Cícer – Výnimočná strukovina, ktorej chuť si zamiluješ + Obľúbené recepty z cíceru

4 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Prečo si cícer zaslúži miesto v jedálničku? A čím si táto ešte donedávna u nás málo využívaná strukovina získala pozornosť? Cícer má viacero predností a môže dokonca prospievať zdraviu.

REKLAMA

Za posledné roky sa cícer dostal do popredia najmä pre značné rozšírenie vegetariánskeho prúdu. Je považovaný za výdatnú náhradu mäsa a okrem toho je ako prirodzene bezlepková strukovina ideálny pre celiatikov. Má nízky glykemický index, čím zaujal pozornosť diabetikov.

Táto strukovina s vysokým obsahom rastlinných bielkovín a kľúčových minerálov sa stala súčasťou polievok, hlavných jedál, zeleninových fašírok, placiek aj nátierok. Cícer má výborný sýtiaci účinok, spomedzi strukovín patrí k najľahšie stráviteľným a navyše, pri správnej príprave, je riziko nadúvania minimálne. Hneď niekoľko dobrých dôvodov, prečo sa s cícerom zoznámiť bližšie!

Ako chutí cícer? Jeho chuť je typicky strukovinová s jemným orieškovým podtónom. Najviac sa ponáša na chuť lieskových orieškov.

💡Čo je cícer?

Cícer, alebo rímsky hrach, je strukovina stredne až tmavo žltej farby, ktorá sa svojím tvarom ponáša na hrach.

Mimoriadne obľúbený sa stal v kuchyniach južnej Európy – v Taliansku, Španielsku a Grécku. Nejde pritom o žiadnu novinku. Historici odhadujú, že sa jeho používanie pri príprave pokrmov začalo už pred viac ako 7000 rokmi. Najviac sa využíva v Indii, arabských a severoafrických krajinách.

Cícer druhu Kabul je má svetlo žlté, väčšie semená a jemnejšiu šupku aj chuť. Rozšírený je najmä v krajinách okolo Stredozemného mora, a práve tento druh cíceru je bežne dostupný u nás v obchodoch. Tmavší druh, cícer Desi, má menšie, tmavšie semená a ponáša sa na pôvodnú divokú formu cíceru. Jeho chuť je intenzívnejšia. Pestuje sa v Turecku, Indii a niektorých krajinách južnej Ameriky.
 
Zaujímavosť zo sveta – Cícer je vo svete natoľko populárny, že je druhou najpestovanejšou strukovinou na svete (hneď po sóji).

REKLAMA

💛Výhody konzumácie cíceru

Cícer, ako je už pre strukoviny zvykom, je výživnou potravinou s množstvom benefitov pre zdravie človeka.

V 100 g cíceru sa ukrýva približne 350 kcal, až 20 g bielkovín a 4 g vlákniny. Z minerálnych látok do popredia najviac vystupuje vápnik, ktorého množstvo je porovnateľné s mliečnymi produktami. Ďalej obsahuje železo, fosfor, draslík, mangán a zinok. Jeho zaujímavý výživový profil dopĺňajú vitamíny skupiny B (vrátane kyseliny listovej) a vitamíny A, C, E, či K.

Zloženie cíceru je prínosné vo viacerých zdravotných oblastiach:

  • Cícer s využíva sa pri mnohých diétnych režimoch - diabetická diéta, bezlepková diéta, redukčná diéta, bezcholesterolová diéta.
  • Cícer je bohatý na draslík, no obsahuje iba málo sodíka. Táto kombinácia je prospešná pre zdravie srdca a normálne hodnoty krvného tlaku.
  • Patrí k potravinám s nízkym glykemickým indexom. Pravidelná konzumácia cíceru má pozitívne účinky na normalizovanie hladiny cukru v krvi.
  • Obsahuje vlákninu, ktoré je prospešná pre trávenie a udržanie hladiny cholesterolu pod kontrolou.
  • Cícer obsahuje v rôznom množstve zastúpené minerály, ktoré sú kľúčové pre udržanie zdravých kostí. Naviac, vitamín K je obzvlášť dôležitý pre ukladanie vápnika do kostí.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

👩‍🍳Ako pripraviť cícer?

Cícer, ako väčšina strukovín, je v slovenských obchodoch dostupný v dvoch podobách - ako sušený cícer a ako konzervovaný cícer v slanom náleve.

Sušený cícer sa pred varením musí namočiť do vody, ideálne cez noc – aspoň na 12 hodín. Doba varenia cíceru do zmäknutia nie je práve najkratšia, no vzhľadom k jeho benefitom mu to odpustíme. Varenie do zmäknutia totiž trvá 1,5 - 2 hodiny. S tým treba počítať najmä pri varení obeda alebo večere.

REKLAMA

Ak však zabudneš cícer namočiť do vody, nezúfaj. Ešte je tu druhá možnosť – použiť cícer z plechovky, ktorý je už predvarený a v samotnom jedle ho stačí krátko prehriať alebo ďalej spracovať podľa potreby.

V obchodoch je tiež dostupná aj cícerová múka, ktorá sa používa na pečenie ako bezlepková náhrada klasickej múky s obsahom lepku. Cícerovú múku si však môžeš doma pripraviť aj zo sušeného cíceru.

  • Budeš na to potrebovať silný mlynček, ktorý tvrdú strukovinu zomelie najemno a jemné sito na preosiatie, ktoré zachytí väčšie kúsky. Domáca cícerová múka vydrží v uzatvorenej dóze na chladnom a tmavom mieste niekoľko týždňov.

🥣Obľúbené recepty z cíceru

Kde cícer použiť? V akých receptoch nájde uplatnenie? Pri príprave cíceru sa oplatí popustiť uzdu kulinárskemu experimentovaniu. V slovenských kuchyniach sa udomácnila cícerová polievka, nátierka z cíceru, chrumkavý pečený cícer na sladko aj na slano, sýty cícerový guláš čí cícer s paradajkovou omáčkou alebo s hubami.

Veľmi chutné sú tiež cícerové fašírky a cícerové placky, kde vytvára zaujímavé chuťové kombinácie s ďalšími druhmi zeleniny. Z cíceru sa však pripravuje aj známy hummus alebo falafel guličky.

Pre inšpiráciu si pozri recepty, v ktorých hrá cícer jednu z hlavných úloh:

Cícerová krémová polievka

Profilová fotka používateľa
Olinka 3 recepty
40 min.
10
40 min.
10
Rýchla a jednoduchá fit cícerová polievka s mrkvou vhodná aj pre detičky. Môžete použiť aj uvarený ale nebojte sa, viete pripraviť aj vynikajúcu cícerovú polievku z konzervy.
Rýchla a jednoduchá fit cícerová polievka s mrkvou vhodná aj pre detičky. Môžete použiť aj uvarený ale nebojte sa, viete pripraviť aj vynikajúcu cícerovú polievku z konzervy.

Avokádovo cícerová nátierka

Profilová fotka používateľa
Veggie_spajza 41 receptov
10 min.
9
10 min.
9
Jednoduchá, zdravá a skvelá nátierka pre vás. Okrem cíceru a avokáda je nátierka pripravená z červenej papriky, cibule, horciče a majonézy. Perfektná do chlebíka, wrapiek alebo iba tak s tacos.
Jednoduchá, zdravá a skvelá nátierka pre vás. Okrem cíceru a avokáda je nátierka pripravená z červenej papriky, cibule, horciče a majonézy. Perfektná do chlebíka, wrapiek alebo iba tak s tacos.

Krémová fit brokolicová polievka s cícerom

Profilová fotka používateľa
friendly_cooking 72 receptov
30 min.
30 min.
Vynikajúca krémová fit brokolicová polievka s cícerom, ktorú pripravíš veľmi rýchlo a jednoducho. My ju máme radi bez smotany, tento recept je naozaj výborný, odporúčame vyskúšať :)
Vynikajúca krémová fit brokolicová polievka s cícerom, ktorú pripravíš veľmi rýchlo a jednoducho. My ju máme radi bez smotany, tento recept je naozaj výborný, odporúčame vyskúšať :)

Tradičný falafel

Profilová fotka používateľa
Jankaaa 2 recepty
30 min.
2
30 min.
2
Postup
Cícer namočíme na osem hodín do vody. Potom scedíme, osušíme a zomelieme, až kým nevznikne hmota zrnitej textúry. Nakrájané bylinky zmiešajte s cícerovým pyré v miske. Pridáme cibuľu a cesnak nakrájané nadrobno. Primiešame do zmesi spolu so korením, kmínom a soľou. Dobre premiešame. Vezmeme kúsok hmoty do dlane a vytvarujeme z nej guľku. Trochu roztlačíme a smažíme v rozpálenom oleji (nikdy nepresahujúcom teplotu 180 ° C).
Cícer namočíme na osem hodín do vody. Potom scedíme, osušíme a zomelieme, až kým nevznikne hmota zrnitej textúry. Nakrájané bylinky zmiešajte s cícerovým pyré v miske. Pridáme cibuľu a cesnak nakrájané nadrobno. Primiešame do zmesi spolu so korením, kmínom a soľou. Dobre premiešame. Vezmeme kúsok hmoty do dlane a vytvarujeme z nej guľku. Trochu roztlačíme a smažíme v rozpálenom oleji (nikdy nepresahujúcom teplotu 180 ° C).
REKLAMA

Rýchly cícerový šalát

Profilová fotka používateľa
Iwa 706 receptov
20 min.
20 min.
Jednoduchý cícerový šalát s cibuľou, mrkvou, paprikou, cuketou a petržlenovou vňaťou.
Jednoduchý cícerový šalát s cibuľou, mrkvou, paprikou, cuketou a petržlenovou vňaťou.

Zdroj: Youtube

Klasický Hummus

Profilová fotka používateľa
Cesminaz 103 receptov
15 min.
4
15 min.
4
Výborná zdravá cícerová rýchlovka, ktorá je skvelá ako nátierka na chlieb, ale aj ako príloha k zelenine a mäsu👍 Ja toto jedlo zbožňujem.
Výborná zdravá cícerová rýchlovka, ktorá je skvelá ako nátierka na chlieb, ale aj ako príloha k zelenine a mäsu👍 Ja toto jedlo zbožňujem.

Cícerová nátierka

Profilová fotka používateľa
Iwa 706 receptov
30 min.
30 min.
Humus respektíve cícerová nátierka sa pripravuje z cíceru, citrónovej šťavy, olivového oleja a cesnaku.
Humus respektíve cícerová nátierka sa pripravuje z cíceru, citrónovej šťavy, olivového oleja a cesnaku.

Zdroj: Facebook - Varenie je radosť.

Výborná domáca cícerová pomazánka

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 890 receptov
25 min.
25 min.
Chutná cícerová pomazánka pre deti.
Chutná cícerová pomazánka pre deti.
REKLAMA

Šalát z cíceru a stopkového zeleru

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 83 receptov
15 min.
3
15 min.
3
Uvarený cícer, nakrájané cherry rajčiny stopkový zeler, červená cibuľa, dochutené limetkou
Uvarený cícer, nakrájané cherry rajčiny stopkový zeler, červená cibuľa, dochutené limetkou

Cícerové placky

Profilová fotka používateľa
Iwa 706 receptov
30 min.
30 min.
Výborné cícerové placky s javorovým sirupom a maslom.
Výborné cícerové placky s javorovým sirupom a maslom.

Zdroj: Youtube

Indické cícerové kari s domácim špaldovým pečivom

Profilová fotka používateľa
friendly_cooking 72 receptov
40 min.
1
40 min.
1
Postup
Opražíme si šalotku a cesnak. Pridáme lyžičku chilli, mletej papriky, čierneho korenia a štipku kari korenia. Pridáme nakrájané paradajky a necháme dusiť, kým sa z nich nevytvorí kašovitá hmota. Pridáme uvarený cícer (ja normálny cícer noc pred varením namočím do studenej vody a potom ho ešte cca. 40 min varím vo vriacej osolenej vode). Zalejeme kokosovým mliekom, pridáme šťavu z jednej celej limetky a dochutíme čakankou (alebo javorovým sirupom). Pridáme soľ (prípadne korenie podľa chuti) a podávame s domácim pečivkom. Domáce pečivo na štýl indického chlebíka "naan": Zo špaldovej múky, jogurtu, kypriaceho prášku a štipky soli vypracujeme cesto. Necháme ho chvíľu oddýchnuť. Vytvarujeme placky a opečieme na panvičke s kúskom olivového oleja.
Opražíme si šalotku a cesnak. Pridáme lyžičku chilli, mletej papriky, čierneho korenia a štipku kari korenia. Pridáme nakrájané paradajky a necháme dusiť, kým sa z nich nevytvorí kašovitá hmota. Pridáme uvarený cícer (ja normálny cícer noc pred varením namočím do studenej vody a potom ho ešte cca. 40 min varím vo vriacej osolenej vode). Zalejeme kokosovým mliekom, pridáme šťavu z jednej celej limetky a dochutíme čakankou (alebo javorovým sirupom). Pridáme soľ (prípadne korenie podľa chuti) a podávame s domácim pečivkom. Domáce pečivo na štýl indického chlebíka "naan": Zo špaldovej múky, jogurtu, kypriaceho prášku a štipky soli vypracujeme cesto. Necháme ho chvíľu oddýchnuť. Vytvarujeme placky a opečieme na panvičke s kúskom olivového oleja.

Vegánska omeleta

Profilová fotka používateľa
Veggie_spajza 41 receptov
10 min.
2
10 min.
2
Jednoduchý a rýchly recept na bezvaječnú omeletu
Jednoduchý a rýchly recept na bezvaječnú omeletu
REKLAMA

Zeleninové curry

Profilová fotka používateľa
60 min.
60 min.
Aj bez mäsa sa dá spraviť výborné curry.
Aj bez mäsa sa dá spraviť výborné curry.

Thajská kuracia polievka

Profilová fotka používateľa
David719 175 receptov
40 min.
2
40 min.
2
Kuracia polievka nemusí vyzerať iba tak, ako ju všetci poznáme.
Kuracia polievka nemusí vyzerať iba tak, ako ju všetci poznáme.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA