Zdroj: etorres69 from Getty Images
Vianočný čokoládový koláč panettone
Tradičný taliansky čokoládový vianočný koláč panettone. Jeho príprava trvá trochu dlhšie kvôli kysnutiu, ale výsledok stojí za to.
Ingrediencie
- 500 g múka
- 100 g krystalického cukru
- 150 g masla
- 200 ml mlieka
- 50 g droždia
- štipka soli
- 200 g čokolády
- 2 kus vajcia
- 100 g mletých orechov
- štipka kardamónu
- 1⁄2 lyžičky škorice
- šupka z citróna
- šupka z pomaranča
Odporúčané produkty
Rajo mlieko 3,5%
Rajo maslo
Rajo smotana na šľahanie 33%
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv si pripravíme kvások. Do mlieka pridáme droždie, 1 lyžicu cukru a štipku múky. Dobre premiešame a necháme 10 minút kysnúť.
Do veľkej misy si dáme múku, pridáme kvások, zvyšný cukr, roztopené maslo, vajcia, nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru, kardamón a škoricu. Zmes premiešame a umiesime cesto. Mali by ste vedieť, že aj keď sa cesto zdá byť lepkavé, nepanikárte. Po nejakom čase ho odstavte a nechajte kysnúť približne hodinu, kým nedorazí.
Medzitým si nasekáme čokoládu a orechy na kúsky. Do cesta pridáme čokoládu a orechy a opäť premiesime.
Cesto dáme do formy na panettone a necháme ešte asi 30 minút kysnúť.
Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov celých 40 minút.