Ganache – delikátna čokoládová poleva, ktorej sa nedá odolať: Ako ju pripraviť?

4 min. čítania

Zdroj: pxhere.com

Ganache vzniká spojením čokolády a smotany a svoj pôvod má vo francúzskej kuchyni. Má lahodne jemnú krémovú textúru a v závislosti od pomeru hlavných ingrediencií vieme pripraviť z ganache polevu, krém aj plnku do praliniek. 

REKLAMA

Krátky prehľad:

🍫Ako chutí ganache?

Ganache (čítaj ganáž) chutí rovnako intenzívna ako použitá čokoláda a získava naviac krémovejší rozmer. Ganache z horkej čokolády je chuťovo najvýraznejšia a najčokoládovejšia, ganache z mliečnej čokolády je jemnejšia, krémovejšia a v receptoch aj najviac univerzálna. Ganache z bielej čokolády chutí zase extra sladko a bohato.

👍Kvalita ganache závisí od čokolády

Ak chceme vytvoriť skutočne delikátny pôžitok, nemali by sme šetriť na vstupných surovinách. Koniec koncov, sú iba dve! Potrebujeme kvalitnú smotanu na šľahanie a čokoládu s obsahom aspoň 60 % kakaa. Žiadne dochutenia, oriešky ani plnky. Iba tak sa dá pripraviť bohatá a pritom jemná štruktúra bez jedinej chybičky.

👩‍🍳Ako pripraviť ganache? Základný postup

Na príprave čokoládovej ganache nie je nič zložité a perfektne potvrdzuje, že tie najlepšie veci sú v podstate úplne jednoduché.

  • Čokoládu nalámeme na malé kúsky a presypeme ich do misky.
  • V hrnčeku začneme pozvoľna ohrievať smotanu na šľahanie, kým sa na jej povrchu nevytvoria bublinky.
  • Vriacu smotanu opatrne vylejeme na polámanú (postrúhanú) čokoládu a chvíľku počkáme, aby teplo zmäkčilo čokoládu.
  • Pomocou metličky na šľahanie vymiešame čokoládovo-smotanovú zmes úplne do hladka. Nemali by v nej zostať hrudky. Po vypracovaní sa krásne leskne.

Ganache

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 785 receptov
15 min.
1
15 min.
1
Úžasná čokoládová ganache, super poleva na koláče.
Úžasná čokoládová ganache, super poleva na koláče.

Zdroj: pixabay

⚖️Ganache a základné pomery

Schválne sme zatiaľ neuviedli pomery a gramáže týchto dvoch surovín. Záleží totiž od toho, či chceme pripraviť krém alebo čokoládovú polevu.

  • Na čokoládovú ganache polevu či glazúru budeme potrebovať čokoládu a smotanu v pomere dielov 1:1, teda napríklad 150 g čokolády a 150 g smotany. To platí pre horkú a mliečnu čokoládu. Ganache ako poleva nevytuhne úplne. Pri krájaní sa preto netreba obávať jej popraskania.
  • Na ganache krém pod poťahovú hmotu alebo do praliniek použijeme zase iný pomer, tentokrát 2 diely čokolády a 1 diel smotany. Krém si totiž po vytuhnutí musí zachovať svoju súdržnosť.
  • Keď sa spolu vymieša 1 diel čokolády a 2 diely smotany, vznikne základ pre ganache penu. Po spojení a vychladnutí treba zmes vyšľahať do peny.
REKLAMA

Tastelist

Zdroj: pxhere.com

⭐Ako pripraviť ganache z bielej čokolády? 

Ak chceme polevu tohto druhu z bielej čokolády je potrebné použiť 3 diely bielej čistej čokolády na 1 diel smotany. Takáto poleva je výborná na dekorovanie torty a postranné stekanie. Často sa používa na makrónky, tartaletky, ale aj namiesto poťahovacej hmoty. Okrem toho, že výborne krémovo chutí, podľa potreby sa dá veľmi jednoducho dofarbiť potravinárskym farbivom.

✨Aby bola ganache poleva krásne lesklá

Pekný lesk ganache polevy závisí najmä od kvality čokolády a precíznosti pri spracovaní. Pridaním pár kvapiek oleja však získa krajší lesk ako zvyčajne.

💡Náš tip – Ako dochutiť ganache?

Hoci je ganache už sama o sebe výborná, niektoré recepty si priam pýtajú malé vylepšenie. Do vymiešanej zmesi preto môžeme pridať likér, vanilku, podrvené kúsky orieškov alebo mandľový extrakt.

🎂Ganache na tortu, cheesecake a ďalšie sladké dobroty – zbierka našich receptov

Ak chceš predsa len vidieť názorne, ako na to, pozri si videorecept na čokoládovú polevu so smotanou.

Čokoládová poleva z čokolády a šľahačky, ktorá sa neláme

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
8 min.
3
8 min.
3
Najlepšia čokoládová poleva s maslom, ktorú máte hotovú za pár minút. Stačia len tri ingrediencie.
Najlepšia čokoládová poleva s maslom, ktorú máte hotovú za pár minút. Stačia len tri ingrediencie.

Najlepšie je vyskúšať si prípravu ganache polevy či krému na konkrétnom dezerte. Kde sa hodí? Odpoveď na túto otázku nájdeš medzi nasledujúcimi receptami. Kokosový dezert, Sacherova torta, gaštanový cheesecake, jahodový cheesecake s bielou ganache polevou, makrónky, … Jeden lepší ako druhý, oplatí sa vyskúšať pri pečení zase raz niečo nové! 

Kokosová klasika

Profilová fotka používateľa
dobrotkyodnatky 5 receptov
25 min.
1
25 min.
1
Pre milovníkov kokosu...
Pre milovníkov kokosu...

Sacherova torta

Profilová fotka používateľa
marfinela 5 receptov
60 min.
9
60 min.
9
Jablková Sacherova torta s čokoládovým ganache a domácim ríbezľovým džemom.
Jablková Sacherova torta s čokoládovým ganache a domácim ríbezľovým džemom.

Gaštanový cheesecake

Profilová fotka používateľa
Svarne_dzifca 17 receptov
60 min.
1
60 min.
1
Postup
Sušienky rozdrtíme a zmiešame s mäkkým maslom následne cesto vtlačíme na dno formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na cca 6 až 10 minút na 180 stupňov (záleží od rúry). Kým sa nám pečie korpus, mixérom alebo kuchynským robotom vyšľaháme smotanu, ku ktorej pridávame smotanový syr, gaštanové pyré, práškový cukor a na záver pridáme rum. Pripravenú plnku vylejeme na vychladený korpus a dáme odpočívať do chladničky na cca 45 minút. Čokoládová ganache: Do menšieho hrnca si pripravíme čokoládu a privedieme k varu. Miešame metličkou na šľahanie a pomaly prilievame smotanu. Keď nám čokoláda začne hustnúť odstavíme ju zo sporáka a na záver do polevy pridáme maslo a pomiešame, kým sa nám maslo nerozpustí. Pripravenú ganache vylejeme na vychladenú plnku a dáme odpočívať do chladničky na 4 hodiny (ideálne celú noc). Hotový cheesecake ozdobíme hoblinkami gaštanového pyré, kúskami lieskovcov alebo podľa svojej fantázie a podávame.
Sušienky rozdrtíme a zmiešame s mäkkým maslom následne cesto vtlačíme na dno formy vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na cca 6 až 10 minút na 180 stupňov (záleží od rúry). Kým sa nám pečie korpus, mixérom alebo kuchynským robotom vyšľaháme smotanu, ku ktorej pridávame smotanový syr, gaštanové pyré, práškový cukor a na záver pridáme rum. Pripravenú plnku vylejeme na vychladený korpus a dáme odpočívať do chladničky na cca 45 minút. Čokoládová ganache: Do menšieho hrnca si pripravíme čokoládu a privedieme k varu. Miešame metličkou na šľahanie a pomaly prilievame smotanu. Keď nám čokoláda začne hustnúť odstavíme ju zo sporáka a na záver do polevy pridáme maslo a pomiešame, kým sa nám maslo nerozpustí. Pripravenú ganache vylejeme na vychladenú plnku a dáme odpočívať do chladničky na 4 hodiny (ideálne celú noc). Hotový cheesecake ozdobíme hoblinkami gaštanového pyré, kúskami lieskovcov alebo podľa svojej fantázie a podávame.
REKLAMA

Cheesecake s bielou čokoládou a ríbezlami

Profilová fotka používateľa
75 min.
1
75 min.
1
Tešila som sa na to ako Vám tento sladko - kyslastý koláčik predstavím. Korpus je vločkovo - čokoládový, krém vláčny a nadýchaný v kombinácií s ríbezľami, ktoré vyvážili chute.
Tešila som sa na to ako Vám tento sladko - kyslastý koláčik predstavím. Korpus je vločkovo - čokoládový, krém vláčny a nadýchaný v kombinácií s ríbezľami, ktoré vyvážili chute.

Jednoduché makrónky

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 785 receptov
50 min.
1
50 min.
1
Ak máte chuť na úžasne jemný a lahodný dezert, oplatí sa pripraviť domáce makrónky. Aj keď je ich chuť úplne delikátna, recept na prípravu nie je zložitý.
Ak máte chuť na úžasne jemný a lahodný dezert, oplatí sa pripraviť domáce makrónky. Aj keď je ich chuť úplne delikátna, recept na prípravu nie je zložitý.

Jahodový cheesecake s pistáciami

Profilová fotka používateľa
60 min.
1
60 min.
1
Je celý bez laktózy.. od sušienok, cez plnku až po čoko ganache. Ten istý pomer a množstvo si môžeme pripraviť z bežných surovín mimo tejto lactofree verzie.
Je celý bez laktózy.. od sušienok, cez plnku až po čoko ganache. Ten istý pomer a množstvo si môžeme pripraviť z bežných surovín mimo tejto lactofree verzie.

Kokosovo - vanilkový cheesecake

Profilová fotka používateľa
70 min.
2
70 min.
2
Priznám sa, že sladkého bolo na mňa cez sviatky dosť. Cheesecake je ale koláč, ktorému nedokážem povedať nie. Koláč má priemer iba 18cm, ale ku kávičke stačí. Belgická čokoláda a kopec čerstvého ovocia.. mňaaaam 😍.
Priznám sa, že sladkého bolo na mňa cez sviatky dosť. Cheesecake je ale koláč, ktorému nedokážem povedať nie. Koláč má priemer iba 18cm, ale ku kávičke stačí. Belgická čokoláda a kopec čerstvého ovocia.. mňaaaam 😍.
REKLAMA

Oreo cheesecake

Profilová fotka používateľa
80 min.
12
80 min.
12
Oreo je láska, súhlasíte?
Oreo je láska, súhlasíte?

Mini cheesecake s ruby čokoládou a malinami

Profilová fotka používateľa
60 min.
2
60 min.
2
Rýchle, chutné, efektné
Rýchle, chutné, efektné

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA