![Vianočné základné ľadové cukrové cookies Vianočné základné ľadové cukrové cookies](https://eu.tastescdn.net/thumbor/N2vg4RNv-cNjTA0EE5nKP8KKeLs=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/VkwCKPpviZWnBTbWkx8A/6cb68e385461533f13026260a8e7c9.jpeg)
Zdroj: Freepik
Vianočné základné ľadové cukrové cookies
Vychutnajte si proces tvorby a zdobenia, ako aj úžasnú sladkosť týchto ľadových cukrových sušienok.
Ingrediencie
Na sušienky:
- 23⁄4 poháre múka
- 1 čajová lyžička kypriaci prášok
- 1⁄2 čajová lyžička prášok do pečiva
- 1 pohár zmäknuté maslo
- 11⁄2 poháre Biely cukor
- 1 veľké vajce
- 1 čajová lyžička vanilkový extrakt
- 1⁄2 čajová lyžička mandľového extraktu
Na polevu:
- 2 poháre práškový cukor
- 6 lyžičky mlieko
- 4 lyžičky ľahký kukuričný sirup
- 1⁄2 čajová lyžička vanilkový extrakt
- V prípade potreby potravinárske farbivo
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najprv v malej miske zmiešajte múku, sódu bikarbónu a prášok do pečiva. Odstavte.
Vo väčšej miske vymiešajte zmäknuté maslo s cukrom do hladka asi 5 minút. Je veľmi dôležité nešetriť časom, pretože tento proces zabezpečí nadýchanejšie a jemnejšie sušienky.
Vmiešajte vajce a potom vanilkový a mandľový extrakt. Pomaly primiešavajte suché prísady, kým sa nezapracujú. Nepreháňajte to s miešaním, inak by mohli byť sušienky tvrdé.
Cesto prikryte a nechajte ho v chlade aspoň 1 hodinu, prípadne cez noc. Osobne sa mi zdá, že dlhšie chladenie prináša najlepšie výsledky.
Keď je cesto vychladnuté, predhrejte rúru na 375 stupňov F (190 stupňov C). Cesto rozvaľkajte na pomúčenej ploche na hrúbku 1/4 až 1/2 palca. Vykrajujte tvary pomocou ľubovoľného vykrajovača na sušienky, čo je zábavná činnosť, pri ktorej by vám mohli pomôcť deti.
Sušienky poukladajte na nevymastené plechy s 1 palcom od seba a pečte 8 až 10 minút alebo do zlatista. Nechajte ich vychladnúť na mriežkach.
Kým sušienky chladnú, môžete začať s výrobou polevy. V malej miske zmiešajte práškový cukor, mlieko, kukuričný sirup a vanilkový extrakt do hladka. Ak používate potravinárske farby, rozdeľte polevu do samostatných misiek a zmiešajte farby.
Keď sušienky úplne vychladnú, ozdobte ich polevou pomocou štetca na polevu a nechajte ich stuhnúť. Ak nemáte štetec na polevu, môžete použiť aj malú lyžičku.
Nakoniec sušienky uložte do vzduchotesnej nádoby, aby zostali čerstvé.