:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/HtpAo723mALdIwytVYHO/b830a26ba019469a04aa1b7b100694.jpeg)
Gruzínske chačapuri na adžarský spôsob
Vynikajúca gruzínska špecialita, ktorú sa oplatí vyskúšať.
Ingrediencie
- 9 vajec
- 1 žltok s trochou mlieka na potretie upečeného cesta
- 1⁄2 kocky čerstvé droždie
- 1 lyžíčka cukru
- 1 lyžička soli alebo podľa chuti
- 500 g hladkej múky
- 125 ml mlieka
- 60 g roztopeného masla
- 600 g syra ak je málo výrazný pridajte nivu
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z droždia, cukru, mlieka, múky, soli, roztopeného masla a troch vajec si urobíme dobre vymiešané cesto. Necháme ho vykysnúť.
Plnku urobíme z nastrúhaného syra, a rozdrvenej nivy, zmiešame s dvoma vajíčkami, ak treba dosolíme, ale pri mnohých syroch to nie je treba.
Rúru si predhrejeme na 200°C.
Vykysnuté cesto ešte raz premiesime, rozdelíme na 5 malých bochníčkov. Každý vyvaľkáme na veľkosť taniera, nemali by byť veľmi hrubé.
Do stredu rozložíme plnku a vytvarujeme okraje tak aby cesto vyzeralo ako loďka.
Cesto potrieme žltkom zmiešaným s trochou mlieka. Preložíme na plech, okrajom nevadí ak sa budú dotýkať a dáme do rúry upiecť. Originálny recept píše piecť 30 minút, no v mojej rúre to bolo veľa. Sledujte kedy sa upečie alebo si sami odhadnite čas.
Po upečení vyberieme plech z rúry a do každého chačapuri rozbijeme vajce, málo posolíme a vrátime späť na 5 minút do vypnutej rúry aby sa zatiahli bielka. Nepečieme.
Vyberieme z rúry, okraje môžeme potrieť maslom a podávame.
Podávame teplé. Kraje chačapuri si rukami odlamujeme a máčame vo vajíčku. Plnku si tiež môžete urobiť čisto len bryndzovú, tiež stojí za vyskúšanie.
Dobrú chuť :-)


:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/6wZPkxkXwenjACXRU529/6783883f6a8dc8403af74e9499caf4.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/mdwCEodvRxiByUFSvnV4/90a9c9b5fad38192f891f788772ce963.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/vViqkTrMZCs1XdftKJ6u/a45e07be764214df5f88ecf0f59ada.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/ggIYolTHQBNr2PMg3tgr/0281dfe1de2445a8a0ca50fb973a28.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/KHoT_gdpTtMzShAwcDvs/52ff5263d66529ec85626225d1f925.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/VTopte2N3oO6dQ4lEFcK/138718ad1620d686480721ce552544.jpeg)

:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/2TyAzZ0znJXJCRdZuWsf/8c59babc59acccb3c96fe9c6bb4880.jpeg)
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/C1_jysCNjMrwDo2Qy6HQ/17ee13066809cf743837248c78ef0f.jpeg)












 
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
  
 