Kapustový šalát: Vynikajúci ako príloha aj hlavné jedlo

5 min. čítania

Kapustový šalát môže mať veľa podôb. Jedna vec je však rovnaká – jeho základ tvorí kapusta. Potravina, ktorá má v slovenskej kuchyni veľmi dlhú tradíciu a využitie. Je považovaná za jeden z najstarších a zároveň najzdravších druhov zeleniny.

REKLAMA

Ak si chcete v kapustovom šaláte dopriať extra dávku živín a bohatú chuť, oplatí sa o jeho hlavnej ingrediencii vedieť čo najviac.

Základné poznatky o kapuste

Kapusta je považovaná za nízkokalorickú zeleninu s vyšším obsahom vlákniny, vitamínu C a K. Obsahuje polyfenoly a zlúčeniny síry, ktoré sú považované za silné antioxidanty. Aj napriek pôsobivému výživovému profilu je však moderných jedálničkoch častokrát prehliadaná. Chrumkavú hlávkovú kapustu poznáme predovšetkým v jej bielej a červenej variante. Vytvára husté, pomerne hladké ohrúhle hlávky, z ktorých postupne odoberáme rovnomerné listy s typickou žilnatinou.

Prospešná pre zdravie aj štíhlu líniu

Kapusta sa okrem chrumkavosti a delikátnej, mierne pikantnej chuti môže pochváliť aj mnohými zdravotnými výhodami:

  • Kapusta je vhodná pri chudnutí a detoxikácii - V 100 gramoch kapusty je iba 30 kalórií, no za to až 3 gramy vlákniny. Pôsobí ozdravne na trávenie a navodzuje dlhší pocit sýtosti. Má tiež nízky glykemický index, čo znamená, že nespôsobuje prudké zmeny krvného cukru.

  • Kapusta posilňuje imunitný systém - Nie nadarmo bola kapusta stabilnou súčasťou jesenných a zimných jedál našich starých rodičov. Pre vysoký obsah vitamínu C je predurčená posilňovať obranyschopnosť prirodzeným spôsobom.

  • Kapusta pôsobí protizápalovo - Glutamin, aminokyselina, ktorá je zastúpená v červenej kapuste, patrí k silným protizápalovým látkam. Pomáha znižovať bolesť kĺbov, artritídu a dokonca zmierňuje aj alergie.

  • Kapusta prospieva zdraviu kostí - Obsahuje vitamín K, ktorý je dôležitý pre zrážanie krvi a tiež nevyhnutný pre správne vstrebávanie vápnika. Vitamín K napomáha pri mineralizácii kostí a je prevenciou osteoporózy.

  • Kapusta je dobrá pre srdce a cievy - V kapuste je výrazné zastúpenie flavonoidov a fenolov, ktoré vykazujú silnú antioxidačnú aktivitu. Pripisujú aj im schopnosť znížiť riziko rozvoja kardiovaskulárnych chorôb.
REKLAMA

Tastelist

Ako kapustu pripraviť?

Z hlávkovej kapusty odložíme vrchné listy bokom. Zvyčajne sú poškodené alebo nahlodané. Pamätajte, že kým sa k vám kapusta dostala, prišla do kontaktu s desiatkami párov rúk.

Hlávku opláchneme pod prúdom tečúcej vody a zľahka osušíme. Pri krájaní na prúžky, pásiky (alebo rezance) môžeme postupovať 2 spôsobmi:

  • Kapustu rozdelíme na štvrtiny a z každej časti vopred odrežeme stvrdnutú časť hlúbika. Alebo vyrežeme hlúb kapusty z celej hlávky pomocou ostrého nožíka do tvaru kužeľa.

Ak chceme mať úhľadné, rovnomerne tenké kapustové prúžky, listy hlávky rozrobíme a poodeľujeme od seba. Niekoľko listov uložíme na dosku na krájanie a pustíme sa do práce. Získame tak lepšiu kontrolu nad presnosťou krájania.

Nakrájanú kapustu použijeme do šalátu na priamu konzumáciu, do sterilizovanej čalamády alebo na prípravu nakladanej kyslej kapusty – populárnej vitamínovej bomby s nezameniteľnou chuťou.

Náš tip: Lahodný kapustový šalát spájajúci ingrediencie, ktoré jednoznačne patria k jeseni.

Najobľúbenejšie kapustové šaláty

Šalát Coleslaw

Ide o známy a chutný šalát s dresingom a pravdou je, že existuje veľmi veľa postupov, ako sa čo najviac priblížiť originálu. Vyskúšajte napríklad náš recept na šalát Coleslaw. Výborne chutí s vysmážaným kuracím mäsom.

Kapustovo-mrkvovo-paprikový šalát

Klasika, ktorú poznáme ešte z čias školskej jedálne, môže v domácom podaní nadobudnúť úplne nový šmrc. Pracujeme s pomerom 2:1:1:0,5. Teda 2 kg kapusty na tenké pásiky, 1 kg papriky na pásiky, 1 kg nastrúhanej mrkvy a 0,5 kg cibule nadrobno – všetko spolu vymiešame, osolíme a zalejeme sladko-kyslým nálevom. Necháme cez noc postáť a môžeme konzumovať.

REKLAMA

Kapustový šalát ako náhrada za zemiakový šalát 

Ak sa vám zunoval klasický zemiakový majonezák, oplatí sa vyskúšať chuťovo aj farebne zaujímavú alternatívu. Prúžky červenej kapusty orestujeme 3 minútky na panvici, pridáme nakrájané kyselé uhorky, konzervovanú kukuricu, biely jogurt, pretlačený strúčik cesnaku a horčicu s majonézou podľa chuti.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA