Zdroj: Pixabay : user_id:2004841 Alle Bilder Entdecke mehr Einloggen Anmelden Hochladen TheAndrasBarta
Pečte perníky
Tieto perníky sú v našej rodine pevnou tradíciou, odkedy si pamätám. Nielenže nás počas vianočného obdobia naladia na sviatočnú atmosféru, ale sú aj neodolateľne chutné. Ich výroba si vyžaduje trochu času a trpezlivosti, ale najcennejšia vec na pečení týchto mužíčkov je zábava, ktorú pri ich výrobe zažívame!
Ingrediencie
- 500 g múka
 - 250 g Med
 - 100 g cukor
 - 150 g maslo
 - 1 vajce
 - 1 ČL kypriaci prášok
 - 1 ČL Jedlá sóda
 - 2 ČL prášok do perníka
 - 1 Štipka soľ
 - 2 PL kakao
 - Potravinárske farbivo na zdobenie
 
Najnovšie letáky
Postup
Ak chcete upiecť perníčky, najprv roztopte med, cukor a maslo v stredne veľkom hrnci na miernom ohni za stáleho miešania, kým nevznikne hladký sirup. Tento krok je dôležitý, aby sa ingrediencie dobre spojili. Zmes nechajte mierne vychladnúť.
V samostatnej veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, perníkové korenie, soľ a kakao. Odporúčam preosiať suché prísady cez sito, aby sa v nich netvorili hrudky a aby sa všetko rovnomerne rozdelilo.
Do zmesi múky pridajte med a vajce a vymiešajte hladké cesto. Vymiesime spolu omrvinky, aby sme vytvorili pevné cesto, a necháme ho asi 30 minút odpočívať v chladničke. Tým sa zlepší štruktúra perníka a ľahšie sa vyvaľuje.
Cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche na hrúbku asi 1 cm a vykrajujte formičkami na perníky. Zvyšné cesto znova stlačíme a znova rozvaľkáme.
Perníčky poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte pri teplote 180 stupňov 15 minút, kým nie sú zlatohnedé a pevné.
Po úplnom vychladnutí môžete perníky podľa potreby ozdobiť potravinárskymi farbami. Baví ma byť kreatívna a dať každému mužíčkovi jeho vlastnú osobnosť!