Čo je kardamón? Spoznaj exotické korenie s výnimočným chuťovým profilom
31. 1. 2023
3 min. čítania
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/424/deb3cf8181dbdc9881e555a83bc282.jpg)
Zdroj: pixabay.com
Kardamón, ktorý patrí medzi najdrahšie druhy korenia na svete, si pre svoju mimoriadnu vôňu a unikátnu chuť vyslúžil veľkú pozornosť. Jeho komplexný chuťový profil výnimočne dotvára sladké aj slané jedlá. Ako kardamón chutí a ako ho pri varení používať?
Krátky prehľad:
💡Čo je kardamón?
Kardamon je korenie získavané z rastlín z čeľade zázvorovitých (Zingiberaceae). Jeho pôvod je v Indii, Srí Lanke a Číne. Už samotné rastliny, na ktorých struky dozrievajú, majú výraznú arómu. Pod šupkami strukov sa ukrývajú malé kardamónové semienka s exotickou chuťou. Po šafráne a vanilke ide o tretie najdrahšie korenie na svete. Je neoddeliteľnou súčasťou ázijských kuchýň.
👩🍳Sladké a slané recepty s kardamónom
- Kardamón je súčasťou korenia garam masala a niektorých kari zmesí.
- Hodí sa k hydine, červenému mäsu, šošovici, ryži a pomarančom.
- Výborný je pri príprave omáčok k mäsu alebo cestovinám.
- Zaujímavé je jeho použitie do marinád, likérov aj vín.
- Používa na dochutenie kávy, čierneho čaju, pri pečení koláčov a perníkov. Spestrí ovsenú kašu, palacinky aj smoothies.
- V sladkých receptoch sa kombinuje s muškátovým orieškom a škoricou.
Domáce chai latte
PostupZdroj: Youtube
Šťavnatý hruškový koláč
Zdroj: Youtube
Halloweenske muffiny recept
Prečítaj si tiež
Ako pripraviť ovsené vločky? Vďaka týmto receptom budú mimoriadne chutné
Ovsené vločky sa stali synonymom kvalitných raňajok, ktoré sa pre obsah cenných živín nedajú zahanbiť ani v konkurencii najsilnejších. Ako pripraviť ovsené vločky chutne, zdravo a na pohľad lákavo? A prečo sa vôbec oplatí jesť ovsené vločky?
📝Kardamón a účinky
Koreniny slúžia predovšetkým na vylepšenie chuti a vône pokrmov. Väčšine sa však pripisujú aj pozitívne účinky na zdravie. V ajurvédskej medicíne sa kardamón používa na osvieženie dychu, upokojenie žalúdka a podporu trávenia (úľava od zápchy a plynatosti).
Kardamónové semená obsahujú tuky, bielkoviny, omega-3 a omega-6, vitamíny B a C, minerály ako horčík, zinok, železo, mangán. Antioxidantom obsiahnutých v kardamóne sa pripisujú protizápalové účinky.
Okrem iného je kardamón známym afrodiziakom. Éterické oleje kardamónu sa tiež využívajú aj v aromaterapii. Pripisuje sa im podpora mentálnych funkcií, emočnej rovnováhy, spokojnosti a pozitívny vplyv na upokojenie.
🔎Kardamón a základné odrody
Kardamón je k dostaniu v dvoch základných odrodách – zelený kardamón a čierny kardamón.
- Zelený kardamóm (Elettaria cardamomum) je známy ako pravý kardamón. Používa sa najmä do sladkých jedál. Jeho chuť je teplejšia a pocitovo evokuje niečo medzi citrusmi a mätou.
- Čierny kardamón (Amomum subulatum) má väčšie tmavohnedé struky a v jeho chuti badať dymové až údené tóny. Výnimočne dochucuje slané a pikantnejšie jedlá.
Čo je biely kardamón? Ide o zelený kardamón, ktorý prešiel procesom bielenia s cieľom zjemniť a rozptýliť jeho arómu. Nejde o skutočnú odrodu.
👉Ako chutí kardamón?
Chuť kardamónu nie je vôbec jednoduché popísať, to treba zažiť na vlastnými chuťovými pohárikmi! Je v celej svojej podstate jedinečný a zanecháva intenzívny dojem. Ide o spojenie sladkej a štipľavejšej chuti, v ktorej cítiť akcenty citrusu a mäty.
📌Kardamón mletý alebo kardamón celý?
Pri kúpe kardamónu máme na našom trhu na výber niekoľko možností – predáva sa kardamón mletý, kardamón v celých zrniečkach a kardamónové struky (tobolky).
Mletý kardamón (ako jemný prášok) sa pri varení používa veľmi jednoducho – z balíčku odoberieme množstvo, aké potrebujete. Avšak, v hre je čerstvosť a kvalita samotného kardamónového prášku. Po mletí z kardamónu pomerne rýchlo vyprchávajú esenciálne látky, a zároveň nepoznáme kvalitu spracovania. Do zmesi totiž môžu byť pomleté semená aj zo strukmi, čo bude mať vplyv na chuť a intenzitu korenia.
Práve preto je populárne kupovať kardamón v strukoch/tobolkách. K semenám a ich extra aromatickej chuti sa dá dostať veľmi ľahko. Stačí nožíkom opatrne rozrezať obal každého struku a semienka z neho vybrať. V mažiari ich treba následne podrviť až pomlieť na rovnomerné kúsky a použiť na dochutenie pokrmu.
Vietnamská hovädzia polievka Pho Bo
Zdroj: Youtube
Prečítaj si tiež
Cícer – Výnimočná strukovina, ktorej chuť si zamiluješ + Obľúbené recepty z cíceru
Prečo si cícer zaslúži miesto v jedálničku? A čím si táto ešte donedávna u nás málo využívaná strukovina získala pozornosť? Cícer má viacero predností a môže dokonca prospievať zdraviu.
Prečítaj si tiež
Čínske jedlo aj v tvojej kuchyni – 15 receptov, ktoré zachutia od prvého sústa
Čínska kuchyňa je bohatá na históriu a špecifické, priam až nenapodobiteľné chute. Práve preto si tak radi vychutnávame čínske jedlo v reštauráciách a bistrách. Netreba však vždy chodiť za dobrým jedlom iba von. Stačí nabrať odvahu a vyskúšať vo vlastnej kuchyni nové recepty plné podmanivých aróm a chutí.