:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/hG8S7HC4iAKTU4Nl1pZ6/dd239e510eed604e8b17d9d4d93a0b.jpeg)
Lenivý makový koláč s ríbezľami
Tradičný makový koláč v odľahčenej verzii (menej cukru, menej oleja) s výbornými ríbezľami. Ovocie môžete zameniť aj za iné, božský bol aj s marhuľami. Pri tomto recepte je potrebné použiť väčšiu šálku cca 3 dcl.
Ingrediencie
- 4 Kúsky vajce
- 3 4 hrnček trstinový cukor
- 1 kus vanilkový cukor
- 1 hrnček mak
- 2 hrnčeky špaldová múka celozrnná
- 1 hrnček mlieko
- 1 2 hrnček olej
- 1 kus prášok do pečiva
- 500 gramov ríbezle
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ríbezle umyjeme, necháme dobre odkvapkať a zbavíme stopiek
Vyšľaháme vajíčka s cukrom do peny. Na nižších otáčkach primiešame olej. Múku zmiešame s makom a práškom do pečiva a na nízkych otáčkach prišľaháme k vajíčka striedavo s vlažným mliekom.
Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný korpus. Ríbezle môžeme zľahka premiešať s lyžicou múky, nesadnú na dno, a rovnomerne ich rozdelíme na cesto.
Pečieme pri teplote cca 180°C cca 35 minút, alebo podľa skúsenosti so svojou rúrou.
Tradičnú verziu bez ovocia, môžete potrieť džemom a poliať čokoládovou polevou. Pri ovocí postačí posypať práškovým cukrom. Úsmev Aj verzia s marhuľami bola fantastická