Makovo-citrónové cupcakes
Kombinácia mak-citón je super a preto som vymyslela v tejto príchuti aj cupcakes. Makový muffin, skvelá plnka lemon curd a mascarpone krém na vrch :)
Ingrediencie
Cesto
- 150 g hladká špaldová múka
 - 1 čl prášok do pečiva
 - 1 čl sóda bikarbóna
 - 2 pl celý mak
 - 70 g trstinový cukor
 - 20 g citrónový cukor s kôrou stačí nahradiť iným sladidlom
 - 2 ks vajcia
 - 50 ml olej
 - šťava z jedného citróna
 - 1 čl sušená citrónová kôra
 
Lemon curd
- 2 ks žĺtka
 - šťava z polovice citróna
 - 30 g trstinový cukor
 - 15 g maslo
 
Krém
- 250 g mascarpone
 - 250 ml smotana na šľahanie
 - 50 g práškový cukor
 - 2 pl citrónovej šťavy sušená citrónová kôra
 
Najnovšie letáky
Postup
Pripravíme si muffiny. Suché ingrediencie preosejeme. Vajcia metličkou vymiešame s cukrom. Pridáme olej a citrónovú šťavu a miešame, až kým sa nerozpustí cukor. Suchú zmes primiešame k mokrej.
Cesto dáme do silikónových formičiek na muffiny a pečieme pri teplote 180 stupňov cca 25 minút. Vyšlo mi 12 kusov.
Na citrónový krém si žĺtka zmiešame s cukrom a šťavou. Vo vodnom kúpeli zmes miešame a povaríme do zhustnutia. Na záver vmiešame maslo. Vznikne nám hladký krém, ktorý necháme vychladiť v chladničke. Môžeme si ho pripraviť aj deň vopred. V chladničke vydrží aj niekoľko dní.
Mascarpone, smotanu a cukor šľaháme, kým vznikne hustý krém. Nakoniec prišľaháme šťavu. Krém tiež môžeme odložiť do chladničky.
Upečené a vychladnuté muffiny naplníme lemon curd plnkou. Do stredu urobíme vareškou dierku a pomocou vrecka naplníme plnku.
Nakoniec pomocou cukrárskeho vrecka nanesieme na vrch krém.