Ako pripraviť ovsené vločky? Vďaka týmto receptom budú mimoriadne chutné
9. 2. 2022
5 min. čítania
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/101/783056a62ceccaada7c7de77c93f29.jpg)
Zdroj: pixabay.com
Ovsené vločky sa stali synonymom kvalitných raňajok, ktoré sa pre obsah cenných živín nedajú zahanbiť ani v konkurencii najsilnejších. Ako pripraviť ovsené vločky chutne, zdravo a na pohľad lákavo? A prečo sa vôbec oplatí jesť ovsené vločky?
💡Prečo jesť ovsené vločky?
Začnime pekne od začiatku. Ovsené vločky sú z ovsa, jednej z najstarších obilnín, ktorú ľudia konzumujú už po celé stáročia a poznajú jej výživový prínos. Ako sú na tom ovsené vločky z pohľadu kalórií a ďalších nutričných hodnôt?
- V 100 g ovsených vločiek je približne 375 kcal (1573 kJ), 13 g bielkovín, 7 g tukov, 68 g sacharidov (z toho 1,5 g cukry), 7 g vlákniny.
Na ovsených vločkách zbožňujeme ich tvárnosť, prispôsobivosť a rýchlu prípravu. Pre odborníkov na zdravú výživu a športovcov predstavujú výnimočný zdroj živín a energie. Ak sa ovsené vločky u teba doteraz ešte neprebojovali do jedálnička a kuchynských zásob, možno ťa presvedčia benefity, ktoré súvisia s ich konzumáciou.
- Ovsené vločky sú nabité živinami – obsahujú vitamíny A, B1, B2, D, E, minerály vápnik, draslík, fosfor, horčík, meď, mangán, zinok, železo a samozrejme – vlákninu.
- Obsahujú veľa silných antioxidantov, vrátane cenných avenantramidov, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak a účinkujú protizápalovo.
- Ovos obsahuje beta-glukán, ktorý pomáha znižovať hladinu cholesterolu, hladinu cukru v krvi, navodzuje pocit plnosti a je podporou pre zdravé črevné baktérie.
- Ovsené vločky na raňajky predstavujú výborný štart do dňa. Vylepšujú trávenie, majú výbornú sýtiacu schopnosť, sú bohatým zdrojom rastlinných bielkovín. Sú tak skvelou voľbou do jedálnička pre každého, kto sa snaží schudnúť a zdravo stravovať.
- Ovos je bezlepkový a vhodný na konzumáciu aj pri celiakii. Túto informáciu si však treba preveriť aj na samotnom balení, pretože výrobcovia môžu spracovávať ovos na rovnakých strojoch ako obilniny obsahujúce lepok, čo následne ovos “kontaminuje”. Bezlepkové ovsené vločky sa spracovávajú v špeciálnom bezlepkovom mlyne určenom iba na tento účel.
Zdá sa, že jedna nenápadná potravina dostala do vienka hneď niekoľko zaujímavých tromfov. Už iba prísť na spôsob, ako si ovsené vločky pripraviť, aby sa stali dôvodom, prečo sa budeš každé ráno tešiť na raňajky.
🥣Príprava ovsených vločiek - Ako na to? Základný postup
Budeme potrebovať:
- pol šálky ovsených vločiek (nesladené, iba čisté)
- 1 šálku vody alebo mlieka
- štipku soli
Postup:
Ingrediencie spolu zmiešame v hrnci a za pomalého miešania privedieme k varu. Teplotu následne znížime a ovsené vločky varíme do mäkka.
Takáto základná príprava ovsenej kaše však nemusí každému vyhovovať, preto si pýta vylepšenie a ďalšie prísady podľa chuti.
Vyberáme najmä ingrediencie s pridanou hodnotou naviac - teda s obsahom vlákniny, antioxidantov, vitamínov alebo zdravých tukov.
✅ Ovocie ako zdroj vitamínov a antioxidantov:
- čerstvé alebo mrazené bobuľové ovocie (maliny, čučoriedky, černice)
- sušené ovocie (výborné sú brusnice, hrozienka, marhule a slivky)
- čerstvé nakrájané ovocie (obľúbené sú banány, jablká a hrušky)
- domáce džemy na dochutenie
✅ Orechy a olejnaté semená ako zdroj zdravých tukov:
- vlašské orechy, pekanové orechy, mandle, pistácie, lieskové orechy, arašidy (+ kvalitné arašidové maslo)
- chia semienka, ľanové semienka, sezamové semienka
✅ Mliečne výrobky ako zdroj vápnika:
- mlieko, biely jogurt, grécky jogurt, tvaroh
✅ Koreniny na zvýraznenie chuti a s protizápalovými vlastnosťami:
- škorica, zázvor, kardamon, klinčeky
✅ Pre zdravšie osladenie:
- med, hnedý cukor, javorový sirup, …
Čokoladová ovsená miska
Ovsená kaša s čokoládou a arašidovým maslom
PostupČoko pečená ovsená kaša
Bounty kokosová ovsená kaša
PostupFit raňajky s jogurtom a aróniou a kakaovými bôbmi a pomarančom
Škoricová kaša s broskyňami
PostupAmerické raňajky s ovsenými lievancami
PostupSladká tekvicová kaša
📝Ovsené vločky – Recepty a najobľúbenejšie kombinácie
Ovsené vločky s arašidovým maslom: ½ šálky ovsených vločiek zalejeme šálkou mlieka a uvaríme. Pridáme lyžicu medu. Do ovsenej kaše vmiešame 1 - 2 lyžice arašidového masla a najemno popučený banán.
Ovsené vločky s jablkom a škoricou: ½ šálky ovsených vločiek zalejeme šálkou mlieka a uvaríme. Do kaše pridáme lyžicu medu, nastrúhané jablko a poprášime škoricou.
Jemné ovsené vločky s jogurtom a ovocím: Pre raňajky z ovsených vločiek netreba stáť ráno pri sporáku. Do pohára striedavo vrstvíme jogurt, jemné ovsené vločky a obľúbené ovocie. Pohár uzatvoríme a odložíme na noc do chladničky.
📌Ovsené vločky na zahusťovanie polievok a do iných jedál
Akonáhle si obľúbiš ovsené vločky na raňajky, začneš uvažovať, kde pre ne nájsť uplatnenie – na sladko, na slano, na obed či ako snack počas dňa.
Ovsené vločky sú zdravšou alternatívou ku klasickým zahusťovadlám. Pomleté na stredne hrubú múku sú vhodné na zahusťovanie polievok a omáčok. Zvyšnú ovsenú múku môžeš zužitkovať pri pečení domáceho pečiva alebo palaciniek. Ak nemáš čas a výbavu na mletie, postačí ovsené vločky nasucho opražiť na panvici a pridať do polievky. Počas varenia sa takmer úplne rozvaria, ale svoju úlohu – zahustenie – splnia na jednotku. Do polievky navyše dodajú vlákninu a dávku dôležitých minerálov, čo o bielej múke nemožno povedať.
Okrem zahusťovania polievok a omáčok sa ovsené vločky hodia aj ako “stmeľujúci element”. Vyhľadávané sú najmä lievance z ovsených vločiek, placky a karbonátky z ovsených vločiek. Použiť sa dajú dokonca do zdravšieho tortového korpusu, či ako posýpka (mrvenička) na koláč. Nesmieme zabudnúť ani na domácu granolu z ovsených vločiek, muffiny, domáce müsli tyčinky a sušienky (cookies) z ovsených vločiek. Kto by povedal, že takto rozmanito sa dajú v kuchyni ovsené vločky používať!
Nasledujúci výber chutných receptov, kde sú jednou z ingrediencií aj ovsené vločky, je toho dôkazom…
Karfiolové fašírky so syrom
Lotus Reeses kosicky
PostupMEDOVO GAŠTANOVÝ KOLÁČ
PostupVegan banánový chlebík
Kaša z ovsených vločiek
Zdroj: Youtube