Čínske jedlo aj v tvojej kuchyni – 15 receptov, ktoré zachutia od prvého sústa
17. 7. 2022
4 min. čítania
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/234/c14e06a15f4b0ef632a9e81017b99f.jpg)
Zdroj: pixabay.com
Čínska kuchyňa je bohatá na históriu a špecifické, priam až nenapodobiteľné chute. Práve preto si tak radi vychutnávame čínske jedlo v reštauráciách a bistrách. Netreba však vždy chodiť za dobrým jedlom iba von. Stačí nabrať odvahu a vyskúšať vo vlastnej kuchyni nové recepty plné podmanivých aróm a chutí.
🥗Pestrá a rozmanitá čínska kuchyňa
Táto preslávaná kuchyňa dávno presiahla svoje hranice a dnes už aj v menšom meste nájdete čínsku reštauráciu. Dáva si záležať na tom, aby potešila takmer všetky zmysly – láka farebnosťou, omannou vôňou a chuťou. Čo je pre čínsku kuchyňu charakteristické?
- Rezance, ryža, zelenina, sója, huby, kuracie mäso, kačacie mäso, hovädzie mäso, morské plody a ryby tvoria základ v množstve čínskych jedál.
- K základným surovinám sa pridávajú u nás menej tradičné bambusové výhonky, riasy a klíčky.
- Neodmysliteľnou súčasťou sú aj omáčky a marinády vytvorené tak, aby kulinársky zážitok ešte viac umocnili. Na dochutenie používa predovšetkým sójová omáčka, med, cesnak, chilli papričky, sezamový olej, ryžový ocot, ustricová omáčka, kari, zázvor, silné vývary.
- Čínske jedlá sa pripravujú ako minútky na panvici, v pare, dusením vo vlastnej šťave, údením a pečením. Ich typickým znakom je ohromná farebnosť na tanieri a pätica chutí, ktoré dodávajú aj “bežným” surovinám originálny rozmer – sladká, ostrá, slaná, horká a kyslá.
- Čínska kuchyňa nie je v každej časti krajiny rovnaká. Sú to rozmanité kuchárske štýly, v ktorých sa využívajú tie suroviny, ktoré sú pre danú oblasť krajiny typické. U nás najviac zaujala pekingská kuchyňa (preslávená pekingská kačica), kantonská kuchyňa (príprava vo woku, prevaha ryže a plodov mora) a sečuánska kuchyňa (viac pikantná úprava hydinového a hovädzieho mäsa).
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/234/a89b099350012f67408b25a1391b12.jpg)
Zdroj: pixabay.com
🍜Takto sa varia čínske jedlá v slovenských kuchyniach!
Čínska ostrokyslá polievka je priam výkladnou skriňou delikátnych chutí, ktoré sa spolu krásne dopĺňajú. V nasledujúcom videorecepte sú všetky dôležité kroky.
Rýchla čínska ostrokyslá polievka
Ľahké, chutné a pritom rýchle ryžové rezance s kuracím mäsom patria k základnej výbave milovníka domáceho čínskeho jedla.
Ryžové rezance s kuracím mäsom
Zdroj: youtube / Khin's Kitchen
Presvedčiť môžu aj ryžové rezance v tejto zjednodušenej podobe.
Ryžové rezance s kuracím mäsom
A do tretice všetko dobré…a ešte k tomu rýchle. Aj takto lákavo môže vyzerať obed s rezancami a kuracím mäsom, ktorý je hotový do pol hodiny!
Činske rezance s kuracím mäsom
Zdroj: YouTube
Ustricová omáčka, sójová omáčka, ryžový ocot, zázvor, chilli papričky a cesnak – ingrediencie, ktoré zmenia dovtedy “nudné” kuracie prsia na úplne iný chuťový zážitok. Výnimočná kombinácia!
Kuracie prsia na čínsky spôsob
Zdroj: youtube / Nomadette Eats
Chrumkavá kačica na čínsky spôsob prekvapí od prvého sústa. Podávame s restovanou ryžou, rezancami alebo plackami.
Chrumkavá kačica na čínsky spôsob
Zdroj: Pixabay
V obdobnej variante pokračujeme, avšak namiesto kačice pridáme kuracie mäsko.
Kura na čínsky spôsob
Ako začína väčšina receptov na čínske jedlá? No predsa typickým – “Rozpálime wok a orestujeme zeleninu…” Inak to nie je ani v prípade tejto chutnej kuracej číny s kari.
Kuracia čína s kari
Pravá čína z kuracieho mäsa
Zdroj: Youtube
Máme výborný tip na recept pre kuchárov-začiatočníkov. Kuracie kúsky v sladkokyslej omáčke sú jednoducho na zjedenie!
Kuracie kúsky v sladkokyslej omáčke
Zdroj: Pixabay
Chrumkavé čínske jarné závitky s bohatou zeleninou plnkou sme si pripravovali už viackrát a zase sa k nim vrátime.
Rýchle čínske jarné závitky
Zdroj: Pixabay
Kuracie prsia s farebnou paprikou sú ďalším dôkazom, aký inšpiratívny dokáže byť vplyv čínskej kuchyne.
Kuracie prsia s farebnou paprikou
Tento recept na rýchlu smaženú ryžu s vajíčkom je netradičnou a chuťovo výraznou alternatívou k bežným prílohám.
Rýchla smažená ryža s vajcom
Zdroj: Pixabay
Ak sa povie čínske jedlo, ako prvé by mnohí z nás odpovedali práve Kung Pao. Je to najpopulárnejší recept, ktorý sa dá urobiť aj zo surovín, ktoré máme doma bežne.
Kuracie kung pao
Kung Pao je známe vo viacerých verziách. Už aj v slovenských kuchyniach sa udomácnilo niekoľko receptov a tento s precíznym postupom je toho dôkazom.
Jednoduché kuracie kung pao
Akú polievku si dnes uvariť? O výnimočnú zmenu v jedálničku sa postará chuťovo bohatá ázijská polievka s vajíčkami.
Ázijská polievka s vajíčkami
PostupTento recept dávame do pozornosti každému, kto má rád ryžové rezance s krevetami. Príjemné spestrenie všedných dní, prekvapivo nízke nároky na prípravu.