Spolu je to lepšie! 15 × nedeľný obed z jedného pekáča

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Čo tak zostať nedeľné ráno o niečo dlhšie v posteli? Žiadne starosti o obed, tieto recepty na nedeľný obed z jedného pekáča zaručene nenechajú nikoho o hlade. 

REKLAMA

Obed z jedného pekáča prináša minimálne tri lákavé výhody. Čaká ťa menej príprav, menej riadu a ako bonus naviac lahodne prepojené chute obľúbených ingrediencií. Vyhrá zapekané kuracie mäso, prekladané zemiaky alebo lasagne? 

Výborne dochutené kuracie stehná s batátmi a zeleninou budú hotové už do 1 hodiny!

Kuracie stehná s batátmi a zeleninou

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 55 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Chrumkavé kuracie stehná s pečenými batátmi, paprikami a paradajkami tvoria fantastickú kombináciu. Inšpirovala som sa receptom televízneho šéfkuchára a trochu upravila podľa seba.
Chrumkavé kuracie stehná s pečenými batátmi, paprikami a paradajkami tvoria fantastickú kombináciu. Inšpirovala som sa receptom televízneho šéfkuchára a trochu upravila podľa seba.

Kuracie stehná sú vďačnou časťou mäsa a dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov. Tento recept na kuracie stehná s cesnakovo-parmezánovou omáčkou a zemiakmi si nás získal okamžite.

Kuracie stehná s cesnakovo-parmezánovou omáčkou

Profilová fotka používateľa
Vierka_Benova 3 recepty
60 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
60 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Postup
Predhrejte rúru na 200 stupňov celzia. Vymažte si zapekaciu misu trochou oleja. Kuracie stehná ochutíme talianskym korením, soľou a čiernym korením podľa chuti. Roztopte 2 lyžice masla vo veľkom pekáči na strednom plameni. Pridáme kura, pečieme najskôr kožou dole a opečieme z oboch strán do zlatohneda, asi 2-3 minúty z každej strany a odložíme ich na tanier. Zvyšnú lyžicu masla v pekáči roztopte a zmiešajte so špenátom, občas premiešajte, opekajte asi 2 minúty a odložte nabok. Na prípravu cesnakovo-parmezánovej smotanovej omáčky roztopte maslo v pekáči na strednom plameni. Pridáme cesnak, často miešame, kým cesnak nezavonia cca 1-2 minúty. Pridajte múku a opekajte do zhnednutia, cca 1 minútu. Prilejte slepačí vývar, pridajte tymian a bazalku. Zmiešajte mlieko a parmezán a pridajte na panvicu, nechajte trochu zhustnúť. Ak je zmes príliš hustá, pridajte viac mlieka podľa potreby, dochuťte soľou a korením, podľa chuti. Do pripravenej zapekacej misy umiestnite kuracie stehná. Pridajte zemiaky špenát a smotanovou omáčkou. Vložte do rúry a pečte cca 25-30 minút. Podávame ihneď, ozdobene petržlenovou vňaťou.
Predhrejte rúru na 200 stupňov celzia. Vymažte si zapekaciu misu trochou oleja. Kuracie stehná ochutíme talianskym korením, soľou a čiernym korením podľa chuti. Roztopte 2 lyžice masla vo veľkom pekáči na strednom plameni. Pridáme kura, pečieme najskôr kožou dole a opečieme z oboch strán do zlatohneda, asi 2-3 minúty z každej strany a odložíme ich na tanier. Zvyšnú lyžicu masla v pekáči roztopte a zmiešajte so špenátom, občas premiešajte, opekajte asi 2 minúty a odložte nabok. Na prípravu cesnakovo-parmezánovej smotanovej omáčky roztopte maslo v pekáči na strednom plameni. Pridáme cesnak, často miešame, kým cesnak nezavonia cca 1-2 minúty. Pridajte múku a opekajte do zhnednutia, cca 1 minútu. Prilejte slepačí vývar, pridajte tymian a bazalku. Zmiešajte mlieko a parmezán a pridajte na panvicu, nechajte trochu zhustnúť. Ak je zmes príliš hustá, pridajte viac mlieka podľa potreby, dochuťte soľou a korením, podľa chuti. Do pripravenej zapekacej misy umiestnite kuracie stehná. Pridajte zemiaky špenát a smotanovou omáčkou. Vložte do rúry a pečte cca 25-30 minút. Podávame ihneď, ozdobene petržlenovou vňaťou.

A kuracie stehná po tretíkrát – tentokrát v spoločnosti syrov a korenín. Pohľad na ingrediencie dáva tušiť, že to bude stáť za to.

Zapečené vykostené kuracie stehná

Profilová fotka používateľa
Blazena_Sadovska 15 receptov
55 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
55 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Výborné, šťavnaté vykostené kuracie stehná zapečené v rúre
Výborné, šťavnaté vykostené kuracie stehná zapečené v rúre

Do pozornosti dávame tento chutný recept na plnené kuracie závitky obalené v slanine. Nám sa veľmi páči šťavnatosť inak “všedných” kuracích pŕs.

Plnené kuracie závitky obalené v slanine

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 55 receptov
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
60 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Rýchly a nenáročný recept na chutné kuracie závitky alebo rolky plnené syrom a obalené v plátkoch slaniny. Zapečené sú v smotanovo-syrovej omáčke a chutia fantasticky.
Rýchly a nenáročný recept na chutné kuracie závitky alebo rolky plnené syrom a obalené v plátkoch slaniny. Zapečené sú v smotanovo-syrovej omáčke a chutia fantasticky.
REKLAMA

Atmosféra grilovačky a chute leta už dnes na obed? Prečo nie! Priprav si živánsku na plechu so zemiakmi.

Živánska na plechu so zemiakmi

Profilová fotka používateľa
Adri1017 378 receptov
80 min.
80 min.
Nemusíte čakať do leta na grilovačku. Pravá živánska v alobale, či priamo na plechu chutí skvelo aj doma.
Nemusíte čakať do leta na grilovačku. Pravá živánska v alobale, či priamo na plechu chutí skvelo aj doma.

Keď sa povie obed z jedného pekáča, sú to práve francúzske zemiaky, na ktoré si spomenieme ako prvé. Hoci, ako je známe, s Francúzskom nemajú nič spoločné, na ich obľúbenosti sa nič nemení. Tento recept však dokonale ukazuje, že v jednoduchosti je krása!

Francúzske zemiaky s kuracím mäsom

Profilová fotka používateľa
Ondro 6 receptov
70 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
70 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Postup
Na panvici si osmažím cibuľu s cesnakom na troške oleja. Keď je cibuľa opečená do zlatej farby, pridám k nej kuracie mäso, nakrájané na drobné kocky a smažím, kým sa nestiahne. Osolím, okorením a pridám nasekaný kôpor a petržlenovú vňať. Zemiaky si očistím a nakrájam na tenké plátky (cca. 3mm). Do zapekacej misy dám na spodok trošku oleja a vrstvím plátky zemiakov, na to časť orestovaného mäsa a posypem nastrúhaným eidamom. Môžem ešte trochu osoliť / okoreniť podľa chuti. Takto striedam vrstvy s tým, že úplne na vrchu bude vrstva zemiakov. Na celú zmes vylejem smotanu na šľahanie zmiešanú s vajcami a dám piecť do vyhriatej rúry. Pečiem zhruba 40 minút na 180 stupňov. .
Na panvici si osmažím cibuľu s cesnakom na troške oleja. Keď je cibuľa opečená do zlatej farby, pridám k nej kuracie mäso, nakrájané na drobné kocky a smažím, kým sa nestiahne. Osolím, okorením a pridám nasekaný kôpor a petržlenovú vňať. Zemiaky si očistím a nakrájam na tenké plátky (cca. 3mm). Do zapekacej misy dám na spodok trošku oleja a vrstvím plátky zemiakov, na to časť orestovaného mäsa a posypem nastrúhaným eidamom. Môžem ešte trochu osoliť / okoreniť podľa chuti. Takto striedam vrstvy s tým, že úplne na vrchu bude vrstva zemiakov. Na celú zmes vylejem smotanu na šľahanie zmiešanú s vajcami a dám piecť do vyhriatej rúry. Pečiem zhruba 40 minút na 180 stupňov. .

… tiež v tomto prevedení stoja za vyskúšanie.

Francúzske zemiaky

Profilová fotka používateľa
Sissa 4 receptov
130 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
130 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
Klasický recept na obľúbené zapečené originál francúzske zemiaky u nás doma.
Klasický recept na obľúbené zapečené originál francúzske zemiaky u nás doma.

Ďalší skvelý recept na obed, pri ktorom netreba použiť štyri hrnce a dve panvice. Šťavnaté skladané zemiaky si zamilujú malí aj veľkí.

Skladané zemiaky

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
120 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 16
4.6
120 min.
Hodnotenie: 4.6/5
Počet hodnotení: 16
4.6
Postup
Zemiaky si najskôr predvaríme do polomäkka. Potom ich ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Pekáč si potrieme trochou oleja a na spodok poukladáme prvú vrstvu zemiakov. Osolíme a dáme pizza korenie. Poukladáme a dáme plátky šunky, vajce na tvrdo nakrájané na malé kúsky a posypeme jemne syrom. Dáme ďalšiu vrstvu zemiakov a opakujeme to celé, kým sa nám neminú zemiaky a šunka. Poslednou vrstvou budú zemiaky, ktoré už len osolíme, dáme veľa strúhaného syra a vrch posypeme oreganom. Pekáč zakryjeme a dáme piecť na 180 stupňov, aby zemiaky úplne zmäkli. Potom pekáč odokryjeme, aby sa nám vrch zemiakov trochu pripiekol.
Zemiaky si najskôr predvaríme do polomäkka. Potom ich ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Pekáč si potrieme trochou oleja a na spodok poukladáme prvú vrstvu zemiakov. Osolíme a dáme pizza korenie. Poukladáme a dáme plátky šunky, vajce na tvrdo nakrájané na malé kúsky a posypeme jemne syrom. Dáme ďalšiu vrstvu zemiakov a opakujeme to celé, kým sa nám neminú zemiaky a šunka. Poslednou vrstvou budú zemiaky, ktoré už len osolíme, dáme veľa strúhaného syra a vrch posypeme oreganom. Pekáč zakryjeme a dáme piecť na 180 stupňov, aby zemiaky úplne zmäkli. Potom pekáč odokryjeme, aby sa nám vrch zemiakov trochu pripiekol.
REKLAMA

Podobne, ako pri kuracích stehnách, aj so zemiakmi sa dá čarovať na mnoho spôsobov. Dôkazom je tento jednoduchý recept na prekladané zapečené zemiaky s vajíčkom a šunkou.

Zapečené zemiaky s vajíčkom a šunkou

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Jednoduchý, chutný obed alebo aj teplá večera. Suroviny môžete kombinovať, pridať čokoľvek podľa chuti. Množstvo surovín pridajte podľa chuti a podľa toho, koľko porcií pečiete.
Jednoduchý, chutný obed alebo aj teplá večera. Suroviny môžete kombinovať, pridať čokoľvek podľa chuti. Množstvo surovín pridajte podľa chuti a podľa toho, koľko porcií pečiete.

Rybie filety, cuketa, paprika, paradajky – tejto kombinácii to na jednom pekáči spolu mimoriadne dobre ladí.

Pangasius so zeleninou a zemiakmi z jedného pekáča

Profilová fotka používateľa
Naty 74 receptov
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
60 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Postup
Rybu som si umyla a osušila. Nakrájala som si zemiaky a zeleninu a dala na pekáč, potom aj ryby. Osolila som to celé a na zemiaky a zeleninu som dala trošku grilovacieho korenia. Zakryla som alobalom a piekla na 180°C asi 25 minút. Potom som odokryla a dopekala ďalších 25 minút. Je to fakt veľká dobrota a hlavne zdravá.
Rybu som si umyla a osušila. Nakrájala som si zemiaky a zeleninu a dala na pekáč, potom aj ryby. Osolila som to celé a na zemiaky a zeleninu som dala trošku grilovacieho korenia. Zakryla som alobalom a piekla na 180°C asi 25 minút. Potom som odokryla a dopekala ďalších 25 minút. Je to fakt veľká dobrota a hlavne zdravá.

Koložvárska kapusta je skvelý recept, ktorý sa oplatí vyskúšať! Výdatný obed s intenzívnymi chuťami kyslej kapusty a mletého mäsa poteší milovníkov tradičného jedla.

Tradičná koložvárska kapusta

Profilová fotka používateľa
Daniela_Ivanova 9 receptov
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
90 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 1
5.0
Postup
Najprv si premyjeme ryžu a potom zalejeme vodou. Na 1 diel ryže pridáme približne dva diely vody. Ryžu osolíme a varíme. Obe cibule ošúpeme a nadrobno pokrájame, rovnako slaninu nakrájame na menšie kocky a dáme ju opražiť na panvicu, keď pustí masť, tak pridáme polovicu nakrájanej cibule. Následne ku opraženej slanine s cibuľou pridáme mleté mäso a krátko opečieme (okoreníme a osolíme podľa chuti). Zmes podlejeme vodou a necháme dusiť cca 20-25 minút. Potom pridáme cesnak, premiešame a ešte spoločne necháme dusiť. Zvyšnú slaninu s cibuľou tiež opražíme na panvici a následne pridáme kyslú kapustu (dochutíme a osolíme). Dusíme, kým kapusta nebude mäkka a podľa potreby podlievame vodou. Zatiaľ si pripravíme zapekaciu misu, ktorú vymastíme masťou. Na dno misy dáme približne 1/3 kapusty aj so šťavou. Na kapustu ďalej dáme približne polovicu ryže, polovicu mäsa. Potom opäť 1/3 kapusty, ktorú prelejeme polovicou zmesi kyslej smotany a napokon smotany na šľahanie. Na to dáme poslednú vrstvu v rovnakom poradí a na záver podlejem druhou polovicou zmesi kyslej smotany a smotany na šľahanie. Misu zakryjeme alobalom a zapekáme (približne na 180 stupňoch, 35-40minút). Po vybratí z rúry môžeme hneď podávať.
Najprv si premyjeme ryžu a potom zalejeme vodou. Na 1 diel ryže pridáme približne dva diely vody. Ryžu osolíme a varíme. Obe cibule ošúpeme a nadrobno pokrájame, rovnako slaninu nakrájame na menšie kocky a dáme ju opražiť na panvicu, keď pustí masť, tak pridáme polovicu nakrájanej cibule. Následne ku opraženej slanine s cibuľou pridáme mleté mäso a krátko opečieme (okoreníme a osolíme podľa chuti). Zmes podlejeme vodou a necháme dusiť cca 20-25 minút. Potom pridáme cesnak, premiešame a ešte spoločne necháme dusiť. Zvyšnú slaninu s cibuľou tiež opražíme na panvici a následne pridáme kyslú kapustu (dochutíme a osolíme). Dusíme, kým kapusta nebude mäkka a podľa potreby podlievame vodou. Zatiaľ si pripravíme zapekaciu misu, ktorú vymastíme masťou. Na dno misy dáme približne 1/3 kapusty aj so šťavou. Na kapustu ďalej dáme približne polovicu ryže, polovicu mäsa. Potom opäť 1/3 kapusty, ktorú prelejeme polovicou zmesi kyslej smotany a napokon smotany na šľahanie. Na to dáme poslednú vrstvu v rovnakom poradí a na záver podlejem druhou polovicou zmesi kyslej smotany a smotany na šľahanie. Misu zakryjeme alobalom a zapekáme (približne na 180 stupňoch, 35-40minút). Po vybratí z rúry môžeme hneď podávať.

Na zapekanie poctivej dávky koložvárskej kapusty je dobré použiť pekáč alebo misu s vyšším okrajom. Vychutnaj si dobré jedlo v ešte lepšej spoločnosti!

Koložvárska kapusta

Profilová fotka používateľa
Ondro 6 receptov
90 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
90 min.
Hodnotenie: 4.5/5
Počet hodnotení: 2
4.5
Postup
Speníme si jednu nakrájanú cibuľu pridáme umytú ryžu a opražíme. Osolíme podľa chuti a zalejeme horúcou vodou a necháme dusiť. Medzitým nakrájame kyslú kapustu. V panvici si necháme zosklovatieť jednu cibuľu, pridáme kapustu a červenú mletú papriku asi 1 čajovú lyžičku, paradajkový pretlak, podlejeme osolíme a okoreníme podľa chuti. Necháme dusiť. Mleté mäso orestujeme na cibuľke, osolíme, okoreníme a pridáme mletú červenú papriku, podlejeme a necháme podusiť. Keď je ryža, kapusta a mäso hotové necháme všetko vychladnúť. Do jánskeho skla alebo zapekacej misky dáme vrstvu kapusty na ňu vrstvu mletého mäsa. Na mäso dáme kyslú smotanu a ryžu. Takto postupne vrstvíme všetky prísady, posledná vrstva je kyslá kapusta na ktorú môžeme dať ešte kyslú smotanu. Necháme zapiecť v rúre na 30 min aspoň 250 stupňov. Po dopečení necháme vychladnúť.
Speníme si jednu nakrájanú cibuľu pridáme umytú ryžu a opražíme. Osolíme podľa chuti a zalejeme horúcou vodou a necháme dusiť. Medzitým nakrájame kyslú kapustu. V panvici si necháme zosklovatieť jednu cibuľu, pridáme kapustu a červenú mletú papriku asi 1 čajovú lyžičku, paradajkový pretlak, podlejeme osolíme a okoreníme podľa chuti. Necháme dusiť. Mleté mäso orestujeme na cibuľke, osolíme, okoreníme a pridáme mletú červenú papriku, podlejeme a necháme podusiť. Keď je ryža, kapusta a mäso hotové necháme všetko vychladnúť. Do jánskeho skla alebo zapekacej misky dáme vrstvu kapusty na ňu vrstvu mletého mäsa. Na mäso dáme kyslú smotanu a ryžu. Takto postupne vrstvíme všetky prísady, posledná vrstva je kyslá kapusta na ktorú môžeme dať ešte kyslú smotanu. Necháme zapiecť v rúre na 30 min aspoň 250 stupňov. Po dopečení necháme vychladnúť.
REKLAMA

Presuňme sa z maďarskej kuchyne ešte kúsok južnejšie, smerom k talianskej kuchyni. Dnes na obed sa budú pripravovať lasagne s mletým mäsom! Výborný recept, ktorému dávame plný počet bodov.

Lasagne s mletým mäsom

Profilová fotka používateľa
Janci 3 recepty
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
120 min.
Hodnotenie: 5.0/5
Počet hodnotení: 2
5.0
Talianska klasika upravená podľa mňa.
Talianska klasika upravená podľa mňa.

Čo sa stane, ak namiesto lasagní použijeme cuketové plátky? Okrem toho, že sa o niečo zníži kalorická hodnota jedla, aj samotné pečenie bude o trvať kratšie.

Cuketové lasagne

Profilová fotka používateľa
foodbytinka 17 receptov
80 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
80 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 1
4.0
Nie sú to úplne klasické, ale cuketové lasagne. Recept som si poskladala podľa seba a to z bešamelovej omáčky, omáčky na spôsob bolognese a namiesto klasických lasagní som použila plátky cukety.
Nie sú to úplne klasické, ale cuketové lasagne. Recept som si poskladala podľa seba a to z bešamelovej omáčky, omáčky na spôsob bolognese a namiesto klasických lasagní som použila plátky cukety.

Hoci tento recept na nedeľný obed nie je tak úplne iba z jedného pekáča, pečené kura bohato plnené žemľovou plnkou patrí k obľúbeným jedlám. Kto má rád pečené zemiaky ako prílohu, môže ich pridať na pekáč ku kuraťu s pár strúčikmi cesnaku.

Pečené kura so žemľovou plnkou

Profilová fotka používateľa
Beata 4 receptov
100 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
100 min.
Hodnotenie: 4.0/5
Počet hodnotení: 2
4.0
Víkendové pečené kuriatko s plnkou a k tomu pučené zemiaky.
Víkendové pečené kuriatko s plnkou a k tomu pučené zemiaky.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA