Koriander: To najdôležitejšie o koriandri, tipy na použitie a skvelé recepty

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Koriander patrí medzi najstaršie známe koreniny. Jeho typická citrusovo-korenistá aróma delí ľudí na dva tábory – na milovníkov a odporcov koriandru. Má významné postavenie v orientálnych kuchyniach a podieľa sa na tom, že chuť jedál je výnimočne výrazná. Na čo sa používa koriander a ako s ním variť?

REKLAMA

Krátky prehľad

💡Čo je koriander?

Na čerstvom koriandri je viditeľná podobnosť so známejším a v slovenských kuchyniach aj často používaným petržlenom – teda, ak je reč o ich vňatiach. Koniec koncov, koriander je aromatická rastlina (Coriandrum sativum) z čeľade petržlenovej. Nesie označenie aj ako čínska petržlenová vňať.

Z koriandru sa používa čerstvá vňať a sušené semená, ktoré sú v obchodoch k dostaniu v celosti alebo mleté. Jeho chuťový profil výborne dopĺňa jedlá thajskej, indickej a stredoamerickej kuchyne.

📌Koriander a jeho pôvod

Koriander patrí medzi najstaršie koreniny. Našli sa o ňom zmienky už v Starom zákone a objavený bol tiež v hrobkách starovekých Egypťanov. Samotný koriander pochádza pravdepodobne z oblasti Stredného východu a Stredozemného mora, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. V súčasnosti sú ideálne podmienky na pestovanie koriandra v subtropickej a tropickej oblasti.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

👉Na čo sa používa koriander a ako chutí?

Poďme k tomu najzaujímavejšiemu. Použitie koriandra pri varení je predzvesťou závanu orientálnych chutí.

Nakrájaná vňať z koriandra dodáva pokrmom pikantnosť až štipľavosť šmrncnutú citrusovou arómou. Používa sa najmä v slaných jedlách. Odporúča sa pridávať koriander krátko pred dokončením pokrmu, aby jeho aróma nevyprchala. Sušené koriandrové semienka v sebe zase nesú kvetinovo-citrusovo-sladké tóny, ktoré sa uvoľňujú tepelnou úpravou, napríklad orestovaním na panvici. Spestriť môžu dokonca aj sladký koláč.

  • Koriander je spolu so škoricou, kardamónom, klinčekmi, rascou a muškátovým orieškom súčasťou tradičného indického korenia Garam Masala.
  • Štipľavosť koriandra dodáva hĺbku thajským kari pastám.
  • Vňať koriandra je perfektná v mexickej salse a quacamole.
  • Koriander umocní tiež výraznú chuť vietnamskej polievky Pho.
  • Odvážni môžu vyskúšať koriander do marinád na divinu, hovädzinu aj do klobás.
REKLAMA

📜Recepty s koriandrom

V každom z nasledujúcich receptov nájdeš ako jednu z ingrediencií práve koriander – či už sušený, alebo čerstvý. Niektoré z nich sú našincom menej známe, no vo svete a v krajine svojho pôvodu patria k ikonickým jedlám. Ak chceš objavovať nové chute, zaujímavé kombinácie a preveriť svoje schopnosti, inšpiruj sa napríklad naším výberom.

Tandooori kurča

Tandooori kurča

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
60 min.
60 min.
Chuť indickej kuchyne.
Chuť indickej kuchyne.

Zdroj: pixabay

Indický dhal

Indický dhal

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
30 min.
2
30 min.
2
Postup
Šošovicu zalejeme vodou a osolíme. Dáme variť. Vyvaríme aby nám zostalo čo najmenej vody. Na panvici si rozpálime olej a pridáme čili papričku. pridáme bobkový list a rascu, opekáme aby korenie zavoňalo. K zmesi korenín pridáme najemno nasekanú cibuľu, cesnak a nastrúhaný zázvor, Zmes spolu dusíme asi 15 minút. Nakrájame paradajky na kocky. Pridáme ku koreninovému základu a dusíme do mäkka. Pridáme kurkumu. Celý základ dáme do uvarenej šošovice, pridáme garam masalu, a nasekaný koriander.
Šošovicu zalejeme vodou a osolíme. Dáme variť. Vyvaríme aby nám zostalo čo najmenej vody. Na panvici si rozpálime olej a pridáme čili papričku. pridáme bobkový list a rascu, opekáme aby korenie zavoňalo. K zmesi korenín pridáme najemno nasekanú cibuľu, cesnak a nastrúhaný zázvor, Zmes spolu dusíme asi 15 minút. Nakrájame paradajky na kocky. Pridáme ku koreninovému základu a dusíme do mäkka. Pridáme kurkumu. Celý základ dáme do uvarenej šošovice, pridáme garam masalu, a nasekaný koriander.

Zdroj: pixabay

Pečená pražma zlatá

Pečená pražma zlatá

Profilová fotka používateľa
Iwa 489 receptov
40 min.
40 min.
Vynikajúca pražma zlatá pečená v alobale. Ako príloha sa hodia opečené zemiaky.
Vynikajúca pražma zlatá pečená v alobale. Ako príloha sa hodia opečené zemiaky.

Zdroj: Youtube

Zdravé zeleninové karbonátky

Zdravé zeleninové karbonátky

Profilová fotka používateľa
Iwa 489 receptov
30 min.
1
30 min.
1
Zdravé zeleninové karbonátky z mrkvy, papriky, karfiolu a chili obalené v cestíčku a strúhanke.
Zdravé zeleninové karbonátky z mrkvy, papriky, karfiolu a chili obalené v cestíčku a strúhanke.

Zdroj: Youtube

REKLAMA

Rýchle ázijské soba rezance

Rýchle ázijské soba rezance

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
35 min.
1
35 min.
1
Soba rezance recept na prípravu so zeleninou.
Soba rezance recept na prípravu so zeleninou.

Zdroj: Pixabay

Kuracie indické Garam Masala

Kuracie indické Garam Masala

Profilová fotka používateľa
David719 163 receptov
55 min.
1
55 min.
1
Na druhý deň chutí ešte lepšie!
Na druhý deň chutí ešte lepšie!

Tradičný falafel

Tradičný falafel

Profilová fotka používateľa
Jankaaa 2 recepty
30 min.
2
30 min.
2
Postup
Cícer namočíme na osem hodín do vody. Potom scedíme, osušíme a zomelieme, až kým nevznikne hmota zrnitej textúry. Nakrájané bylinky zmiešajte s cícerovým pyré v miske. Pridáme cibuľu a cesnak nakrájané nadrobno. Primiešame do zmesi spolu so korením, kmínom a soľou. Dobre premiešame. Vezmeme kúsok hmoty do dlane a vytvarujeme z nej guľku. Trochu roztlačíme a smažíme v rozpálenom oleji (nikdy nepresahujúcom teplotu 180 ° C).
Cícer namočíme na osem hodín do vody. Potom scedíme, osušíme a zomelieme, až kým nevznikne hmota zrnitej textúry. Nakrájané bylinky zmiešajte s cícerovým pyré v miske. Pridáme cibuľu a cesnak nakrájané nadrobno. Primiešame do zmesi spolu so korením, kmínom a soľou. Dobre premiešame. Vezmeme kúsok hmoty do dlane a vytvarujeme z nej guľku. Trochu roztlačíme a smažíme v rozpálenom oleji (nikdy nepresahujúcom teplotu 180 ° C).

Domáca harisa

Domáca harisa

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
60 min.
8
60 min.
8
Chuť orientu pripravená doma.
Chuť orientu pripravená doma.

Zdroj: Youtube

REKLAMA

Kofta kebaby

Kofta kebaby

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
20 min.
20 min.
Postup
Cibule očistíme a rozdelíme na 4 časti. Bravčové mäso nakrájame na väčšie kúsky, ktoré dáme spolu s cibuľou, petržlenovou vňaťou, koriandrom, olejom, koreninami a lístkami mäty do mixéra. Zmes mixujeme približne 20-30 sekúnd, kým sa z nej nevytvorí kaša. Z pripravenej kaše formujeme malé guľôčky. Navlhčite si ruky, bude sa vám so zmesou ľahšie pracovať. Guľôčky napichujeme na špajdle po troch, napichnuté ich ešte jemne sploštíme. Špajdle postupne ukladáme na gril alebo grilovaciu panvicu. Kebaby opekáme z každej strany, musia byť dobre prepečené a mať peknú zlatistú farbu. Servírujeme ich so zeleninkou a obľúbeným dresingom.
Cibule očistíme a rozdelíme na 4 časti. Bravčové mäso nakrájame na väčšie kúsky, ktoré dáme spolu s cibuľou, petržlenovou vňaťou, koriandrom, olejom, koreninami a lístkami mäty do mixéra. Zmes mixujeme približne 20-30 sekúnd, kým sa z nej nevytvorí kaša. Z pripravenej kaše formujeme malé guľôčky. Navlhčite si ruky, bude sa vám so zmesou ľahšie pracovať. Guľôčky napichujeme na špajdle po troch, napichnuté ich ešte jemne sploštíme. Špajdle postupne ukladáme na gril alebo grilovaciu panvicu. Kebaby opekáme z každej strany, musia byť dobre prepečené a mať peknú zlatistú farbu. Servírujeme ich so zeleninkou a obľúbeným dresingom.

Domáca salsa

Domáca salsa recept

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
10 min.
1
10 min.
1
Skvelá salsa k čomukoľvek.
Skvelá salsa k čomukoľvek.

Zdroj: Pixabay

Ázijská polievka s vajíčkami

Ázijská polievka s vajíčkami

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
25 min.
25 min.
Postup
Do hrnca vložíme Miso kocky a zalejeme ich horúcou vodou. Varíme 10 minút. Z citrónovej trávy odstránime tvrdé vonkajšie listy. Zo stonky použijeme iba 6 cm od koreňového konca. Citrónovú trávu a jarnú cibuľku nasekáme najemno. Chilli a červenú cibuľu nakrájame na tenké plátky. Kukuričnú múku zmiešame s trochou vody a túto zmes vlejeme do vývaru. Do hrnca pridáme tiež sójovú omáčku, ryžový ocot, jarnú cibuľku a citrónovú trávu. Ku koncu varenia do polievky pridáme krabie mäso, koriander, nakrájanú chilli papriku a červenú cibuľu. Dovárame krátko, približne 5 minút. Ako posledné do zmesi pridáme fazuľové klíčky a postupne do nej prilievame rozhabarkované vajíčko. Polievku servírujeme vriacu, pred podávaním ju ešte môžeme ozdobiť koriandrom.
Do hrnca vložíme Miso kocky a zalejeme ich horúcou vodou. Varíme 10 minút. Z citrónovej trávy odstránime tvrdé vonkajšie listy. Zo stonky použijeme iba 6 cm od koreňového konca. Citrónovú trávu a jarnú cibuľku nasekáme najemno. Chilli a červenú cibuľu nakrájame na tenké plátky. Kukuričnú múku zmiešame s trochou vody a túto zmes vlejeme do vývaru. Do hrnca pridáme tiež sójovú omáčku, ryžový ocot, jarnú cibuľku a citrónovú trávu. Ku koncu varenia do polievky pridáme krabie mäso, koriander, nakrájanú chilli papriku a červenú cibuľu. Dovárame krátko, približne 5 minút. Ako posledné do zmesi pridáme fazuľové klíčky a postupne do nej prilievame rozhabarkované vajíčko. Polievku servírujeme vriacu, pred podávaním ju ešte môžeme ozdobiť koriandrom.

Teľacie mäsové guličky s Yakitori omáčkou

Teľacie mäsové guličky s Yakitori omáčkou

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
40 min.
40 min.
Postup
Teľacie rezne nakrájame na väčšie kúsky. Mäso, šampiňóny, listy koriandru, tandoori korenie, sezamový olej, soľ a čerstvo namleté čierne korenie dáme do mixéra. Zmes mixujeme dovtedy, kým sa suroviny nespoja. Zo zmesi tvarujeme lyžicou približne 2cm gulôčky. Obalíme ich v sezamových semienkach a dusíme na pare približne 20 minút. Hotové guľôčky servírujeme napichnuté na špajdli s Yakitori omáčkou. Yakitori omáčka: Chilli papriku prerežeme na polovicu, odstránime z nej semienka a nakrájame ju na tenké plátky. Pažítku nasekáme nadrobno. Sójovú omáčku, cukor a ryžové víno šľaháme dovtedy, kým sa suroviny nespoja. Do tejto zmesi pridáme plátky chilli papriky, pažítku a všetko spolu premiešame.
Teľacie rezne nakrájame na väčšie kúsky. Mäso, šampiňóny, listy koriandru, tandoori korenie, sezamový olej, soľ a čerstvo namleté čierne korenie dáme do mixéra. Zmes mixujeme dovtedy, kým sa suroviny nespoja. Zo zmesi tvarujeme lyžicou približne 2cm gulôčky. Obalíme ich v sezamových semienkach a dusíme na pare približne 20 minút. Hotové guľôčky servírujeme napichnuté na špajdli s Yakitori omáčkou. Yakitori omáčka: Chilli papriku prerežeme na polovicu, odstránime z nej semienka a nakrájame ju na tenké plátky. Pažítku nasekáme nadrobno. Sójovú omáčku, cukor a ryžové víno šľaháme dovtedy, kým sa suroviny nespoja. Do tejto zmesi pridáme plátky chilli papriky, pažítku a všetko spolu premiešame.
REKLAMA

Kuracie Madras curry

Kuracie Madras curry

Profilová fotka používateľa
Kristy 9 receptov
40 min.
3
40 min.
3
Ak máte radi indické jedlá, tak toto je presne pre vás!😍
Ak máte radi indické jedlá, tak toto je presne pre vás!😍

Ázijský lososový tatarák

Ázijský lososový tatarák

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
20 min.
20 min.
Postup
Do mixéra dáme jarnú cibuľku s polovicou chilli papriky a mixujeme ich niekoľko sekúnd. Do zmesi pridáme kúsky lososa, kapary, nahrubo nasekané bylinky a sezamový olej. Mixujeme dovtedy, kým nie je losos nadrobno nasekaný. Zmes preložíme do misy a pokropíme ju citrónovou alebo limetkovou šťavou. Následne z nej pomocou kruhovej formy vytvarujeme tataráky. Pred servírovaním necháme tataráky približne hodinu vychladiť v chladničke. Podávame ich s lístkami baby špenátu a plátkami manga.
Do mixéra dáme jarnú cibuľku s polovicou chilli papriky a mixujeme ich niekoľko sekúnd. Do zmesi pridáme kúsky lososa, kapary, nahrubo nasekané bylinky a sezamový olej. Mixujeme dovtedy, kým nie je losos nadrobno nasekaný. Zmes preložíme do misy a pokropíme ju citrónovou alebo limetkovou šťavou. Následne z nej pomocou kruhovej formy vytvarujeme tataráky. Pred servírovaním necháme tataráky približne hodinu vychladiť v chladničke. Podávame ich s lístkami baby špenátu a plátkami manga.

Syrová guľa

Syrová guľa

Profilová fotka používateľa
TASTElist 155 receptov
15 min.
15 min.
Postup
Do kuchynského mixéra dáme oba nastrúhané syry, krémový syr, limetkovú šťavu, pretlačený cesnak a cibuľu nakrájanú na drobné kúsky. Zmes mixujeme dovtedy, kým sa suroviny nespoja. Následne do zmesi varechou vmiešame rozpolené olivy a nasekaný koriander. Pripravené čipsy jemne rozdrvíme a nasypeme ich na papier na pečenie. Pripravenú zmes rolujeme na čipsoch tak, aby sa nimi celá obalila. Takto pripravenú syrovú guľu zabalíme do potravinárskej fólie a dáme ju vychladiť do chladničky na 2 hodiny. Syrovú guľu servírujeme s opečenými krajcami chleba alebo so suchármi.
Do kuchynského mixéra dáme oba nastrúhané syry, krémový syr, limetkovú šťavu, pretlačený cesnak a cibuľu nakrájanú na drobné kúsky. Zmes mixujeme dovtedy, kým sa suroviny nespoja. Následne do zmesi varechou vmiešame rozpolené olivy a nasekaný koriander. Pripravené čipsy jemne rozdrvíme a nasypeme ich na papier na pečenie. Pripravenú zmes rolujeme na čipsoch tak, aby sa nimi celá obalila. Takto pripravenú syrovú guľu zabalíme do potravinárskej fólie a dáme ju vychladiť do chladničky na 2 hodiny. Syrovú guľu servírujeme s opečenými krajcami chleba alebo so suchármi.

🛒Kde kúpiť koriander?

Sušené semená koriandra sú dostupné ako celé aj mleté v bežných supermarketoch v sekcii korenín. Mleté korenie však po otvorení obalu veľmi rýchlo stráca zo svojej sily. Preto je lepšie zadovážiť si koriandrové semienka v celosti a pomlieť ich podľa potreby.

V kuchyni sa však môže vynímať aj čerstvý koriander v kvetináči. Dá sa zohnať rovnakým spôsobom ako čerstvá bazalka alebo pažítka. 

🔎Ako na pestovanie koriandra?

Hotová rastlina (kúpená v kvetináči) potrebuje pravidelné zalievanie a prísun živín – najmä s obsahom vápnika a fosforu. Pozor však na premokrenie a odhnívanie koreňov. Koriandru v interiéri vyhovuje nepriame svetlo, preto je lepšie umiestniť ho v kuchyni mimo priestoru okna.

Okrem toho je možné vypestovať koriander aj v záhrade, a to zo semien. Sadí sa v období marca – apríla do hĺbky približne 1 cm. Aj keď schádza neskôr, už od prvých dní od vysadenia potrebuje pravidelnú a primeranú zálievku, aby pôda nepreschla. Z koriandru sa môžu odoberať prvé lístky akonáhle narastie do výšky cca 8 – 10 cm. Dospelé rastliny, ktorým je dopriata vhodná starostlivosť, dorastajú až do výšky 50 cm. Po letnom odkvitnutí súkvetí sa vytvoria semená, ktoré stačí opatrne zozbierať a nechať presušiť.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA