Ako dlho sa varia zemiaky? Pomôžu praktické rady a overené časy

6 min. čítania

Ak by sme pred vás na stôl položili zemiaky, určite by ste našli spôsob, ako ich pripraviť. Varenie zemiakov je na prvý pohľad jednoduché, no pri otázke ako dlho sa zemiaky varia, už musíme zvážiť z akých zemiakov varíme, aj čo má byť výsledkom.

REKLAMA

Zemiaky sme si obľúbili predovšetkým ako chutnú prílohu k mäsu a omáčkam. Máte radšej pečené zemiaky, zemiakovú kašu alebo hranolky? Zbiehajú sa vám slinky pri pomyslení na rezeň so zemiakovým šalátom? Práve pri príprave na pohľad jednoduchého “majonezáku” môžeme natrafiť na prvé úskalia, kedy sú zemiaky príliš vodnaté alebo rozvarené a v šaláte sa po zamiešaní rozpadnú na márne kúsky. Príčinou môže byť nielen nevhodný varný typ, ale aj dlhý čas varenia. Potrite si nasledujúce rady a tipy, s ktorými zvládnete uvariť zemiaky na rôzne spôsoby.

Pečené zemiaky

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 71 receptov
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Chrumkavé pečené zemiaky s dresingom a ľahkým šalátikom
Chrumkavé pečené zemiaky s dresingom a ľahkým šalátikom

Zemiakový šalát s obrátenými rezňami

Profilová fotka používateľa
Vlastula 8 receptov
100 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
100 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Postup
Uvarené zemiaky v šupke si ošúpeme od šupky a pretlačíme cez sitko na zemiaky. Do misky so zemiakmi pridáme nakrájané kyslé uhorky, dusenú šunku, nadrobno nakrájanú cibuľu a uvarené nakrájané vajíčka. Do pripravenej zmesi pridáme majonézu a celú zmes jemne premiešame, aby sa chute spojili. Dochutíme samozrejme soľou a korením podľa vlastnej chuti a dáme do chladničky. Na obrátené rezne si pripravíme plátky bravčového karé, ktoré si naklepeme a následne ochutíme soľou a korením u z oboch strán. Takto ochutené mäso obaľujeme v strúhanke. Ja to robievam tak, že strúhanku si dám do igelitového vrecúška a tĺčikom strúhanku vklepem do mäsa. Strúhankou obalené rezne potom obaľujeme v rozšľahaných vajíčkach a následne sprudka opečieme na rozohriatej panvici s olejom. Opekáme krátko z oboch strán. V ďalšom hrnci alebo panvici si rozohrejeme olej a opečieme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. K opečenej cibuli pridáme mletú červenú papriku a mletý kmín. Za stáleho miešania ešte pridáme kečup a horčicu. Do tohto hrnca potom vkladáme opečené bravčové rezne a dusíme podliate troškou vody asi pol hodinku, aby nám vzniklo mäkké a šťavnaté mäsko.
Uvarené zemiaky v šupke si ošúpeme od šupky a pretlačíme cez sitko na zemiaky. Do misky so zemiakmi pridáme nakrájané kyslé uhorky, dusenú šunku, nadrobno nakrájanú cibuľu a uvarené nakrájané vajíčka. Do pripravenej zmesi pridáme majonézu a celú zmes jemne premiešame, aby sa chute spojili. Dochutíme samozrejme soľou a korením podľa vlastnej chuti a dáme do chladničky. Na obrátené rezne si pripravíme plátky bravčového karé, ktoré si naklepeme a následne ochutíme soľou a korením u z oboch strán. Takto ochutené mäso obaľujeme v strúhanke. Ja to robievam tak, že strúhanku si dám do igelitového vrecúška a tĺčikom strúhanku vklepem do mäsa. Strúhankou obalené rezne potom obaľujeme v rozšľahaných vajíčkach a následne sprudka opečieme na rozohriatej panvici s olejom. Opekáme krátko z oboch strán. V ďalšom hrnci alebo panvici si rozohrejeme olej a opečieme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. K opečenej cibuli pridáme mletú červenú papriku a mletý kmín. Za stáleho miešania ešte pridáme kečup a horčicu. Do tohto hrnca potom vkladáme opečené bravčové rezne a dusíme podliate troškou vody asi pol hodinku, aby nám vzniklo mäkké a šťavnaté mäsko.

Varenie zemiakov v hrnci a tlakovom hrnci

Na varenie zemiakov nepotrebujeme michelinskú hviezdu, no ak chceme najbližších potešiť chutným jedlom zo zemiakov, niekoľko zlatých pravidiel sa oplatí poznať. 

  • Ak sa chystáme variť zemiaky na šalát, vždy vyberajme zemiaky približne rovnakej veľkosti aj odrody. Všetky zemiaky v hrnci sa uvaria rovnomerne a žiadny nebude príliš tvrdý ani rozvarený.
  • Varenie v tlakovom hrnci pomôže ušetriť až 75 % času v porovnaní s varení v klasickom hrnci. To priam ukážkovo platí aj pri varení zemiakov, kedy sa v tlakovom hrnci uvaria zemiaky namiesto 20 minút už za necelých 5 minút.
  • Tlakový hrniec sa u skúsených kuchárov používa aj na malú fintu, s ktorou budú staré zemiaky ako nové. Nezabudnite však do tlakového hrnca pridať zelerovú alebo petržlenovú vňať, aby sa krásne prevoňali a osviežili.

Tastelist

Ako dlho variť zemiaky na kašu?

Na jemnú zemiakovú kašu sú vhodné zemiaky varného typu C alebo B. Najskôr ich zbavíme šupiek a dôkladne opláchneme pod vodou. Zemiaky nakrájame na približne štvrtiny alebo osminy. Čím menšie, tým budú rýchlejšie uvarené. Dĺžka varenia záleží od objemu hrnca, množstva vody aj zemiakov. Za 15 až 20 minút v osolenej vode však už budú určite hotové. Vodu po dovarení zlejeme. Pre dokonalú chuť pridáme do zemiakov soľ, zopár plátkov zmäknutého masla a menšie množstvo vlažného mlieka. Ešte teplé zemiaky popučíme ručným lisom na zemiaky alebo rozmixujeme nahladko tyčovým mixérom.

REKLAMA

Ako dlho variť zemiaky v šupke?

Chystáte sa variť zemiaky na šalát? Potom odporúčame zemiaky varného typu A. Pred vložením do hrnca umyjeme zemiaky v šupkách pod tečúcou vodou. Majú za sebou dlhú cestu a z dôvodu zastavenia klíčenia a hniloby môžu byť chemicky ošetrené. Vyberáme zemiaky približne rovnakej veľkosti. Ak máme po ruke aj väčšie zemiaky, ako sú zvyšné, prepichneme ich cez stred nožom, aby horúca voda rýchlejšie prenikla do stredu. Varenie v osolenej vode potrvá približne 20 - 30 minút - záleží od ich veľkosti a veku. Na staršie zemiaky použijeme viac vody, trochu citrónovej šťavy (alebo octu) a pár kvapiek oleja. Predídeme tak ich popraskaniu. Počas varenia ich občas pichneme špajdľou do stredu. Neuvarené kladú odpor, prevarené sa začnú rozpadať.

Náš tip: Ak vám zostali uvarené zemiaky, dajú sa z nich pripraviť chutné jedlá, akými sú napríklad zemiakové placky, francúzske zemiaky alebo zemiakový šalát bez majonézy.

Zemiakové placky

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 55 receptov
30 min.
Hodnotenie: 4.4/5
Počet hodnotení: 11
4.4
30 min.
Hodnotenie: 4.4/5
Počet hodnotení: 11
4.4
Obľúbené zemiakové placky ako ich máme radi.
Obľúbené zemiakové placky ako ich máme radi.

Francúzske zemiaky

Profilová fotka používateľa
Sissa 4 receptov
130 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
130 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
Klasický recept na obľúbené zapečené originál francúzske zemiaky u nás doma.
Klasický recept na obľúbené zapečené originál francúzske zemiaky u nás doma.

Tradičná zemiaková kaša fučka

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 387 receptov
45 min.
45 min.
Lacné jedlo starých mám. Fučka
Lacné jedlo starých mám. Fučka

Zdroj: FB: DOMÁCE- FAJNOVÉ JEDLÁ

Ako dlho variť nové zemiaky?

Medzi novými a starými zemiakmi nie je rozdiel iba vo veku, ale aj v obsahu škrobu a vody. Na ich varenie teda nepotrebujeme tak dlhý čas, ani plný hrniec vody. Nové zemiaky očistíme pod tečúcou vodou od tenkej šupky, napríklad pomocou drôtenky. Ak ich pred varením namočíme na pár hodín do studenej vody, šupka nebude vzdorovať. Nemusíme ich však oškrabať úplne dočista, v šupke a tesne pod ňou sa totiž skrývajú tie najcennejšie vitamíny. Aj pri nových zemiakoch platí staré známe - na varenie v šupke vyberáme zemiaky podobnej veľkosti. Vložíme ich už rovno do horúcej vody, doba uvarenia potom nezaberie viac ako 12 minút. Po dovarení zlejeme vodu, pridáme posekanú petržlenovú vňať a nadrobno nakrájanú cibuľu orestovanú na oleji.

REKLAMA

Ako variť zemiaky pred pečením?

Zemiaky pečené v rúre sa na prvý pohľad zdajú ako jednoduchá výzva. Stačí nakrájať na mesiačiky, pomiešať s olejom a koreninami a šupnúť do rúry! Avšak, po upečení môžu byť niektoré kúsky spálené a iné surové. Kde je finta, vďaka ktorej sú vo vnútri krásne mäkké a na povrchu chrumkavé? Vieme, ako na to! Pred pečením ich dáme na niekoľko minút povariť. Očistené zemiakové mesiačiky vložíme na 8 - 10 minút do horúcej vriacej vody. Vodu vylejeme a ešte teplé zemiaky v hrnci premiešame s olejom, soľou a obľúbeným korením. Takto pripravené zemiaky už iba rozprestrieme na plech a pečieme do zlatista približne 30 minút pri teplote 180 °C.

Chutné recepty prinášajú naše výberovky:

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA