REKLAMA

Zdroj: FB: Varenie je radosť.

Roláda Šarlota

Recept na roládu Šarlotu, ktorá sa nazýva aj kráľovská roláda.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
8

Cesto na roládu:

  • 6 ks vajce Pridané do
  • 6 pl kryštálový cukor Pridané do
  • 6 pl hladká múka Pridané do
  • 1 kl kypriaci prášok Pridané do
  • 150 g jahodový lekvár Pridané do
  • štipka soli Pridané do

Plnka:

  • 250 ml smotana na šľahanie Pridané do
  • 60 g práškový cukor Pridané do
  • 200 g grécky jogurt Pridané do
  • 100 g čerstvé jahody Pridané do
  • 2 plátky želatína Pridané do
REKLAMA

Postup

50 min.
1. Krok

Oddelíme si bielka od žĺtkov.

2. Krok

Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh, ku ktorému na nízkych obrátkach postupne pridávame cukor a žĺtky.

3. Krok

K zmesi pridáme múku s kypriacim práškom.

4. Krok

Cesto vylejeme na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie.

5. Krok

Pečieme ho vo vyhriatej rúre na 180°C zhruba 12 minút.

6. Krok

Po upečení, ešte teplý korpus zrolujeme dlhšou stranou spolu s papierom na pečenie do rolky a necháme úplne vychladnúť.

7. Krok

Po chvíli korpus rozvinieme, opatrne odlepíme papier na pečenie, otočíme ho, potrieme malinovým džemom a opäť zrolujeme do rolády.

8. Krok

Veľkú misu vystelieme potravinárskou fóliou, tak aby prečnievala cez okraje misy.

9. Krok

Upečené cesto nakrájame na asi 1cm hrubé roládky, ktorými vystelieme misu. Takto vystlanú misu roládkami vložíme na chvíľu do chladničky.

10. Krok

Medzitým si pripravíme plnku.

11. Krok

Plátky želatíny položíme do vlažnej vody a necháme napučať.

12. Krok

Smotanu vyšľaháme spolu s práškovým cukrom a primiešame k nej jogurt.

13. Krok

Zo želatíny vytlačíme prebytočnú vodu a spolu s kvapkou vody ju zahrejeme v hrnci, kým sa úplne nerozpustí. Pozor, ale želatínu len zahrejeme - nevaríme!

14. Krok

Primiešame k nej lyžicu plnky a následne zmes zašľaháme do zvyšnej plnky.

15. Krok

Na záver do plnky primiešame jahody, navrstvíme ju na roládky, zarovnáme, prekryjeme prečnievajúcou fóliou a uložíme do chladničky, najlepšie na celú noc.

16. Krok

Na druhý deň Šarlotu opatrne vyklopíme z misky na podnos, stiahneme fóliu, dozdobíme podľa vlastnej predstavy a podávame.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov