Letné grilovanie, na aké sa len tak ľahko nezabudne! Tipy, nápady a recepty
8. 7. 2022
5 min. čítania
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/239/c29e17b9518cd5dc035d0c61b28c16.jpg)
Zdroj: pixabay.com
Je tu čas, kedy sa grilovanie stáva najobľúbenejšou záhradnou aktivitou. Základom dobrej grilovačky je poctivá príprava a výber kvalitných surovín. Čo na gril – aké mäso, údeniny a zeleninu? Marinovať alebo staviť na prirodzené chute?
Aj keď sa grilovanie zdá na prvý pohľad ako úplne jednoduchá záležitosť, kde stačí postávať pri grile a odoberať hotové pochúťky, opak je pravdou. Treba pripraviť gril, dôkladne vyčistiť mriežku od starých pripálenín, nachystať si dostatok paliva a pripraviť adekvátne miesto na posedenie pre rodinu a priateľov. Na rad prichádza pohostenie. K nemu už neodmysliteľne patria šťavnaté grilované steaky, mäsové pochúťky, grilovaná zelenina, čerstvé zeleninové šaláty, chrumkavé pečivo, marinády a dressingy. Netreba zabudnúť ani na kvalitnú nápojovú ponuku – limonády a vychladené pivko. Zabudli sme na niečo? Už to chce len dobrú náladu, milú spoločnosť a niekoľko tipov na grilovanie, aby všetko išlo od ruky a s istotou výborného chuťového pôžitku.
🥩Mäso na grilovanie – Ako s ním pracovať?
Základná otázka znie – Čo na gril? Grilovať sa dajú mnohé druhy mäsa – hovädzie a bravčové mäso nakrájané na plátky a vykostené kuracie mäso. Ak v kuracích častiach (najmä krídelkách a stehnách) kosť zostane, budú potrebovať jednotlivé kúsky o niečo dlhší pobyt na grile.
Mäso vyberáme čerstvé, najlepšie o overeného mäsiara. Grilovať sa samozrejme môže aj mäso zo zásob v mrazničke, pred položením na gril by sa však malo prirodzene a pozvoľna rozmraziť a nadobudnúť izbovú teplotu.
Mäso kladieme na dôkladne vyčistenú a rozpálenú grilovaciu plochu (200 °C). Po kontakte s horúcou platňou sa totiž mäso musí na povrchu okamžite zatiahnuť, aby sa nadmerne nevysušilo. Na jeho povrchu sa potom vytvorí chrumkavá kôrka a vo vnútri zostane krásne šťavnaté. Aj z tohto dôvodu by sme do mäsa počas grilovania nemali pichať. Na jeho otáčanie používame obracačky, ktoré zvládnu vysoké teploty.
Veľký kus mäsa vcelku je lepšie zabaliť do alobalu. Vyhneme sa tak spáleniu jeho povrchovej vrstvy.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/239/d410459595dc264b44600ffb384198.jpg)
Zdroj: pixabay.com
🔥Ako pripraviť steaky na grile?
Na grilovačke sa chce každý grilmajster predviesť. Jedným z najlepších spôsobov, ako ukázať svoje schopnosti je ugrilovať delikátne šťavnaté steaky. Pri steakoch sa oplatí dodržať niekoľko dobrých rád a mať po ruke výbavu, ktorá vnesie do prípravy steakov vítanú precíznosť. Takže - grilovanie a dokonalý steak – ako na to?
Polovicou úspechu je výber vhodného mäsa. Ideálne vlastnosti má hovädzie mäso s mliečnobielym mramorovaním. Výberu mäsa, jeho zrelosti, druhom steakov a stupňom prepečenia (aj minutáži) sme sa venovali v téme Ako pripraviť steak.
Mäso na steaky vyberieme z chladničky v dostatočnom predstihu, aby získalo izbovú teplotu.
Marinovať alebo nemarinovať? Slováci radi skúšajú marinády a rôzne kombinácie na dochutenie, no aktuálny trend hovorí skôr v prospech prirodzenej chute steakov bez marinády. V niektorých prípadoch je marináda zbytočná, pretože mäso má už samo o sebe výborné kvality, štruktúru a jemnosť. Inokedy sa marinovaním mäsko zase krásne zjemní, je poddanejšie a krehkejšie. Podľa čoho sa rozhodnúť? Mramorované mäso marinádu spravidla nepotrebuje, kus mäsa s malou mierou mramorovania (tuhšie) predsa len potrebuje trochu pomôcť.
Steaky nakrájané na hrúbku 2,5 - 3 cm zľahka potrieme olejom, aby sa nepripálili na grilovací rošt. Pozor, nepoužívame veľa oleja. Môže stiecť do ohniska a vzplanúť. Okrem toho sa z prepáleného oleja uvoľňujú karcinogény. To isté platí pre nadbytok marinády, ktorú treba zo steakov zľahka zotrieť.
Do steakov nepicháme a manipulujeme s nimi iba v nevyhnutných prípadoch. Meriame čas, teplotu a po odložení z grilovacej plochy ich na pár minút zabalíme do alobalovej taštičky, aby sa šťava dostala do každého kúska mäsa rovnomerne.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/239/b92baf751126a2ee6c9ee3c257cbed.jpg)
Zdroj: pixabay.com
🥙Vegetariánská grilovačka, ktorá zachutí každému
Ak by sme aj grilovali iba zeleninu, ryby a morské plody, chuťový pôžitok môže byť rovnako intenzívny. Je na to dobré myslieť najmä v situácii, ak sa na záhradnú oslavu chystajú hostia vegetariáni.
Výborná je grilovaná kukurica, cuketa, baklažán, paradajky rôznych veľkostí, tvarov a farieb, papriky. Oplatí sa vyskúšať aj batátové kolieska na grile alebo portobellá plnené voňavou zeleninou. Veľmi populárne sú grilované zeleninové špízy s hubami.
Pri grilovaní rýb, kreviet a chobotničiek striehneme na každú minútu. Sú totiž hotové v priebehu 2 - 3 minút. Veľmi obľúbenou je vegetariánska paella (bez mäsa, s morskými plodmi). Pripravuje sa vo veľkej panvici posadenej na grile.
Ku grilovačke patria aj letné šaláty. Sú skvelé ako svieža príloha ku grilovaným pochúťkam a tiež ako hlavný chod.
Grilovane tofu so zeleninou
Zdroj: Canva
Grilovaná kukurica
Zdroj: Pixabay
Grilovaná cuketa s paradajkami
Zdroj: Canva
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/blog/239/bd0d92d0d6be08398c6a6754c30172.jpg)
Zdroj: pixabay.com
🥣Tieto marinády a dressingy sú na grilovačke najobľúbenejšie
S letnou grilovačkou sa spájajú bohaté chute a jedinečné kombinácie. Aj dovtedy “všednú” zeleninu dokáže krásne pozdvihnúť bylinkami dochutená smotana či biely jogurt.
Marinády sú kapitola sama o sebe. Spojenie kyslej, olejovej, sladkej a koreniacej zložky môže v domácej marináde vyznieť vždy tak trochu inak a dodať grilovaným pochúťkam jedinečnú atmosféru.
Odporúčame pozrieť viac ako 10 receptov na marinády a obľúbené mäsité marinované jedlá.
📜Naše najlepšie recepty na grilovanie
Grilované steaky, rebierka, bravčové kolená, kuracie krídielka, šťavnaté kuracie prsia, grilované syry, mäsové guľky a hamburgery, pstruhy a krevety, ... Komu sa už pušťajú slinky?
Grilovanie má svoje čaro a ak sa vydarí, určite sa v dohľadnej dobe zopakuje. Možno sa budúcim favoritom stane niektorý z nasledujúcich receptov.
Hovädzí rib eye steak recept
Zdroj: Pixabay
Hovädzí flank steak
Zdroj: Pixabay
Grilovaná krkovička v marináde
Zdroj: Pixabay
Grilovaný pstruh
Zdroj: Youtube
Losos s restovanou zeleninou
Domáci kurací kebab
Zdroj: Youtube
Pečená bravčová krkovička
Zdroj: Youtube
Grilované koleno
Zdroj: Youtube
Rýchle mäso v paci
Zdroj: Youtube
Tomahawk steak recept
Zdroj: Canva
Bravčová krkovička v pivnej marináde
Zdroj: Youtube
Sendvič s hovädzím
PostupGrilovane kuracie prsia
Zdroj: Youtube
Šašlik recept
Zdroj: Youtube
Najlepšia marináda na kuracie mäso
Zdroj: Youtube
Grilované rebierka s medom
Rýchle grilované šampiňóny
Zdroj: Youtube