Letné grilovanie, na aké sa len tak ľahko nezabudne! Tipy, nápady a recepty

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Je tu čas, kedy sa grilovanie stáva najobľúbenejšou záhradnou aktivitou. Základom dobrej grilovačky je poctivá príprava a výber kvalitných surovín. Čo na gril – aké mäso, údeniny a zeleninu? Marinovať alebo staviť na prirodzené chute?

REKLAMA

Aj keď sa grilovanie zdá na prvý pohľad ako úplne jednoduchá záležitosť, kde stačí postávať pri grile a odoberať hotové pochúťky, opak je pravdou. Treba pripraviť gril, dôkladne vyčistiť mriežku od starých pripálenín, nachystať si dostatok paliva a pripraviť adekvátne miesto na posedenie pre rodinu a priateľov. Na rad prichádza pohostenie. K nemu už neodmysliteľne patria šťavnaté grilované steaky, mäsové pochúťky, grilovaná zelenina, čerstvé zeleninové šaláty, chrumkavé pečivo, marinády a dressingy. Netreba zabudnúť ani na kvalitnú nápojovú ponuku – limonády a vychladené pivko. Zabudli sme na niečo? Už to chce len dobrú náladu, milú spoločnosť a niekoľko tipov na grilovanie, aby všetko išlo od ruky a s istotou výborného chuťového pôžitku.

🥩Mäso na grilovanie – Ako s ním pracovať?

Základná otázka znie – Čo na gril? Grilovať sa dajú mnohé druhy mäsa – hovädzie a bravčové mäso nakrájané na plátky a vykostené kuracie mäso. Ak v kuracích častiach (najmä krídelkách a stehnách) kosť zostane, budú potrebovať jednotlivé kúsky o niečo dlhší pobyt na grile.

Mäso vyberáme čerstvé, najlepšie o overeného mäsiara. Grilovať sa samozrejme môže aj mäso zo zásob v mrazničke, pred položením na gril by sa však malo prirodzene a pozvoľna rozmraziť a nadobudnúť izbovú teplotu.

Mäso kladieme na dôkladne vyčistenú a rozpálenú grilovaciu plochu (200 °C). Po kontakte s horúcou platňou sa totiž mäso musí na povrchu okamžite zatiahnuť, aby sa nadmerne nevysušilo. Na jeho povrchu sa potom vytvorí chrumkavá kôrka a vo vnútri zostane krásne šťavnaté. Aj z tohto dôvodu by sme do mäsa počas grilovania nemali pichať. Na jeho otáčanie používame obracačky, ktoré zvládnu vysoké teploty.

REKLAMA

Veľký kus mäsa vcelku je lepšie zabaliť do alobalu. Vyhneme sa tak spáleniu jeho povrchovej vrstvy.

Grilované morčacie rezne

Iwa

Recept na grilované morčacie rezne.

Zobraziť recept

Grilované klobásky

Iwa

Grilované klobásky sú klasické piknikové jedlo, ktoré si môže pripraviť každý. Tento recept je jednoduchý a rýchly, a výsledkom sú šťavnaté a chutné klobásky, ktoré budú skvelým doplnkom ku grilovanej zelenine alebo pečeným zemiakom.

Zobraziť recept

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

🔥Ako pripraviť steaky na grile?

Na grilovačke sa chce každý grilmajster predviesť. Jedným z najlepších spôsobov, ako ukázať svoje schopnosti je ugrilovať delikátne šťavnaté steaky. Pri steakoch sa oplatí dodržať niekoľko dobrých rád a mať po ruke výbavu, ktorá vnesie do prípravy steakov vítanú precíznosť. Takže - grilovanie a dokonalý steak – ako na to?

Polovicou úspechu je výber vhodného mäsa. Ideálne vlastnosti má hovädzie mäso s mliečnobielym mramorovaním. Výberu mäsa, jeho zrelosti, druhom steakov a stupňom prepečenia (aj minutáži) sme sa venovali v téme Ako pripraviť steak.

Mäso na steaky vyberieme z chladničky v dostatočnom predstihu, aby získalo izbovú teplotu.

Marinovať alebo nemarinovať? Slováci radi skúšajú marinády a rôzne kombinácie na dochutenie, no aktuálny trend hovorí skôr v prospech prirodzenej chute steakov bez marinády. V niektorých prípadoch je marináda zbytočná, pretože mäso má už samo o sebe výborné kvality, štruktúru a jemnosť. Inokedy sa marinovaním mäsko zase krásne zjemní, je poddanejšie a krehkejšie. Podľa čoho sa rozhodnúť? Mramorované mäso marinádu spravidla nepotrebuje, kus mäsa s malou mierou mramorovania (tuhšie) predsa len potrebuje trochu pomôcť.

Steaky nakrájané na hrúbku 2,5 - 3 cm zľahka potrieme olejom, aby sa nepripálili na grilovací rošt. Pozor, nepoužívame veľa oleja. Môže stiecť do ohniska a vzplanúť. Okrem toho sa z prepáleného oleja uvoľňujú karcinogény. To isté platí pre nadbytok marinády, ktorú treba zo steakov zľahka zotrieť.

REKLAMA

Do steakov nepicháme a manipulujeme s nimi iba v nevyhnutných prípadoch. Meriame čas, teplotu a po odložení z grilovacej plochy ich na pár minút zabalíme do alobalovej taštičky, aby sa šťava dostala do každého kúska mäsa rovnomerne.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

🥙Vegetariánská grilovačka, ktorá zachutí každému

Ak by sme aj grilovali iba zeleninu, ryby a morské plody, chuťový pôžitok môže byť rovnako intenzívny. Je na to dobré myslieť najmä v situácii, ak sa na záhradnú oslavu chystajú hostia vegetariáni

Výborná je grilovaná kukurica, cuketa, baklažán, paradajky rôznych veľkostí, tvarov a farieb, papriky. Oplatí sa vyskúšať aj batátové kolieska na grile alebo portobellá plnené voňavou zeleninou. Veľmi populárne sú grilované zeleninové špízy s hubami.

Pri grilovaní rýb, kreviet a chobotničiek striehneme na každú minútu. Sú totiž hotové v priebehu 2 - 3 minút. Veľmi obľúbenou je vegetariánska paella (bez mäsa, s morskými plodmi). Pripravuje sa vo veľkej panvici posadenej na grile.

Ku grilovačke patria aj letné šaláty. Sú skvelé ako svieža príloha ku grilovaným pochúťkam a tiež ako hlavný chod. 

Grilovane tofu so zeleninou

Adri1017

Rýchle grilované tofu so zeleninou

Zobraziť recept

Grilovaná kukurica

lucia.priedhorska

Sladká grilovaná kukurica.

Zobraziť recept

Grilovaná cuketa s paradajkami

Adri1017

Rýchla zapekaná cuketa s paradajkami a syrom

Zobraziť recept

Grilovaná cuketa na grile

Iwa

Grilovaná cuketa na grile je jednoduchý a chutný letný pokrm. Čerstvá, mierne chrumkavá a aromatická je perfektnou prílohou ku grilovanému mäsu či rýbám.

Zobraziť recept
REKLAMA

Grilované veľké šampiňóny

Iwa

Recept na grilované veľké šampiňóny.

Zobraziť recept

Grilovaná zelenina na panvici

Iwa

Recept na grilovanú zeleninu na panvici, ktorá sa hodí ako doplnok k akémukoľvek hlavnému jedlu alebo ju môžete podávať ako lahodnú, zdravú a výživnú letnú večeru.

Zobraziť recept

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

🥣Tieto marinády a dressingy sú na grilovačke najobľúbenejšie

S letnou grilovačkou sa spájajú bohaté chute a jedinečné kombinácie. Aj dovtedy “všednú” zeleninu dokáže krásne pozdvihnúť bylinkami dochutená smotana či biely jogurt.

Marinády sú kapitola sama o sebe. Spojenie kyslej, olejovej, sladkej a koreniacej zložky môže v domácej marináde vyznieť vždy tak trochu inak a dodať grilovaným pochúťkam jedinečnú atmosféru. 

📜Naše najlepšie recepty na grilovanie

Grilované steaky, rebierka, bravčové kolená, kuracie krídielka, šťavnaté kuracie prsia, grilované syry, mäsové guľky a hamburgery, pstruhy a krevety, ... Komu sa už pušťajú slinky?

Grilovanie má svoje čaro a ak sa vydarí, určite sa v dohľadnej dobe zopakuje. Možno sa budúcim favoritom stane niektorý z nasledujúcich receptov.

Hovädzí flank steak

lucia.priedhorska

Chutný grilovaný flank steak.

Zobraziť recept
REKLAMA

Grilovaná krkovička v marináde

lucia.priedhorska

Overený recept na grilovačku.

Zobraziť recept

Grilovaný pstruh
Videorecept

Grilovaný pstruh

Adri1017

Grilovaný pstruh s čerstvými bylinkami a pečenými paprikami

Zobraziť recept

Losos s restovanou zeleninou

David719

Tento losos určite nie je nudný losos. Recept je vhodný napríklad na špeciálnu večeru.

Zobraziť recept

Domáci kurací kebab
Videorecept

Domáci kurací kebab

lucia.priedhorska

Chutný kurací kebab pripravený doma.

Zobraziť recept
REKLAMA

Pečená bravčová krkovička
Videorecept

Pečená bravčová krkovička

Iwa

Grilovaná pečená krkovička

Zobraziť recept

Grilované koleno
Videorecept

Grilované koleno

Adri1017

Tradičný nemecký recept na grilované bravčové koleno

Zobraziť recept

Rýchle mäso v paci
Videorecept

Rýchle mäso v paci

Adri1017

Recept na skvelú marinádu na kuracie prsia, ktoré ostanú extra šťavnaté.

Zobraziť recept

Tomahawk steak recept

Adri1017

Chrumkavý na povrchu a šťavnatý vo vnútri. Recept na perfektný grilovaný steak tomahawk.

Zobraziť recept
REKLAMA

Bravčová krkovička v pivnej marináde
Videorecept

Bravčová krkovička v pivnej marináde

lucia.priedhorska

Recept pre milovníkov piva a bravčovej krkovičky.

Zobraziť recept

Grilovane kuracie prsia
Videorecept

Grilovane kuracie prsia

Adri1017

Recept na šťavnaté grilované kuracie prsia

Zobraziť recept

Šašlik recept
Videorecept

Šašlik recept

lucia.priedhorska

Pravý kaukazský šašlik.

Zobraziť recept
REKLAMA

Najlepšia marináda na kuracie mäso
Videorecept

Najlepšia marináda na kuracie mäso

lucia.priedhorska

Marináda na kuracie mäso na grilovanie, receptov je naozaj mnoho. Tento jeden určite stojí za vyskúšanie.

Zobraziť recept

Pstruh na grile v alobale

Iwa

Tento recept vám ukáže, ako pripraviť lahodného pstruha na grile v alobale. Alobal pomáha udržiavať šťavnatosť rýb a zároveň im dodáva vynikajúcu chuť. Je to ideálna voľba na letné grilovanie.

Zobraziť recept

Grilované rebierka s medom

Adri1017

Sladko pikantné grilované rebierka

Zobraziť recept

Rýchle grilované šampiňóny
Videorecept

Rýchle grilované šampiňóny

lucia.priedhorska

Grilované šampiňóny so zeleninou

Zobraziť recept
REKLAMA

Citrónové kura

zuzana_vari

Šťavnaté kuracie prsia na citrónoch.

Zobraziť recept

Grilované krevety

friendly_cooking

Krevety, pripravované na vonkajšom grile, ktorej chuť si určite zamiluješ, ak si milovník morských plodov.

Zobraziť recept

Hamburger s cibuľovým džemom a cibuľovými krúžkami

doma_u_katky

Hamburger s hovädzím mäsom, slaninou, zeleninou, cibuľovým džemom a cibuľovými krúžkami

Zobraziť recept
REKLAMA

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA