Ako dlho sa varia zemiaky? Pomôžu praktické rady a overené časy

6 min. čítania

Určite každý pozná niekoľko spôsobov, ako pripraviť zemiaky. Varenie zemiakov je na prvý pohľad jednoduché, no pri otázke ako dlho sa zemiaky varia, už musíme zvážiť z akých zemiakov varíme, aj čo má byť výsledkom. Ako variť zemiaky na kašu alebo do zemiakového šalátu?

REKLAMA

Ako variť zemiaky? Znie to síce ako úplne banálna otázka, ktorá snáď ani nepotrebuje dlhé vysvetľovanie. Keď sa však skúsenejší z nás zamyslia, s akými varnými typmi zemiakov sa dá stretnúť a čo sa z varených zemiakov dá pripraviť, razom máme hneď niekoľko odlišných odpovedí. Takže – Ako variť zemiaky na kašu? Ako variť zemiaky do zemiakového šalátu? Ako uvariť nové zemiaky? 

Krátky prehľad:

Zemiaky sme si obľúbili predovšetkým ako chutnú prílohu k mäsu a omáčkam. Budú to tentokrát pečené zemiaky, zemiaková kaau alebo hranolky? Alebo sa púšťajú slinky pri pomyslení na rezeň so zemiakovým šalátom?

Práve pri príprave na pohľad jednoduchého “majonezáku” môžeme natrafiť na prvé úskalia, kedy sú zemiaky príliš vodnaté alebo rozvarené a v šaláte sa po zamiešaní rozpadnú na márne kúsky. Príčinou môže byť nielen nevhodný varný typ, ale aj dlhý čas varenia. Pozri si nasledujúce rady a tipy, ako variť zemiaky na rôzne spôsoby a zisti, koľko času potrebujú na tepelnú úpravu.

Pečené zemiaky
Fotorecept

Pečené zemiaky

doma_u_katky

Chrumkavé pečené zemiaky s dresingom a ľahkým šalátikom

Zobraziť recept

Hranolky v rúre

lucia.priedhorska

Zdravé hranolky pripravené v rúre.

Zobraziť recept

🥔Varenie zemiakov v hrnci a tlakovom hrnci

Na varenie zemiakov nepotrebujeme michelinskú hviezdu, no ak chceme najbližších potešiť chutným jedlom zo zemiakov, niekoľko zlatých pravidiel sa oplatí poznať. 

  • Ak sa chystáme variť zemiaky na šalát, vždy vyberajme zemiaky približne rovnakej veľkosti aj odrody. Všetky zemiaky v hrnci sa uvaria rovnomerne a žiadny nebude príliš tvrdý ani rozvarený.
  • Varenie v tlakovom hrnci pomôže ušetriť až 75 % času v porovnaní s varení v klasickom hrnci. To priam ukážkovo platí aj pri varení zemiakov, kedy sa v tlakovom hrnci uvaria zemiaky namiesto 20 minút už za necelých 5 minút.
  • Tlakový hrniec sa u skúsených kuchárov používa aj na malú fintu, s ktorou budú staré zemiaky ako nové. Nezabudnite však do tlakového hrnca pridať zelerovú alebo petržlenovú vňať, aby sa krásne prevoňali a osviežili.
REKLAMA

Tastelist

⌚Ako dlho variť zemiaky na kašu?

Na jemnú zemiakovú kašu sú vhodné zemiaky varného typu B alebo C, ktoré majú viac múčnatú konzistenciu, sú vlhkejšie a rozváravé.

Ako uvariť zemiaky na kašu?

  • Najskôr zemiaky zbavíme šupiek a dôkladne ich opláchneme pod vodou.
  • Zemiaky nakrájame približne na štvrtiny až osminy. Čím menšie, tým budú rýchlejšie uvarené.
  • Dĺžka varenia zemiakov záleží od objemu hrnca, množstva vody aj zemiakov. Za 15 – 20 minút v osolenej vode však už budú určite hotové.
  • Vodu po dovarení opatrne zlejeme.
  • Pre dokonalú chuť pridáme do zemiakov soľ, zopár plátkov zmäknutého masla a menšie množstvo vlažného mlieka.
  • Ešte teplé zemiaky popučíme ručným lisom na zemiaky alebo rozmixujeme nahladko tyčovým mixérom.

⏳Ako dlho variť zemiaky v šupke?

Najčastejšie sa zemiaky v šupke varia pred prípravou zemiakového šalátu. Ideálnou voľbou sú v tomto prípade zemiaky varného typu A. S iným typom zemiakov to pre spokojnosť radšej ani neskúšať! Zemiaky varného typu A sú totiž slabo múčnaté, málo rozváravé aj menej vlhké. Po uvarení zostávajú pevné a držia svoj tvar, čo je v prípade zemiakového šalátu viac ako vítaná vlastnosť.

Ako uvariť zemiaky na šalát?

  • Pred vložením do hrnca umyjeme zemiaky v šupke pod tečúcou vodou. Majú za sebou dlhú cestu a z dôvodu zastavenia klíčenia a hniloby môžu byť chemicky ošetrené.
  • Na varenie v šupke vyberáme zemiaky približne rovnakej veľkosti. Ak máme po ruke aj väčšie zemiaky, ako sú zvyšné, prepichneme ich cez stred nožom, aby horúca voda rýchlejšie prenikla do stredu. Tak zabezpečíme, aby sa uvarili v rovnakom čase ako menšie zemiaky.
  • Varenie zemiakov v šupke a v osolenej vode potrvá približne 25 – 30 minút – záleží od ich veľkosti a veku. Na staršie zemiaky použijeme viac vody, trochu citrónovej šťavy (alebo octu) a pár kvapiek oleja. Predídeme tak ich popraskaniu.
  • Počas varenia zemiaky občas pichneme špajdľou do stredu. Neuvarené zemiaky budú klásť odpor, prevarené sa začnú rozpadať.
  • Z uvarených zemiakov zlejeme vody a necháme ich vychladnúť.
  • Do čistenia a krájania zemiakov na kúsky sa pustíme až po ich vychladnutí. Aby práca netrvala dlho, je dobré použiť kruhový krájač na pretlačenie zemiakov.
REKLAMA

Náš tip: Ak zostali uvarené zemiaky, dajú sa z nich pripraviť chutné jedlá, akými sú napríklad zemiakové placky, francúzske zemiaky alebo zemiakový šalát bez majonézy.

Zemiakové placky

zuzana_vari

Obľúbené zemiakové placky ako ich máme radi. Príprava je veľmi jednoduchá a tento recept na zemiakové placky zvládne naozaj každý!

Zobraziť recept

Francúzske zemiaky

Sissa

Klasický recept na obľúbené zapečené originál francúzske zemiaky u nás doma.

Zobraziť recept

Tradičná zemiaková kaša fučka

lucia.priedhorska

Lacné jedlo starých mám. Fučka

Zobraziť recept

💡Ako dlho variť nové zemiaky?

Medzi novými a starými zemiakmi nie je rozdiel iba vo veku, ale aj v obsahu škrobu a vody. Na ich varenie teda zvyčajne nepotrebujeme tak dlhý čas.

Ako uvariť nové zemiaky?

  • Nové zemiaky očistíme pod tečúcou vodou od tenkej šupky, napríklad pomocou drôtenky. Ak zemiaky pred varením namočíme na pár hodín do studenej vody, šupka nebude dlho vzdorovať a pekne sa oddelí. Nemusíme ich však oškrabať úplne dočista, v šupke a tesne pod ňou sa totiž skrývajú tie najcennejšie vitamíny.
  • Aj pri nových zemiakoch platí staré známe – na varenie v šupke vyberáme zemiaky podobnej veľkosti.
  • Nové zemiaky vložíme už rovno do horúcej vody, doba uvarenia potom nezaberie viac ako 12 – 15 minút.
  • Po dovarení zlejeme vodu a ihneď k novým zemiakom pridáme posekanú petržlenovú vňať a nadrobno nakrájanú cibuľu orestovanú na oleji. Všetko zľahka, no pritom dôkladne premiešame a môžeme podávať.

📌Ako variť zemiaky pred pečením?

Zemiaky pečené v rúre sa na prvý pohľad zdajú ako jednoduchá výzva. Stačí nakrájať na mesiačiky, pomiešať s olejom a koreninami a šupnúť do rúry! Avšak, po upečení môžu byť niektoré kúsky spálené a iné surové.

Kde je finta, vďaka ktorej sú zemiaky vo vnútri krásne mäkké a na povrchu chrumkavé? Vieme, ako na to!

  • Pred pečením ich dáme na niekoľko minút povariť. Očistené zemiakové mesiačiky vložíme na 8 - 10 minút do horúcej vriacej vody.
  • Vodu vylejeme a ešte teplé zemiaky v hrnci premiešame s olejom, soľou a obľúbeným korením.
  • Takto pripravené zemiaky už iba rozprestrieme na plech a pečieme do zlatista približne 30 minút pri teplote 180 °C.
REKLAMA

Chutné recepty prinášajú naše výberovky:

 

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA