REKLAMA

Zdroj: FB: Slovenské jedlá a iné...,,dobroty starých materí,,

Kvásková vianočka

REKLAMA
Veľkonočné menu – Tradičné pochúťky a jedlá, ktoré by nemali chýbať na stole

Recept nájdeš v tomto článku

Veľkonočné menu – Tradičné pochúťky a jedlá, ktoré by nemali chýbať na stole

Ingrediencie

porcií
6

rozkvas

  • 150 g hladká múka Pridané do
  • 40 g kryštálový cukor Pridané do
  • 65 g voda Pridané do
  • 1 PL kvásku Pridané do

Cesto

  • rozkvas Pridané do
  • 300 g hladká múka Pridané do
  • 1 žĺtok Pridané do
  • Štipka soľ Pridané do
  • 130 ml mlieka Pridané do
  • 100 g kryštálový cukor Pridané do
  • 100 g maslo Pridané do

Na dokončenie

  • na potretie vajce Pridané do
  • mandľové lupienky na posypanie Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

120 min.
1. Krok

Večer pred pečením si pripravím rozkvas. Zmiešam uvedené prísady múku, vodu, cukor a kvások.

2. Krok

Predtým ako sa pustím do prípravy cesta, pripravím si sladké mlieko a to tak, že v rajnici ohrejem mlieko a rozpustím v ňom cukor, maslo a nechám schladiť.

3. Krok

Vlažné sladké mlieko pridám do rozkvasu spolu s ostatnými prísadami. Vypracujem cesto. cesto necháme kysnúť 2 hodiny.

4. Krok

Cesto prehnetiem a rozdelím na 6 rovnakých častí.Z každej časti pomocou dlane vytvarujem bochník. Všetky bochníky prikryjem fóliou a nechám 20 minút postáť. Následne z každého bochníka vyšúľam prameň. Všetkých 6 prameňov si položím vedľa seba a na jednom konci ich spojím a pevne stlačím, aby držali pokope. Pramene si rozdelím na 3 a 3 kusy. Jedna strana bude pravá a druhá ľavá. Začneme prekladať.

5. Krok

Vianočku preložím na plech vystlaným papierom na pečenie. Vianočku prikryjem fóliou ale tak, aby sa čo najmenej prilepila na vianočku. Teraz bude vianočka kvasiť pri izbovej teplote a to dovtedy kým riadne nenakvasí teda bude dvojnásobná. Trvá to približne 4 hodiny. Poprípade môžete tento proces spraviť večer a zapletenú vianočku strčiť na noc do chladničky. Rúru predhrejem na 230 stupňov. Po nakvasení vianočku poriadne ponatieram rozšľahaným vajíčkom posypem mandľovými lupienkami a pečiem 7 minút na 230 stupňov. Následne teplotu stíšim na 170-180 stupňov prikryjem papierom na pečenie a dopekám kým nebude vianočka úplne prepečená. Približný čas pečenie je 30-40 minút.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4728 receptov

Mäsité jedlá

2220 receptov

Kuracie mäso

779 receptov

Dezert

3630 receptov

Vianočné

243 receptov

Mascarpone

338 receptov

Na panvici

1221 receptov

Pre diabetikov

633 receptov