:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/l5k-Xggv_lLTQLylQBJR/6f6b18a11ad56b0aaa04a0be9a9699.jpeg)
Zdroj: FB: Slovenské jedlá a iné...,,dobroty starých materí,,
Opekance s makom
150 min
1
REKLAMA
Tradičná vianočná večera
150 min
1
REKLAMA
Ingrediencie
porcií
4
- 500 g múka polohrubá
- 1 ks vajce
- 2 pl Cukor kryštál
- 1⁄2 kl soľ
- 1 kocka droždie
- 400 ml mlieko sladké
- 80 g tuk
- 600 ml mlieko
- 400 g Mak
- cukor
Najnovšie letáky
REKLAMA
Postup
1. Krok
Spravíme si kvások: vlažné mlieko, trocha cukru, rozdrobené droždie. Zvyšok vlažného mlieka zmiešame s cukrom, čím nám vznikne sladené mlieko. To pridáme do cesta.
2. Krok
Do preosiatej múky dáme vajíčko, soľ, tuk a vykysnutý kvások. Spracujeme cesto pomúčime a necháme vykysnúť prikryté utierkou na teplom mieste cca 45 min.
3. Krok
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na asi 1 cm a vykrajujeme malým pohárikom bobaľky, ktoré ukladáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. Pečieme pri teplote 250°C do ružova.
4. Krok
Medzitým si ohrejeme mlieko, aby bolo horúce, pridáme pomletý mak a osladíme podľa chuti cukrom. Bobaľky zalejeme a necháme chvíľu odstáť, aby zmäkli.