Zeler a jeho skvelý potenciál: Účinky, využitie a recepty, ktoré príjemne prekvapia

3 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Zeler má takú silnú arómu, že ho spoznáme na prvé pričuchnutie. V kuchyni sa najčastejšie používa do silných vývarov a zeleninových polievok. Tam však využitie zeleru nekončí. Jeho účinky a zaujímavá chuť ho predurčujú na veľké veci.

REKLAMA

Krátky prehľad:

💚Zeler – základná charakteristika

Zeler voňavý (Apium graveolens) patrí medzi rastliny z čeľade mrkvovité. Zvláda našu klímu aj drsnejšie podmienky, a preto je pestovanie zeleru v slovenských záhradách rovnako rozšírené ako pestovanie mrkvy či petržlenu. V závislosti od toho, ktorá časť zeleru je vhodná na konzumáciu, poznáme zeler buľvový, zeler stopkový a zeler listový.

👉Aké sú účinky zeleru?

V súvislosti so zelerom sa hovorí o viacerých pozitívnych účinkoch na zdravie. Koniec koncov, čerstvá zelenina je vždy zásobárňou vitamínov, minerálov a živín, ktoré ľudské telo potrebuje a dokáže využiť. V prípade zeleru sú to najmä vitamíny A, C, E, K, cenná kyselina listová (vitamím B9) a minerály ako horčík, železo, zinok či vápnik. Silné éterické zložky, ktoré cítime na prvé pričuchnutie, majú antibakteriálne účinky. 

Živiny obsiahnuté v zeleri tak môžu byť nápomocné pri dezinfekcii ústnej dutiny, podpore imunity, ozdravení trávenia, pri nádche aj uvoľňovaní hlienov. Známe sú močopudné účinky, čo znamená rýchlejšie prečistenie obličiek a močových ciest. Už v dávnej histórii sa zeleru pripisovali afrodiziakálne účinky a pozitívny vplyv na potenciu.

V rámci rôznych redukčných či detoxikačných trendov sa často stretnete s odporúčaním piť zelerovú šťavu. Pozor však na nežiaduce účinky zeleru! Čerstvá šťava zo zeleru má laxatívne účinky.

🥣Ako v kuchyni využiť zeler buľvový?

Zeler buľvový sa zvykne používať predovšetkým do polievok a vývarov. Konzumuje sa buľva s bielou dužinou, ktorá rastie priamo pri zemi. Stačí pridať malý očistený kúsok zeleru a svoju prítomnosť v chuti polievky nezaprie. 

REKLAMA

V akých ďalších jedlách ešte zeler buľvový využiť? Na výber je z niekoľkých chuťovo výnimočných receptov, napríklad:

  • zelerové hranolky ako zdravšia a o menej kalorická náhrada zemiakových hranoliek;
  • zelerová kaša alebo kombinované zelerovo-zemiakové pyré, ktoré sa perfektne hodí k fašírkam alebo bravčovému mäsu;
  • zaujímavou pochúťkou sú drobné zelerové kocky orestované na panvici do zlatista, ktoré spestria svieži šalát alebo sa môžu pridať do niektorých krémových polievok;
  • odporúčame vyskúšať aj netradičný zelerový šalát, v ktorom zeleru robí spoločnosť ananás, kukurica, dusená šunka, syr a majonéza.

👩‍🍳Zeler a obľúbené recepty

Aby sme nezostali len v rovine teórie, pripravili sme výber niekoľkých receptov, v ktorých má zeler dôležitú úlohu a postará sa bohatú a komplexnú chuť dobrého jedla.

Zelerové pyré

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
35 min.
35 min.
Postup
Zeler očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky, ktoré uvaríme do mäkka. Keď sa zeler uvarí, vodu z hrnca scedíme a zeler dáme do mixéra spolu so smotanou, olivovým olejom, soľou a mletým korením. Zmes mixujeme približne 3 minúty, kým sa z nej nevytvorí jemné pyré.
Zeler očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kocky, ktoré uvaríme do mäkka. Keď sa zeler uvarí, vodu z hrnca scedíme a zeler dáme do mixéra spolu so smotanou, olivovým olejom, soľou a mletým korením. Zmes mixujeme približne 3 minúty, kým sa z nej nevytvorí jemné pyré.

Zelerový šalát s ananásom

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
15 min.
26
15 min.
26
Rýchly a veľmi chutný recept
Rýchly a veľmi chutný recept

Šošovicová polievka so zelerovými krutónmi

Profilová fotka používateľa
Obelix 5 receptov
20 min.
2
20 min.
2
Postup
Červenú šošovicu uvaríme v pomere 2 diely vody na 1 diel šošovice. Varíme zhruba 15 minút. Osolíme pred dovarením. Zeler očistíme, nakrájame na kocky 1x1cm, pridáme lyžicu olivového oleja a premiešame. Dáme piecť pri 200°C, 20-30 minút. Uvarenú šošovicu rozmixujeme do hladka. Na upečený zeler pridáme zmes papriky, oregana, tymianu a soli. Množstvo záleží na vašej chuti. Do taniera dáme šošovicovú polievku, pridáme zelerové krutóny, nakrájaný pór a polejeme olivovým olejom. Dobrú chuť :).
Červenú šošovicu uvaríme v pomere 2 diely vody na 1 diel šošovice. Varíme zhruba 15 minút. Osolíme pred dovarením. Zeler očistíme, nakrájame na kocky 1x1cm, pridáme lyžicu olivového oleja a premiešame. Dáme piecť pri 200°C, 20-30 minút. Uvarenú šošovicu rozmixujeme do hladka. Na upečený zeler pridáme zmes papriky, oregana, tymianu a soli. Množstvo záleží na vašej chuti. Do taniera dáme šošovicovú polievku, pridáme zelerové krutóny, nakrájaný pór a polejeme olivovým olejom. Dobrú chuť :).

Chrumkavé zelerové hranolky

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
30 min.
30 min.
Zdravšia verzia hranoliek, ktorá vás prekvapí svojou chuťou.
Zdravšia verzia hranoliek, ktorá vás prekvapí svojou chuťou.

Zdroj: pixabay

REKLAMA

Hovädzie na divoko

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
120 min.
2
120 min.
2
Výborné hovädzie mäso na šťave.
Výborné hovädzie mäso na šťave.

Zdroj: Youtube

Zelerový šalát s kukuricou

Profilová fotka používateľa
Iwa 489 receptov
15 min.
6
15 min.
6
Svieži a lahodný zelerový šalát s kukuricou a ananásom. Dá sa pripraviť v dvoch variantách: klasik alebo fit.
Svieži a lahodný zelerový šalát s kukuricou a ananásom. Dá sa pripraviť v dvoch variantách: klasik alebo fit.

Zdroj: FB: Báječná vareška

Dusené hovädzie s tagliatele

Profilová fotka používateľa
Eva 1 recept
140 min.
2
140 min.
2
Chutné pomaly dusené mäsko s kopou zeleniny, vhodné na sýty obed alebo večeru.
Chutné pomaly dusené mäsko s kopou zeleniny, vhodné na sýty obed alebo večeru.

Domáca zelerová nátierka

Profilová fotka používateľa
Iwa 489 receptov
10 min.
10 min.
Výborná a jednoduchá domáca zelorová nátierka s cesnakom a jogurtom.
Výborná a jednoduchá domáca zelorová nátierka s cesnakom a jogurtom.

Zdroj: FB: DOBRÉ RECEPTY terapeuticko#kuchárska mini#megaskupinka ??❤

REKLAMA

Domáci poctivý vývar

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
60 min.
1
60 min.
1
Najlepšia polievka na svete? No predsa pravý domáci vývar. Nepoznám nič chutnejšie.
Najlepšia polievka na svete? No predsa pravý domáci vývar. Nepoznám nič chutnejšie.

Sviečková z bravčového karé

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
60 min.
1
60 min.
1
U nás doma ju voláme falošná sviečková.
U nás doma ju voláme falošná sviečková.

Najlepšia šošovicová polievka od babičky

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
40 min.
1
40 min.
1
Postup
V hrnci si opražíme slaninu a klobásu nakrájanú na menšie kúsky. Pridáme najemno nakrájanú mrkvu, zeler a cibuľu. Všetko spolu orestujeme. Pridáme nasekaný cesnak. K základu pridáme zemiaky nakrájané na kocky, červenú šošovicu. Osolíme a okoreníme. Pridáme bobkový list. Zalejeme vodou a necháme variť do mäkka. Keď je všekto mäkké pridáme ocot a cukor. Necháme prevrieť 5 minút a podľa potreby ešte dochutíme soľou a korením.
V hrnci si opražíme slaninu a klobásu nakrájanú na menšie kúsky. Pridáme najemno nakrájanú mrkvu, zeler a cibuľu. Všetko spolu orestujeme. Pridáme nasekaný cesnak. K základu pridáme zemiaky nakrájané na kocky, červenú šošovicu. Osolíme a okoreníme. Pridáme bobkový list. Zalejeme vodou a necháme variť do mäkka. Keď je všekto mäkké pridáme ocot a cukor. Necháme prevrieť 5 minút a podľa potreby ešte dochutíme soľou a korením.

Zdroj: Youtube

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

⭐Stopkový zeler – nový kráľ šalátov

Okrem buľvového zeleru je vyhľadávaný aj zeler stopkový (nazývaný aj stonkový zeler). Ako napovedá samotný názov, v tomto prípade najväčšiu pozornosť púta práve zeleno-biela, chrumkavá stopka zeleru. Hľuzy tohto zeleru sú malé, zato stopky sú výrazné, vlnité a šťavnaté. 

V slovenskej kuchyni síce nemá takú tradíciu ako zeler buľvový, vo francúzskej, talianskej a španielskej kuchyni predstavuje obľúbené spestrenie a dochucovadlo. Na rozdiel od buľvového zeleru je menej aromatický, a má tak šancu presvedčiť aj deti či doterajších odporcov „klasického“ zeleru. V jeho prospech nízky obsah kalórií (iba 21 kcal na 100 g), no bohatý vitamínovo-minerálový profil. 

Stopkový zeler sa dá využiť do polievok, ale aj v čerstvej podobe do šalátov, dipov a nátierok. Milovníkov zdravej stravy oslovia tepelne neupravované mrkvové a zelerové tyčinky podávané k tvarohovej nátierke alebo hummusu. V neposlednom rade má svoje miesto v zelených smoothie a čerstvých šťavách.

✔️Zelerová šťava

Zelerová šťava spôsobila pred istým časom pomerne veľký rozruch. Obľubujú ju známe celebrity a osobnosti, píšu sa o nej knihy a pripisovali sa jej až neuveriteľné účinky. Pripravuje sa odšťavovaním zo stopiek zeleru. Chutí horko-slano a pije sa ráno nalačno. 

Čo o zelerovej šťave vieme? Čerstvá šťava zo stopkového zeleru je bohatá na vitamín C, prebiotiká a má potenciál naštartovať trávenie. Predstavuje prírodný zdroj minerálov, a to v takejto podobe nemôže byť na škodu.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

✔️Zelerový čaj 

Zelerový čaj je považovaný za prírodné diuretikum. Pomáha zbaviť telo prebytočnej vody a môže byť nápomocný aj pri chudnutí. Majú ho v obľube ľudia, ktorí preferujú zdravú a vyváženú stravu s nízkym príjmom kalórií.

Pripravuje sa zo stopkového zeleru. Dve očistené, nadrobno nakrájané stopky zeleru zelejeme horúcou vodou. Po 5 – 10 minútach lúhovania pridáme šťavu z polovice citróna a ½ lyžičky nastrúhaného zázvoru. Na dochutenie je vhodné siahnuť po mede.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA