REKLAMA
![Opekance s makom Opekance s makom](https://eu.tastescdn.net/thumbor/VRadZQ8n4I_MNgBsfX57U8emRi8=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/l5k-Xggv_lLTQLylQBJR/6f6b18a11ad56b0aaa04a0be9a9699.jpeg)
Zdroj: FB: Slovenské jedlá a iné...,,dobroty starých materí,,
Opekance s makom
Tradičná vianočná večera
REKLAMA
Ingrediencie
porcií
4
- 500 g polohrubá múka
- 1 ks vajce
- 2 pl cukor kryštál
- 1⁄2 kl soľ
- 1 kocka droždie
- 400 ml mlieko sladké
- 80 g tuk
- 600 ml mlieko
- 400 g mak
- cukor
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
REKLAMA
Postup
150 min.
1. Krok
Spravíme si kvások: vlažné mlieko, trocha cukru, rozdrobené droždie. Zvyšok vlažného mlieka zmiešame s cukrom, čím nám vznikne sladené mlieko. To pridáme do cesta.
2. Krok
Do preosiatej múky dáme vajíčko, soľ, tuk a vykysnutý kvások. Spracujeme cesto pomúčime a necháme vykysnúť prikryté utierkou na teplom mieste cca 45 min.
3. Krok
Po vykysnutí cesto vyvaľkáme na asi 1 cm a vykrajujeme malým pohárikom bobaľky, ktoré ukladáme na vymastený alebo papierom na pečenie vyložený plech. Pečieme pri teplote 250°C do ružova.
4. Krok
Medzitým si ohrejeme mlieko, aby bolo horúce, pridáme pomletý mak a osladíme podľa chuti cukrom. Bobaľky zalejeme a necháme chvíľu odstáť, aby zmäkli.