Koriander: To najdôležitejšie o koriandri, tipy na použitie a skvelé recepty

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Koriander patrí medzi najstaršie známe koreniny. Jeho typická citrusovo-korenistá aróma delí ľudí na dva tábory – na milovníkov a odporcov koriandru. Má významné postavenie v orientálnych kuchyniach a podieľa sa na tom, že chuť jedál je výnimočne výrazná. Na čo sa používa koriander a ako s ním variť?

REKLAMA

Krátky prehľad

💡Čo je koriander?

Na čerstvom koriandri je viditeľná podobnosť so známejším a v slovenských kuchyniach aj často používaným petržlenom – teda, ak je reč o ich vňatiach. Koniec koncov, koriander je aromatická rastlina (Coriandrum sativum) z čeľade petržlenovej. Nesie označenie aj ako čínska petržlenová vňať.

Z koriandru sa používa čerstvá vňať a sušené semená, ktoré sú v obchodoch k dostaniu v celosti alebo mleté. Jeho chuťový profil výborne dopĺňa jedlá thajskej, indickej a stredoamerickej kuchyne.

📌Koriander a jeho pôvod

Koriander patrí medzi najstaršie koreniny. Našli sa o ňom zmienky už v Starom zákone a objavený bol tiež v hrobkách starovekých Egypťanov. Samotný koriander pochádza pravdepodobne z oblasti Stredného východu a Stredozemného mora, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. V súčasnosti sú ideálne podmienky na pestovanie koriandra v subtropickej a tropickej oblasti.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

👉Na čo sa používa koriander a ako chutí?

Poďme k tomu najzaujímavejšiemu. Použitie koriandra pri varení je predzvesťou závanu orientálnych chutí.

Nakrájaná vňať z koriandra dodáva pokrmom pikantnosť až štipľavosť šmrncnutú citrusovou arómou. Používa sa najmä v slaných jedlách. Odporúča sa pridávať koriander krátko pred dokončením pokrmu, aby jeho aróma nevyprchala. Sušené koriandrové semienka v sebe zase nesú kvetinovo-citrusovo-sladké tóny, ktoré sa uvoľňujú tepelnou úpravou, napríklad orestovaním na panvici. Spestriť môžu dokonca aj sladký koláč.

  • Koriander je spolu so škoricou, kardamónom, klinčekmi, rascou a muškátovým orieškom súčasťou tradičného indického korenia Garam Masala.
  • Štipľavosť koriandra dodáva hĺbku thajským kari pastám.
  • Vňať koriandra je perfektná v mexickej salse a quacamole.
  • Koriander umocní tiež výraznú chuť vietnamskej polievky Pho.
  • Odvážni môžu vyskúšať koriander do marinád na divinu, hovädzinu aj do klobás.
REKLAMA

📜Recepty s koriandrom

V každom z nasledujúcich receptov nájdeš ako jednu z ingrediencií práve koriander – či už sušený, alebo čerstvý. Niektoré z nich sú našincom menej známe, no vo svete a v krajine svojho pôvodu patria k ikonickým jedlám. Ak chceš objavovať nové chute, zaujímavé kombinácie a preveriť svoje schopnosti, inšpiruj sa napríklad naším výberom.

Tandooori kurča

Tandooori kurča

lucia.priedhorska

Chuť indickej kuchyne.

Zobraziť recept

Indický dhal

Pečená pražma zlatá

Pečená pražma zlatá
Videorecept

Pečená pražma zlatá

Iwa

Vynikajúca pražma zlatá pečená v alobale. Ako príloha sa hodia opečené zemiaky.

Zobraziť recept

Zdravé zeleninové karbonátky

Zdravé zeleninové karbonátky
Videorecept

Zdravé zeleninové karbonátky

Iwa

Zdravé zeleninové karbonátky z mrkvy, papriky, karfiolu a chili obalené v cestíčku a strúhanke.

Zobraziť recept
REKLAMA

Rýchle ázijské soba rezance

Rýchle ázijské soba rezance

lucia.priedhorska

Soba rezance recept na prípravu so zeleninou.

Zobraziť recept

Kuracie indické Garam Masala

Kuracie indické Garam Masala

David719

Na druhý deň chutí ešte lepšie!

Zobraziť recept

Tradičný falafel

Domáca harisa

Domáca harisa
Videorecept

Domáca harisa

lucia.priedhorska

Chuť orientu pripravená doma.

Zobraziť recept
REKLAMA

Kofta kebaby

Domáca salsa

Domáca salsa recept

lucia.priedhorska

Skvelá salsa k čomukoľvek.

Zobraziť recept

Ázijská polievka s vajíčkami

Teľacie mäsové guličky s Yakitori omáčkou

REKLAMA

Kuracie Madras curry

Kuracie Madras curry

Kristy

Ak máte radi indické jedlá, tak toto je presne pre vás!😍

Zobraziť recept

Ázijský lososový tatarák

Syrová guľa

🛒Kde kúpiť koriander?

Sušené semená koriandra sú dostupné ako celé aj mleté v bežných supermarketoch v sekcii korenín. Mleté korenie však po otvorení obalu veľmi rýchlo stráca zo svojej sily. Preto je lepšie zadovážiť si koriandrové semienka v celosti a pomlieť ich podľa potreby.

V kuchyni sa však môže vynímať aj čerstvý koriander v kvetináči. Dá sa zohnať rovnakým spôsobom ako čerstvá bazalka alebo pažítka. 

🔎Ako na pestovanie koriandra?

Hotová rastlina (kúpená v kvetináči) potrebuje pravidelné zalievanie a prísun živín – najmä s obsahom vápnika a fosforu. Pozor však na premokrenie a odhnívanie koreňov. Koriandru v interiéri vyhovuje nepriame svetlo, preto je lepšie umiestniť ho v kuchyni mimo priestoru okna.

Okrem toho je možné vypestovať koriander aj v záhrade, a to zo semien. Sadí sa v období marca – apríla do hĺbky približne 1 cm. Aj keď schádza neskôr, už od prvých dní od vysadenia potrebuje pravidelnú a primeranú zálievku, aby pôda nepreschla. Z koriandru sa môžu odoberať prvé lístky akonáhle narastie do výšky cca 8 – 10 cm. Dospelé rastliny, ktorým je dopriata vhodná starostlivosť, dorastajú až do výšky 50 cm. Po letnom odkvitnutí súkvetí sa vytvoria semená, ktoré stačí opatrne zozbierať a nechať presušiť.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA