REKLAMA

Zdroj: Haris Calkin from Getty Images

Vianočné poleno

Recept na chutnú roládu, ktorá sa nazýva aj vianočné poleno.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
10

Na cesto:

  • 63 g hladká múka Pridané do
  • 30 g kakaa Pridané do
  • 4 g kypriaceho prášku do pečiva Pridané do
  • štipka soli Pridané do
  • 4 kus vajcia Pridané do
  • 140 g cukru Pridané do
  • 30 g masla Pridané do
  • rum Pridané do

Na vnútorný krém:

  • 112 lyžičky práškovej želatíny Pridané do
  • 200 g bielej čokolády Pridané do

270 ml smotany na šľahanie

  • 6 lyžíc strúhaného kokosu Pridané do

Na vonkajší krém:

  • 250 g mascarpone Pridané do
  • 6 lyžíc nutelly Pridané do
REKLAMA

Postup

120 min.
1. Krok

Predhrejeme rúru na 180°C, plech na pečenie vymastíme maslom a vystelieme papierom na pečenie.

2. Krok

Do misy nasypeme hladkú múku, kakao, prášok do pečiva, soľ a spolu zamiešame.

3. Krok

V hrnci rozpustíme maslo a necháme ho vychladnúť na izbovú teplotu.

4. Krok

Medzitým si v druhej miske vyšľaháme vajcia spolu s cukrom do peny.

5. Krok

Potom k ním pridáme rozpustené maslo a opäť prešľaháme.

6. Krok

Postupne môžeme začať prisypávať suchú zmes. Všetko dobre premiešame a cesto vylejeme na plech. Pečieme ho 12 minút.

7. Krok

Počas pečenia si pripravíme nový list papiera na pečenie, ktorý posypeme kakaom.

8. Krok

Po upečení cesto vyberieme z rúry, počkáme približne 3 minúty a vyklopíme ho na papier na pečenie posypaným kakaom. Takmer okamžite ho týmto novým papierom stočíme do tvaru rolády a odložíme bokom. Necháme ho vychladnúť.

9. Krok

Krém - rozpustíme si želatínu v 50 ml studenej vody a necháme ju napučať.

10. Krok

V mixéri rozmixujeme bielu čokoládu na jemno.

11. Krok

V malom hrnci zohrejeme 200 ml smotany na šľahanie, pridáme k nej želatínu a necháme ju rozpustiť.

12. Krok

Keď sa rozpustí, môžeme šľahačku priliať do mixéra s bielou čokoládou.

13. Krok

Mixujeme spolu kým sa čokoláda nerozpustí.

14. Krok

Takto pripravený krém necháme odpočívať na chladnom mieste minimálne 1 hodinu.

15. Krok

Vyšľaháme 70ml smotany na šľahanie. K tejto šľahačke pridáme po vychladnutí krém z bielej čokolády a strúhaný kokos.

16. Krok

Roládu z piškóty rozbalíme a pokvapkáme rumom.

17. Krok

Kokosový krém z bielej čokolády rovnomerne rozotrieme od vnútornej strany po tri štvrtiny plátu a znovu ho zrolujeme do rolády.

18. Krok

Krém na potretie rolády - mascarpone a nutellu vyšľaháme.

19. Krok

Krémom potrieme roládu.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4664 receptov

Mäsité jedlá

2197 receptov

Dezert

3579 receptov

Zaváranie

148 receptov

Mascarpone

335 receptov

Cestoviny

528 receptov

Lacné jedlá

1469 receptov

Večera

4375 receptov