keď od torty nemožno očakávať ultrarýchlu prípravu do pár minút, nie vždy treba stráviť v kuchyni dlhé hodiny. Upiecť korpus, vymiešať krém, všetko spolu spojiť, pekne ozdobiť a je hotovo…

Rýchla parížska torta

Iwa

Najlepšia parížska torta, ktorá Vám zaberie minimum času.

Zobraziť recept

Rýchla ovocná torta

Iwa

Chutná a rýchla ovocná torta s mascarpone, ktorú dokáže pripraviť aj začiatočník v kuchyni.

Zobraziť recept

Jednoduchá malinová torta

lucia.priedhorska

Luxusná malinová torta na každú príležitosť.

Zobraziť recept

Čokoládovo banánová torta

lucia.priedhorska

Čokoládovo banánová torta neuveriteľná kombinácia tých najelpších chutí.

Zobraziť recept
REKLAMA

Jednoduchá domáca torta

Sladučké, plné obľúbených chutí a perfektne čerstvé. Domáce torty dokážeme presne trafiť do chutí. Príjemné prekvapenie, ktoré patrí ku každému rodinnému stretnutiu!

Jednoduchá kávová torta

lucia.priedhorska

Torta pre milovníkov kávy.

Zobraziť recept

Jednoduchá kávová torta

lucia.priedhorska

Torta pre milovníkov kávy.

Zobraziť recept

Jednoduchá malinová torta s mascarpone

Adri1017

Recept na jednoduchú malinovú tortu

Zobraziť recept

REKLAMA

Narodeninová torta

Narodeninová torta – to je vždy veľký pútač pozornosti, na ktorý sa upierajú oči všetkých hostí. 

Najlepšia narodeninová torta s mascarpone krémom

David719

Svetlý tortovy korpus, ľahká mascarpone plnka a svieže ovocie - skvelá narodeninový ovocná torta s mascarpone!

Zobraziť recept

Sviatočná narodeninová torta
Videorecept

Sviatočná narodeninová torta

lucia.priedhorska

Jednoduchá narodeninová torta.

Zobraziť recept

Torta s lesným ovocím

Iwa

Vynikajúca torta s lesným ovocím a maslovým krémom.

Zobraziť recept

Čokoládová torta s mascarpone a ovocím

lucia.priedhorska

Čokoládová torta s ovocím je dokonalá kombinácia lahodnej čokolády, krému z mascarpone a sviežeho ovocia.

Zobraziť recept
REKLAMA

Čokoládová torta

Čím potešiť milovníka čokolády? Krásne intenzívnou čokoládovou tortou. Či už to bude čokoládový korpus alebo čokoládový krém, úspech zaručený…

Čokoládovo orechová torta

TASTElist

Klasická babičkina torta :)

Zobraziť recept

Torta pre čokoholičky

SimplyCook

Úžasná čokoládová torta s príchuťou kávy a nugátu. No proste nebíčko v pusinke.

Zobraziť recept

Jednoduchá torta s čokoládovou plnkou

Iwa

Táto jednoduchá torta s čokoládovou mascarpone plnkou je skutočným potešením pre všetkých milovníkov čokolády. Je jednoduchá na prípravu a chutí všetkým.

Zobraziť recept

Sacherova torta

TASTElist

Jablková Sacherova torta s čokoládovým ganache a domácim ríbezľovým džemom.

Zobraziť recept
REKLAMA

Objav viac ako 250 receptov na torty jednoduché, rýchle, slávnostné, narodeninové, tradičné aj nepečené.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA