Špaldovo-ražné žemličky

REKLAMA

Raz-dva hotové, urobte si krásne víkendové ráno s teplým domácim pečivom.

  • 30Minút
  • 14Počet porcií
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
14
  • 125 ml vlažného plnotučného mlieka Pridané do
  • 10 g práškového cukru Pridané do
  • 20 g droždia Pridané do
  • 175 g celozrnnej ražnej múky Pridané do
  • 150 g celozrnnej špaldovej múky Pridané do
  • 150 g hladkej múky Pridané do
  • 10 g soli Pridané do
  • 1 vajce Pridané do
  • 40 g olivového oleja Pridané do
  • podľa potreby vlažná voda Pridané do
  • 1 na potretie rozšľahané vajce Pridané do
  • na posypanie sezam a chia semienka Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Začneme tým, že si v miske urobíme kvások z mlieka, cukru a čerstvého droždia.

2. Krok

Následne si vo veľkej mise navážime všetky múky, pridáme soľ a zamiešame. Vlejeme hotový kvások, pridáme vajce, olivový olej a začneme hnietiť elektrickým šľahačom s hnietiacimi násadkami. Postupne pridávame vodu až kým nedostaneme vláčne elastické cesto.

3. Krok

Vymiesené cesto premiestnime na pomúčenú dosku, pomúčime a zakryjeme čistou kuchynskou utierkou. Necháme kysnúť 45 minút.

4. Krok

Po vykysnutí premiesime a tvarujeme cesto do tvaru malej žemličky. Žemličky kladieme priamo na plech s papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme soľou a sezamovými semiačkami alebo chia semiačkami. Ostrým nožom urobíme 2 zárezy do tvaru X a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme do zlatista.

5. Krok

Po upečení necháme vychladnúť na mriežke, alebo si ich ešte teplé natrieme maslom a podávame. Dobrú chuť.

Komentáre (1)

Ervina 23. 5. 2022

Ja robím presne tak isto

Podobné recepty

Banány v lievancom cestíčku
Recept od prémiového používateľa
4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 20

Banány v lievancom cestíčku

4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 20
4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 15

Americké muffiny

4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 15
Plnené mini palacinky
Recept od prémiového používateľa
4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 12

Plnené mini palacinky

4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 12
Tekvicové palacinky
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Palacinky s jahodovým džemom

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Francúzske toasty
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Francúzske toasty

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
Kefírové lievance s proteínom
Recept od prémiového používateľa
4.4
Hodnotenie: 4.4/5
Počet hodnotení: 12

Kefírové lievance s proteínom

4.4
Hodnotenie: 4.4/5
Počet hodnotení: 12

Podobné recepty

Banány v lievancom cestíčku
Recept od prémiového používateľa
4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 20

Banány v lievancom cestíčku

4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 20
4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 15

Americké muffiny

4.5
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 15
Plnené mini palacinky
Recept od prémiového používateľa
4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 12

Plnené mini palacinky

4.6
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 12
Tekvicové palacinky
Recept od prémiového používateľa
Videorecept
4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1

Palacinky s jahodovým džemom

4.0
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
Francúzske toasty
Recept od prémiového používateľa
5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3

Francúzske toasty

5.0
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 3
Kefírové lievance s proteínom
Recept od prémiového používateľa
4.4
Hodnotenie: 4.4/5
Počet hodnotení: 12

Kefírové lievance s proteínom

4.4
Hodnotenie: 4.4/5
Počet hodnotení: 12

Top kategórie

Obed

1157 receptov

Mäsité jedlá

479 receptov

Kuracie mäso

196 receptov

Lacné jedlá

638 receptov

Raňajky

432 receptov

Večera

1000 receptov

Pečivo

133 receptov

Dezert

863 receptov
Recipe author image David719

Špaldovo-ražné žemličky

Raz-dva hotové, urobte si krásne víkendové ráno s teplým domácim pečivom.

30
Minút
14
Počet porcií
Recipe main image
Postup
1. Krok

Začneme tým, že si v miske urobíme kvások z mlieka, cukru a čerstvého droždia.

2. Krok

Následne si vo veľkej mise navážime všetky múky, pridáme soľ a zamiešame. Vlejeme hotový kvások, pridáme vajce, olivový olej a začneme hnietiť elektrickým šľahačom s hnietiacimi násadkami. Postupne pridávame vodu až kým nedostaneme vláčne elastické cesto.

3. Krok

Vymiesené cesto premiestnime na pomúčenú dosku, pomúčime a zakryjeme čistou kuchynskou utierkou. Necháme kysnúť 45 minút.

4. Krok

Po vykysnutí premiesime a tvarujeme cesto do tvaru malej žemličky. Žemličky kladieme priamo na plech s papierom na pečenie, potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a posypeme soľou a sezamovými semiačkami alebo chia semiačkami. Ostrým nožom urobíme 2 zárezy do tvaru X a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme do zlatista.

5. Krok

Po upečení necháme vychladnúť na mriežke, alebo si ich ešte teplé natrieme maslom a podávame. Dobrú chuť.

Ingrediencie
125 ml
vlažného plnotučného mlieka
10 g
práškového cukru
20 g
droždia
175 g
celozrnnej ražnej múky
150 g
celozrnnej špaldovej múky
150 g
hladkej múky
10 g
soli
1
vajce
40 g
olivového oleja
podľa potreby
vlažná voda
1 na potretie
rozšľahané vajce
na posypanie sezam a chia semienka