Zeler a jeho skvelý potenciál: Účinky, využitie a recepty, ktoré príjemne prekvapia

3 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Zeler má takú silnú arómu, že ho spoznáme na prvé pričuchnutie. V kuchyni sa najčastejšie používa do silných vývarov a zeleninových polievok. Tam však využitie zeleru nekončí. Jeho účinky a zaujímavá chuť ho predurčujú na veľké veci.

REKLAMA

Krátky prehľad:

💚Zeler – základná charakteristika

Zeler voňavý (Apium graveolens) patrí medzi rastliny z čeľade mrkvovité. Zvláda našu klímu aj drsnejšie podmienky, a preto je pestovanie zeleru v slovenských záhradách rovnako rozšírené ako pestovanie mrkvy či petržlenu. V závislosti od toho, ktorá časť zeleru je vhodná na konzumáciu, poznáme zeler buľvový, zeler stopkový a zeler listový.

👉Aké sú účinky zeleru?

V súvislosti so zelerom sa hovorí o viacerých pozitívnych účinkoch na zdravie. Koniec koncov, čerstvá zelenina je vždy zásobárňou vitamínov, minerálov a živín, ktoré ľudské telo potrebuje a dokáže využiť. V prípade zeleru sú to najmä vitamíny A, C, E, K, cenná kyselina listová (vitamím B9) a minerály ako horčík, železo, zinok či vápnik. Silné éterické zložky, ktoré cítime na prvé pričuchnutie, majú antibakteriálne účinky. 

Živiny obsiahnuté v zeleri tak môžu byť nápomocné pri dezinfekcii ústnej dutiny, podpore imunity, ozdravení trávenia, pri nádche aj uvoľňovaní hlienov. Známe sú močopudné účinky, čo znamená rýchlejšie prečistenie obličiek a močových ciest. Už v dávnej histórii sa zeleru pripisovali afrodiziakálne účinky a pozitívny vplyv na potenciu.

V rámci rôznych redukčných či detoxikačných trendov sa často stretnete s odporúčaním piť zelerovú šťavu. Pozor však na nežiaduce účinky zeleru! Čerstvá šťava zo zeleru má laxatívne účinky.

🥣Ako v kuchyni využiť zeler buľvový?

Zeler buľvový sa zvykne používať predovšetkým do polievok a vývarov. Konzumuje sa buľva s bielou dužinou, ktorá rastie priamo pri zemi. Stačí pridať malý očistený kúsok zeleru a svoju prítomnosť v chuti polievky nezaprie. 

REKLAMA

V akých ďalších jedlách ešte zeler buľvový využiť? Na výber je z niekoľkých chuťovo výnimočných receptov, napríklad:

  • zelerové hranolky ako zdravšia a o menej kalorická náhrada zemiakových hranoliek;
  • zelerová kaša alebo kombinované zelerovo-zemiakové pyré, ktoré sa perfektne hodí k fašírkam alebo bravčovému mäsu;
  • zaujímavou pochúťkou sú drobné zelerové kocky orestované na panvici do zlatista, ktoré spestria svieži šalát alebo sa môžu pridať do niektorých krémových polievok;
  • odporúčame vyskúšať aj netradičný zelerový šalát, v ktorom zeleru robí spoločnosť ananás, kukurica, dusená šunka, syr a majonéza.

👩‍🍳Zeler a obľúbené recepty

Aby sme nezostali len v rovine teórie, pripravili sme výber niekoľkých receptov, v ktorých má zeler dôležitú úlohu a postará sa bohatú a komplexnú chuť dobrého jedla.

Zelerový šalát s ananásom
Fotorecept

Zelerový šalát s ananásom

TASTElist

Rýchly a veľmi chutný recept

Zobraziť recept

Chrumkavé zelerové hranolky

lucia.priedhorska

Zdravšia verzia hranoliek, ktorá vás prekvapí svojou chuťou.

Zobraziť recept
REKLAMA

Hovädzie na divoko
Videorecept

Hovädzie na divoko

lucia.priedhorska

Výborné hovädzie mäso na šťave.

Zobraziť recept

Zelerová polievka s mrkvou

Iwa

Ľahká a zdravá zelerová polievka s mrkvou je skvelým doplnkom k hlavnému jedlu alebo ako samostatný obed. Je plná vitamínov a vlákniny a s prídavkom ľubovoľných obľúbených korenín si ju môže prispôsobiť každý podľa vlastnej chuti.

Zobraziť recept

Zelerový šalát s kukuricou

Iwa

Svieži a lahodný zelerový šalát s kukuricou a ananásom. Dá sa pripraviť v dvoch variantách: klasik alebo fit.

Zobraziť recept

Zelerové pyré

Iwa

Zelerové pyré je jednoduchý a zdravý spôsob, ako si vychutnať všetky prospešné vlastnosti zeleru. Toto jedlo je bohaté na vitamíny a minerály a môže byť použité ako príloha k rôznym hlavným jedlám.

Zobraziť recept
REKLAMA

Dusené hovädzie s tagliatele

Eva

Chutné pomaly dusené mäsko s kopou zeleniny, vhodné na sýty obed alebo večeru.

Zobraziť recept

Zelerová polievka s haluškami

Iwa

Recept na ľahkú zelerovú polievku s haluškami.

Zobraziť recept

Domáca zelerová nátierka

Iwa

Výborná a jednoduchá domáca zelorová nátierka s cesnakom a jogurtom.

Zobraziť recept

Domáci poctivý vývar

Cooking_with_Moni

Najlepšia polievka na svete? No predsa pravý domáci vývar. Nepoznám nič chutnejšie.

Zobraziť recept
REKLAMA

Sviečková z bravčového karé

lucia.priedhorska

U nás doma ju voláme falošná sviečková.

Zobraziť recept

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

⭐Stopkový zeler – nový kráľ šalátov

Okrem buľvového zeleru je vyhľadávaný aj zeler stopkový (nazývaný aj stonkový zeler). Ako napovedá samotný názov, v tomto prípade najväčšiu pozornosť púta práve zeleno-biela, chrumkavá stopka zeleru. Hľuzy tohto zeleru sú malé, zato stopky sú výrazné, vlnité a šťavnaté. 

V slovenskej kuchyni síce nemá takú tradíciu ako zeler buľvový, vo francúzskej, talianskej a španielskej kuchyni predstavuje obľúbené spestrenie a dochucovadlo. Na rozdiel od buľvového zeleru je menej aromatický, a má tak šancu presvedčiť aj deti či doterajších odporcov „klasického“ zeleru. V jeho prospech nízky obsah kalórií (iba 21 kcal na 100 g), no bohatý vitamínovo-minerálový profil. 

Stopkový zeler sa dá využiť do polievok, ale aj v čerstvej podobe do šalátov, dipov a nátierok. Milovníkov zdravej stravy oslovia tepelne neupravované mrkvové a zelerové tyčinky podávané k tvarohovej nátierke alebo hummusu. V neposlednom rade má svoje miesto v zelených smoothie a čerstvých šťavách.

✔️Zelerová šťava

Zelerová šťava spôsobila pred istým časom pomerne veľký rozruch. Obľubujú ju známe celebrity a osobnosti, píšu sa o nej knihy a pripisovali sa jej až neuveriteľné účinky. Pripravuje sa odšťavovaním zo stopiek zeleru. Chutí horko-slano a pije sa ráno nalačno. 

Čo o zelerovej šťave vieme? Čerstvá šťava zo stopkového zeleru je bohatá na vitamín C, prebiotiká a má potenciál naštartovať trávenie. Predstavuje prírodný zdroj minerálov, a to v takejto podobe nemôže byť na škodu.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

✔️Zelerový čaj 

Zelerový čaj je považovaný za prírodné diuretikum. Pomáha zbaviť telo prebytočnej vody a môže byť nápomocný aj pri chudnutí. Majú ho v obľube ľudia, ktorí preferujú zdravú a vyváženú stravu s nízkym príjmom kalórií.

Pripravuje sa zo stopkového zeleru. Dve očistené, nadrobno nakrájané stopky zeleru zelejeme horúcou vodou. Po 5 – 10 minútach lúhovania pridáme šťavu z polovice citróna a ½ lyžičky nastrúhaného zázvoru. Na dochutenie je vhodné siahnuť po mede.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA