Ako pripraviť špargľu? Aby zostala lahodná a krehká, stačí poznať tento postup

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Špargľu sme si obľúbili ako jednu z prvých jarných zelenín, ktoré potešia sviežou chuťou. Aby bol výsledok podľa očakávania, zíde sa postup, ako pripraviť špargľu, aby si zachovala svoju lahodnú chuť a krehkosť.

REKLAMA

Špargľa a jej účinky na zdravie

Špargľa patrí do čeľade asparágovitých rastlín. Jej celý názov je asparágus lekársky. To, čo bežne kupujeme v obchode, sú zrezané mladé jarné výhonky rastliny. Už samotný oficiálny názov dáva tušiť, že jej prínos pre zdravie bude viac ako zaujímavý.

Špargľa je bohatá na vitamíny skupiny B, vitamíny C, E, K. Obsahuje kyselinu listovú a minerály ako sú vápnik, horčík, draslík, železo a fosfor. Je bohatá na vlákninu a s iba 20 kalóriami na 100 g sa radí k perfektným diétnym potravinám.

Pripisuje sa jej viacero zdravotných benefitov, predovšetkým vplyv na zlepšenie metabolizmu a zníženie hladiny cholesterolu. Jej zloženie podporuje trávenie, pôsobí ako diuretikum, stimuluje krvotvorbu a naviac, špargľa je známa aj ako afrodiziakum.

Zelená alebo biela špargľa?

Hlavná sezóna špargle je v mesiacoch apríl, máj a jún. Vtedy táto jarná zelenina chutí jednoducho najlepšie a bola by škoda neužiť si ju dosýta.

Debničky v obchodoch sa najčastejšie zaplnia bielou a zelenou špargľou, z času na čas si pozornosť ukradne aj fialová špargľa. Je dobré vedieť, že biela a zelená špargľa sú tou istou rastlinou, avšak biela špargľa sa pestuje bez prístupu svetla a netvorí sa v nej zelené farbivo. Biela špargľa je chuťovo jemnejšia, zelená zase príjemne svieža, fialová špargľa chutí ľahko ovocne, no niekedy horko až korenisto - v závislosti od spôsobu skladovania.

Ako očistiť špargľu?

Medzi bielou a zelenou špargľou je zásadný rozdiel z pohľadu čistenia.

Zelená špargľa je vďačnejšia a na spracovanie menej náročná - predovšetkým, ak je mladá a čerstvá. Pred varením ju dôkladne prepláchneme pod tečúcou vodou a odrežeme spodnú zdrevnatenú stonku (približne 2 - 3 cm dlhá). Ak špargľu zľahka ohneme medzi prstami, praskne presne v tom mieste, kde končí mäkká, krehká časť a začína drevnatá. Na zelenej špargli ponechávame hlavičky. Sú veľmi chutné a príjemne chrumkajú pod zubami.

REKLAMA

S bielou špargľou sa je o čosi viac práce. Treba ju totiž očistiť po celej dĺžke a starostlivo zbaviť zdrevnatených častí, inak bude po uvarení horká. Šupka je naviac pomerne tvrdá a vláknitá. Škrabkou na zeleninu alebo menším ostrým nožíkom postupujeme rovnomerne zhora nadol. Netlačíme príliš, pretože biela špargľa je vo vnútri veľmi krehká a rýchlo sa láme.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

Ako pripraviť špargľu?

Špargľu máme očistenú, ako postupovať ďalej? Je dobré vedieť, že mladá zelená špargľa sa môže jesť aj surová, nalámaná na menšie kúsky. Vo väčšine receptov sa však pracuje so špargľou, ktorá je uvarená, blanšírovaná alebo pripravená na pare.

  1. Pred tepelnou úpravou si najskôr pripravíme vyšší hrniec a výhonky zviažeme do viazaničky. Špargľa sa zvykne variť zvislo, nie poležiačky.
  2. Do hrnca dáme také množstvo vody, aby siahala tesne po hlavičky. Vodu v hrnci privedieme do varu a osolíme.
  3. Viazaničku so zelenou špargľou vložíme do horúcej vody a necháme povariť 4 minúty. Krehké hlavičky neponárame, tepelne ich zľahka pripraví horúca para.
  4. Po vodnom kúpeli presunieme špargľu do studenej až ľadovej vody. Tento metóde sa hovorí blanšírovanie a vďaka nej si špargľa zachová svoju chrumkavosť a krásne zelenú farbu.

Aj pri bielej špargli sa dá použiť technika blanšírovania, avšak s tým rozdielom, že špargľu môžeme ponoriť celú do horúcej vody a variť ju budeme dlhšie - približne 10 minút.

Špargľu netreba variť do úplneho zmäknutia, najlepšie chutí polomäkká.

TIP #1: Ako prevencia horkosti sa pri varení špargle zvykne do vody pridávať trochu cukru a niekoľko plátkov citróna. 

REKLAMA

TIP #2: Ak ti po očistení špargle zostanú šupy a drevnaté konce, nemusíš ich vyhadzovať. Zalej ich vodou tesne nad úroveň, osoľ, okoreň a nechaj prejsť varom. Získaš intenzívny vývar zo špargle, ktorý sa dá použiť do iného receptu (na rizoto, do cestovín).

Ako rozpoznať čerstvú špargľu?

V obchodoch sa predáva špargľa rôznej čerstvosti, ktorá môže mať za sebou veľmi dlhú cestu v rôznych skladovacích podmienkach. Jej čerstvosť sa najlepšie spozná "testom ohybnosti".

  • Čerstvá špargľa pri ohýbaní pruží, pôsobí krehko, ako by chcela prasknúť. Vracia sa však do pôvodného vzpriameného tvaru.
  • Staršia a menej čerstvá špargľa zostane ohnutá. Pri dlhšom skladovaní sa na dolnom reze môžu objavovať prvé stopy po plesni.

Ako servírovať a s čím jesť špargľu?

Špargľu máme pripravenú tak, ako sme si predstavovali, je čas zakomponovať ju do chutných a vizuálne pekne spracovaných jedál.

Špargľa totiž nielen chutí, ale na tanieri aj veľmi dobre vyzerá. Vyníma sa v zeleninových šalátoch, rizote, podávaná so slaninou, kuracími prsiami či lososom. K najvyhľadávanejším receptom patrí špargľa s holandskou omáčkou, skvelý quiche so špargľou (slaný koláč), krémová špargľová polievka, pečená alebo grilovaná špargľa s prosciuttom.

Chce to okamžitú zásobu receptov na prípravu špargle? Nech sa páči!

Pečená špargla s prosciuttom a zeleninou

Profilová fotka používateľa
15 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
15 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Rýchly, zdravý obed
Rýchly, zdravý obed

Kuracie prsia s citrusovou omáčkou, špargľou a feniklom

Profilová fotka používateľa
Cooking_with_Moni 74 receptov
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Svieži jarný recept so zelenou špargľou.
Svieži jarný recept so zelenou špargľou.

Špargľa zapečená v špenátovej placke

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 55 receptov
45 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
45 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Keď príde chuť na ľahší obed, zapečená biela špargľa v placke z baby špenátu je to pravé.
Keď príde chuť na ľahší obed, zapečená biela špargľa v placke z baby špenátu je to pravé.

Špargľa v lístkovom ceste

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 55 receptov
45 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
45 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Chutný slaný koláčik so špargľou v hlavnej roli
Chutný slaný koláčik so špargľou v hlavnej roli
REKLAMA

Špargľová polievka

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 55 receptov
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
30 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Jednoduchá a rýchla polievka zo zelenej špargle, plná vitamínov.
Jednoduchá a rýchla polievka zo zelenej špargle, plná vitamínov.

Losos pečený na ghee masle s bylinkami a špargľa s holandskou omáčkou

Profilová fotka používateľa
patrik_v_kuchyni 63 receptov
30 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
30 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Filety z lososa umyjeme, dobre osušíme, pokvapkáme šťavou z citróna. Osolíme okoreníme, vložím do zapekacej misky. Na každý kúsok dáme ghee maslo. Vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a necháme piecť asi 20 minút. V hrnci sparíme na asi 5 minút neošúpanú špargľu. Po sparení špargľu vložíme do vody, s ľadovými kockami, aby zostala chrumkavá a zachovala si svoju farbu. Holandskú omáčku si pripravíme tak, že vymiešame nad parou žĺtky, vývar, korenie a citrónovú šťavu aby nám z toho vznikla hustá pena. Malo by to trvať približne 5 minút. Omáčku dáme preč z pary a postupne do nej zašľaháme roztopené maslo. Ako bude omáčka chladnúť tak bude aj hustnúť. Upečeného lososa podávame so špargľou preliatou holandskou omáčkou. Dobrú chuť.
Filety z lososa umyjeme, dobre osušíme, pokvapkáme šťavou z citróna. Osolíme okoreníme, vložím do zapekacej misky. Na každý kúsok dáme ghee maslo. Vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov a necháme piecť asi 20 minút. V hrnci sparíme na asi 5 minút neošúpanú špargľu. Po sparení špargľu vložíme do vody, s ľadovými kockami, aby zostala chrumkavá a zachovala si svoju farbu. Holandskú omáčku si pripravíme tak, že vymiešame nad parou žĺtky, vývar, korenie a citrónovú šťavu aby nám z toho vznikla hustá pena. Malo by to trvať približne 5 minút. Omáčku dáme preč z pary a postupne do nej zašľaháme roztopené maslo. Ako bude omáčka chladnúť tak bude aj hustnúť. Upečeného lososa podávame so špargľou preliatou holandskou omáčkou. Dobrú chuť.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA