Letné grilovanie, na aké sa len tak ľahko nezabudne! Tipy, nápady a recepty

5 min. čítania

Zdroj: pixabay.com

Je tu čas, kedy sa grilovanie stáva najobľúbenejšou záhradnou aktivitou. Základom dobrej grilovačky je poctivá príprava a výber kvalitných surovín. Čo na gril – aké mäso, údeniny a zeleninu? Marinovať alebo staviť na prirodzené chute?

REKLAMA

Aj keď sa grilovanie zdá na prvý pohľad ako úplne jednoduchá záležitosť, kde stačí postávať pri grile a odoberať hotové pochúťky, opak je pravdou. Treba pripraviť gril, dôkladne vyčistiť mriežku od starých pripálenín, nachystať si dostatok paliva a pripraviť adekvátne miesto na posedenie pre rodinu a priateľov. Na rad prichádza pohostenie. K nemu už neodmysliteľne patria šťavnaté grilované steaky, mäsové pochúťky, grilovaná zelenina, čerstvé zeleninové šaláty, chrumkavé pečivo, marinády a dressingy. Netreba zabudnúť ani na kvalitnú nápojovú ponuku – limonády a vychladené pivko. Zabudli sme na niečo? Už to chce len dobrú náladu, milú spoločnosť a niekoľko tipov na grilovanie, aby všetko išlo od ruky a s istotou výborného chuťového pôžitku.

🥩Mäso na grilovanie – Ako s ním pracovať?

Základná otázka znie – Čo na gril? Grilovať sa dajú mnohé druhy mäsa – hovädzie a bravčové mäso nakrájané na plátky a vykostené kuracie mäso. Ak v kuracích častiach (najmä krídelkách a stehnách) kosť zostane, budú potrebovať jednotlivé kúsky o niečo dlhší pobyt na grile.

Mäso vyberáme čerstvé, najlepšie o overeného mäsiara. Grilovať sa samozrejme môže aj mäso zo zásob v mrazničke, pred položením na gril by sa však malo prirodzene a pozvoľna rozmraziť a nadobudnúť izbovú teplotu.

Mäso kladieme na dôkladne vyčistenú a rozpálenú grilovaciu plochu (200 °C). Po kontakte s horúcou platňou sa totiž mäso musí na povrchu okamžite zatiahnuť, aby sa nadmerne nevysušilo. Na jeho povrchu sa potom vytvorí chrumkavá kôrka a vo vnútri zostane krásne šťavnaté. Aj z tohto dôvodu by sme do mäsa počas grilovania nemali pichať. Na jeho otáčanie používame obracačky, ktoré zvládnu vysoké teploty.

REKLAMA

Veľký kus mäsa vcelku je lepšie zabaliť do alobalu. Vyhneme sa tak spáleniu jeho povrchovej vrstvy.

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

🔥Ako pripraviť steaky na grile?

Na grilovačke sa chce každý grilmajster predviesť. Jedným z najlepších spôsobov, ako ukázať svoje schopnosti je ugrilovať delikátne šťavnaté steaky. Pri steakoch sa oplatí dodržať niekoľko dobrých rád a mať po ruke výbavu, ktorá vnesie do prípravy steakov vítanú precíznosť. Takže - grilovanie a dokonalý steak – ako na to?

Polovicou úspechu je výber vhodného mäsa. Ideálne vlastnosti má hovädzie mäso s mliečnobielym mramorovaním. Výberu mäsa, jeho zrelosti, druhom steakov a stupňom prepečenia (aj minutáži) sme sa venovali v téme Ako pripraviť steak.

Mäso na steaky vyberieme z chladničky v dostatočnom predstihu, aby získalo izbovú teplotu.

Marinovať alebo nemarinovať? Slováci radi skúšajú marinády a rôzne kombinácie na dochutenie, no aktuálny trend hovorí skôr v prospech prirodzenej chute steakov bez marinády. V niektorých prípadoch je marináda zbytočná, pretože mäso má už samo o sebe výborné kvality, štruktúru a jemnosť. Inokedy sa marinovaním mäsko zase krásne zjemní, je poddanejšie a krehkejšie. Podľa čoho sa rozhodnúť? Mramorované mäso marinádu spravidla nepotrebuje, kus mäsa s malou mierou mramorovania (tuhšie) predsa len potrebuje trochu pomôcť.

Steaky nakrájané na hrúbku 2,5 - 3 cm zľahka potrieme olejom, aby sa nepripálili na grilovací rošt. Pozor, nepoužívame veľa oleja. Môže stiecť do ohniska a vzplanúť. Okrem toho sa z prepáleného oleja uvoľňujú karcinogény. To isté platí pre nadbytok marinády, ktorú treba zo steakov zľahka zotrieť.

Do steakov nepicháme a manipulujeme s nimi iba v nevyhnutných prípadoch. Meriame čas, teplotu a po odložení z grilovacej plochy ich na pár minút zabalíme do alobalovej taštičky, aby sa šťava dostala do každého kúska mäsa rovnomerne.

REKLAMA

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

🥙Vegetariánská grilovačka, ktorá zachutí každému

Ak by sme aj grilovali iba zeleninu, ryby a morské plody, chuťový pôžitok môže byť rovnako intenzívny. Je na to dobré myslieť najmä v situácii, ak sa na záhradnú oslavu chystajú hostia vegetariáni

Výborná je grilovaná kukurica, cuketa, baklažán, paradajky rôznych veľkostí, tvarov a farieb, papriky. Oplatí sa vyskúšať aj batátové kolieska na grile alebo portobellá plnené voňavou zeleninou. Veľmi populárne sú grilované zeleninové špízy s hubami.

Pri grilovaní rýb, kreviet a chobotničiek striehneme na každú minútu. Sú totiž hotové v priebehu 2 - 3 minút. Veľmi obľúbenou je vegetariánska paella (bez mäsa, s morskými plodmi). Pripravuje sa vo veľkej panvici posadenej na grile.

Ku grilovačke patria aj letné šaláty. Sú skvelé ako svieža príloha ku grilovaným pochúťkam a tiež ako hlavný chod. 

Grilovane tofu so zeleninou

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
25 min.
1
25 min.
1
Rýchle grilované tofu so zeleninou
Rýchle grilované tofu so zeleninou

Zdroj: Canva

Grilovaná kukurica

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
20 min.
20 min.
Sladká grilovaná kukurica.
Sladká grilovaná kukurica.

Zdroj: Pixabay

Grilovaná cuketa s paradajkami

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
25 min.
1
25 min.
1
Rýchla zapekaná cuketa s paradajkami a syrom
Rýchla zapekaná cuketa s paradajkami a syrom

Zdroj: Canva

Tastelist

Zdroj: pixabay.com

🥣Tieto marinády a dressingy sú na grilovačke najobľúbenejšie

S letnou grilovačkou sa spájajú bohaté chute a jedinečné kombinácie. Aj dovtedy “všednú” zeleninu dokáže krásne pozdvihnúť bylinkami dochutená smotana či biely jogurt.

Marinády sú kapitola sama o sebe. Spojenie kyslej, olejovej, sladkej a koreniacej zložky môže v domácej marináde vyznieť vždy tak trochu inak a dodať grilovaným pochúťkam jedinečnú atmosféru. 

📜Naše najlepšie recepty na grilovanie

Grilované steaky, rebierka, bravčové kolená, kuracie krídielka, šťavnaté kuracie prsia, grilované syry, mäsové guľky a hamburgery, pstruhy a krevety, ... Komu sa už pušťajú slinky?

REKLAMA

Grilovanie má svoje čaro a ak sa vydarí, určite sa v dohľadnej dobe zopakuje. Možno sa budúcim favoritom stane niektorý z nasledujúcich receptov.

Hovädzí rib eye steak recept

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
15 min.
10
15 min.
10
Rib eye steak na panvici.
Rib eye steak na panvici.

Zdroj: Pixabay

Hovädzí flank steak

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
15 min.
30
15 min.
30
Chutný grilovaný flank steak.
Chutný grilovaný flank steak.

Zdroj: Pixabay

Grilovaná krkovička v marináde

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
40 min.
1
40 min.
1
Overený recept na grilovačku.
Overený recept na grilovačku.

Zdroj: Pixabay

Grilovaný pstruh

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
35 min.
3
35 min.
3
Grilovaný pstruh s čerstvými bylinkami a pečenými paprikami
Grilovaný pstruh s čerstvými bylinkami a pečenými paprikami

Zdroj: Youtube

REKLAMA

Losos s restovanou zeleninou

Profilová fotka používateľa
David719 163 receptov
35 min.
1
35 min.
1
Tento losos určite nie je nudný losos. Recept je vhodný napríklad na špeciálnu večeru.
Tento losos určite nie je nudný losos. Recept je vhodný napríklad na špeciálnu večeru.

Domáci kurací kebab

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
60 min.
7
60 min.
7
Chutný kurací kebab pripravený doma.
Chutný kurací kebab pripravený doma.

Zdroj: Youtube

Pečená bravčová krkovička

Profilová fotka používateľa
Iwa 489 receptov
40 min.
40 min.
Grilovaná pečená krkovička
Grilovaná pečená krkovička

Zdroj: Youtube

Grilované koleno

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
180 min.
7
180 min.
7
Tradičný nemecký recept na grilované bravčové koleno
Tradičný nemecký recept na grilované bravčové koleno

Zdroj: Youtube

REKLAMA

Rýchle mäso v paci

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
30 min.
30 min.
Recept na skvelú marinádu na kuracie prsia, ktoré ostanú extra šťavnaté.
Recept na skvelú marinádu na kuracie prsia, ktoré ostanú extra šťavnaté.

Zdroj: Youtube

Tomahawk steak recept

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
30 min.
2
30 min.
2
Chrumkavý na povrchu a šťavnatý vo vnútri. Recept na perfektný grilovaný steak tomahawk.
Chrumkavý na povrchu a šťavnatý vo vnútri. Recept na perfektný grilovaný steak tomahawk.

Zdroj: Canva

Bravčová krkovička v pivnej marináde

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
90 min.
1
90 min.
1
Recept pre milovníkov piva a bravčovej krkovičky.
Recept pre milovníkov piva a bravčovej krkovičky.

Zdroj: Youtube

Sendvič s hovädzím

Profilová fotka používateľa
Petuska 1 recept
150 min.
1
150 min.
1
Postup
Najskôr si pripravím 2 kusy hovädzieho filé - potriem cesnakom, olivovým olejom, vínnym octom a na kúsky nakrájanou petržlenovou vňaťou. Nechám na 2 hodinky odpočívať v chladničke. Ostatné suroviny (hrsť bylín, chilli, cesnak, cibuľku a cukor) rozmixujem mixérom s troškou vody, aby mi vznikol taký sauce, ktorý budem dávať na sendvič. Pripravím si gril alebo grilovaciu panvicu, ktorú poriadne rozohrejem a na troške oleja osmažím mäso z každej strany. Ciabatty rozkrojím na polovice a tiež krátko opečiem na panvici. . A už iba servírujem - polovica ciabatty, nasiaknutá šťavou, na ňu mäsko, rukolu, bazalku a polejeme našou pripravenou omáčkou. Prikryjeme druhou polovicou ciabatty a môžeme sa do toho pustiť.
Najskôr si pripravím 2 kusy hovädzieho filé - potriem cesnakom, olivovým olejom, vínnym octom a na kúsky nakrájanou petržlenovou vňaťou. Nechám na 2 hodinky odpočívať v chladničke. Ostatné suroviny (hrsť bylín, chilli, cesnak, cibuľku a cukor) rozmixujem mixérom s troškou vody, aby mi vznikol taký sauce, ktorý budem dávať na sendvič. Pripravím si gril alebo grilovaciu panvicu, ktorú poriadne rozohrejem a na troške oleja osmažím mäso z každej strany. Ciabatty rozkrojím na polovice a tiež krátko opečiem na panvici. . A už iba servírujem - polovica ciabatty, nasiaknutá šťavou, na ňu mäsko, rukolu, bazalku a polejeme našou pripravenou omáčkou. Prikryjeme druhou polovicou ciabatty a môžeme sa do toho pustiť.
REKLAMA

Grilovane kuracie prsia

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
15 min.
1
15 min.
1
Recept na šťavnaté grilované kuracie prsia
Recept na šťavnaté grilované kuracie prsia

Zdroj: Youtube

Šašlik recept

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
120 min.
3
120 min.
3
Pravý kaukazský šašlik.
Pravý kaukazský šašlik.

Zdroj: Youtube

Najlepšia marináda na kuracie mäso

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
60 min.
60 min.
Marináda na kuracie mäso na grilovanie, receptov je naozaj mnoho. Tento jeden určite stojí za vyskúšanie.
Marináda na kuracie mäso na grilovanie, receptov je naozaj mnoho. Tento jeden určite stojí za vyskúšanie.

Zdroj: Youtube

Grilované rebierka s medom

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
70 min.
2
70 min.
2
Sladko pikantné grilované rebierka
Sladko pikantné grilované rebierka
REKLAMA

Rýchle grilované šampiňóny

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 783 receptov
15 min.
2
15 min.
2
Grilované šampiňóny so zeleninou
Grilované šampiňóny so zeleninou

Zdroj: Youtube

Citrónové kura

Profilová fotka používateľa
zuzana_vari 57 receptov
50 min.
50 min.
Šťavnaté kuracie prsia na citrónoch.
Šťavnaté kuracie prsia na citrónoch.

Grilované krevety

Profilová fotka používateľa
friendly_cooking 72 receptov
30 min.
2
30 min.
2
Krevety, pripravované na vonkajšom grile, ktorej chuť si určite zamiluješ, ak si milovník morských plodov.
Krevety, pripravované na vonkajšom grile, ktorej chuť si určite zamiluješ, ak si milovník morských plodov.

Grilovaný losos quinoa šalát pomarančová redukcia

Profilová fotka používateľa
Adrian.r_kitchen 4 receptov
45 min.
1
45 min.
1
Postup
Ľahký letný šalát s grilovaným lososom: quinou si necháme napučať zalejeme 1.5 násobkom vriacej vody, pridáme soľ a necháme prikryté tak pol hodinu, potom ju premiešame. Zatiaľ si pripravíme šalát, nakrájame si ľadový šalát, uhorky na rezance. V mise pomiešame všetky klíčky aj ľadový šalát, uhorky, nasekaný koriander alebo zelerovú vňať. Lososa osolíme, okoreníme a dáme na gril. Lepšie je použiť podložku na grilovanie, losos je veľmi jemná ryba, grilujeme ho z oboch strán tak 2-3 minúty. Dáme na lososa vetvičku tymianu a plátok masla a necháme odpočívať v alobale. Pomarančová redukcia: na rozpálenú panvicu dáme pomarančovú šťavu z dvoch pomarančov, pridáme biele víno, med a redukujeme. Servírovanie: v miske zmiešame quinou, pripravený šalát, osolíme. Pridáme redukciu na ochutenie šalátu. Šalát servírujeme do krúžku, na vrch dáme lososa, dozdobíme citrónom a pokvapkáme redukciou.
Ľahký letný šalát s grilovaným lososom: quinou si necháme napučať zalejeme 1.5 násobkom vriacej vody, pridáme soľ a necháme prikryté tak pol hodinu, potom ju premiešame. Zatiaľ si pripravíme šalát, nakrájame si ľadový šalát, uhorky na rezance. V mise pomiešame všetky klíčky aj ľadový šalát, uhorky, nasekaný koriander alebo zelerovú vňať. Lososa osolíme, okoreníme a dáme na gril. Lepšie je použiť podložku na grilovanie, losos je veľmi jemná ryba, grilujeme ho z oboch strán tak 2-3 minúty. Dáme na lososa vetvičku tymianu a plátok masla a necháme odpočívať v alobale. Pomarančová redukcia: na rozpálenú panvicu dáme pomarančovú šťavu z dvoch pomarančov, pridáme biele víno, med a redukujeme. Servírovanie: v miske zmiešame quinou, pripravený šalát, osolíme. Pridáme redukciu na ochutenie šalátu. Šalát servírujeme do krúžku, na vrch dáme lososa, dozdobíme citrónom a pokvapkáme redukciou.
REKLAMA

Hamburger s cibuľovým džemom a cibuľovými krúžkami

Profilová fotka používateľa
doma_u_katky 79 receptov
50 min.
50 min.
Hamburger s hovädzím mäsom, slaninou, zeleninou, cibuľovým džemom a cibuľovými krúžkami
Hamburger s hovädzím mäsom, slaninou, zeleninou, cibuľovým džemom a cibuľovými krúžkami

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA