REKLAMA

Zdroj: vikif for iStockPhotos

Rakúsky orechový závin z kysnutého cesta

V priebehu rokov som vyskúšala mnoho receptov na koláče, ale tento orechový závin má v mojom srdci špeciálne miesto. Tento typický rakúsky koláč je nadýchaný aj chrumkavý. Doma ho najradšej pečieme počas chladných zimných dní - tá zvodná vôňa, ktorá sa pri pečení šíri po celom dome je jednoducho neporovnateľná.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
12

Na cesto:

  • 500 g múka Pridané do
  • 20 g čerstvé droždie Pridané do
  • 80 g cukor Pridané do
  • 1 Štipka soľ Pridané do
  • 1 stredná vajce Pridané do
  • 250 ml mlieko Pridané do
  • 80 g maslo Pridané do

Na náplň:

  • 200 g mleté lieskové orechy Pridané do
  • 100 g cukor Pridané do
  • 1 Čajová lyžička škorica Pridané do
  • 100 ml mlieko Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

80 min.
1. Krok

Recept na Nussstriezel začnite vypracovaním cesta: vo veľkej mise zmiešajte múku, cukor a soľ.

2. Krok

Mlieko mierne zohrejte a rozpustite v ňom droždie. Dávajte pozor, aby mlieko nebolo príliš horúce, pretože to môže zničiť droždie a zabrániť vykysnutiu cesta.

3. Krok

Do múky v miske pridajte droždie spolu s vajcom a maslom izbovej teploty. Všetko dobre vymiesime, kým nevznikne hladké cesto. Odporúčam miesiť cesto aspoň 10 minút - podporuje to tvorbu lepku a zabezpečí, že koláč bude pekný a nadýchaný.

4. Krok

Misku prikryte kuchynskou utierkou a cesto nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa jeho veľkosť približne nezdvojnásobí.

5. Krok

Medzitým si môžete pripraviť náplň: Zmiešajte mleté lieskové orechy, cukor a škoricu a postupne pridajte toľko mlieka, aby vznikla roztierateľná zmes.

6. Krok

Vykysnuté cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej doske na obdĺžnik a rovnomerne naň rozotrite orechovú náplň. Teraz cesto zrolujeme z dlhšej strany.

7. Krok

Roládu položte na plech vystlaný papierom na pečenie a ostrým nožom niekoľkokrát narežte vrchnú časť. Týmto spôsobom sa nielen zlepší vzhľad, ale rezy tiež zabezpečia, že koláč počas pečenia rovnomerne stúpa.

8. Krok

Nussstriezel pečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch Celzia (horný/spodný ohrev) približne 35-40 minút dozlatista.

9. Krok

Pred krájaním nechajte rakúsky koláč mierne vychladnúť, aby sa naplno prejavila úžasná chuť orechovej náplne.

10. Krok

Nussstriezel je určite jeden z mojich najobľúbenejších koláčov a dúfam, že si ho zamilujete aj vy. Prajem vám veľa zábavy pri jeho pečení!

Podobné recepty

Domáce škoricové rožky z kysnutého cesta

Tento recept som robila už niekoľkokrát a zakaždým je to hit. Škoricové rožky sú zvonka mierne chrumkavé, vnútri nádherne mäkké a šťavnatá vrstva sladkej polevy to celé dokonale dotvorí. Sú dokonalým doplnkom k rannej šálke horúcej kávy alebo sladkým prekvapením k popoludňajšiemu čaju.

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca je klasický mallorský dezert, ktorý som si počas dovolenky na ostrove mimoriadne obľúbila. Plochý chlieb z kysnutého cesta je pozoruhodne ľahký, má dokonalú sladkosť a je priam božský, keď sa podáva čerstvý z pece. Je to presne to, čo vám prinesie domov kúsok letného pocitu počas zasnežených zimných rán.

Novoročné preclíky

Novoročný preclík je tradičná pečená dobrota, ktorá sa najmä v Nemecku a nemecky hovoriacich krajinách pečie a daruje na Nový rok. Symbolizuje šťastie a požehnanie pre nový rok. Preclík je sladký, mäkký a nadýchaný a skvelo chutí s maslom alebo marmeládou.

Müsli sušienky na raňajky pre deti

Milujem tento recept na müsli sušienky. Sú chutné, zdravé a také jednoduché na prípravu, že ich rady robia aj moje deti. Sú ideálne na raňajky, desiatu medzi jedlami alebo popoludňajšiu sladkú pochúťku. Tento recept som vlastne robila už niekoľkokrát a som rada, že sa s vami oň teraz môžem podeliť!

Pečte Stutenkerl alebo Weckmann

Stutenkerl, známy aj ako Weckmann, je tradičná pekárenská špecialita, ktorá sa v Nemecku podáva v čase Vianoc. Najmä v našej rodine je táto lahodná špecialita z kysnutého pečiva v čase Vianoc absolútnou nevyhnutnosťou. S láskyplne vyrezávanou tvárou a fajkou ako doplnkom je Stutenkerl nielen poctivým pečivom, ale aj skutočnou pastvou pre oči.

Rýchle pečenie sušienok pre tých, ktorí sa ponáhľajú za 30 minút

Tento jednoduchý recept som vždy ocenila v čase veľkého zhonu. Vyžaduje si len niekoľko surovín, ktoré má doma takmer každý, a už za 30 minút si môžete pochutnať na chutných domácich sušienkach. Vďaka ich chrumkavej štruktúre a sladkej chuti boli vždy hitom pri improvizovaných návštevách a zdieľaní s priateľmi a rodinou.

Pečte vegánsky jablkový chlieb

Ako vášnivý pekár a skutočný milovník jabĺk je jablkový chlieb už dlho základom mojich experimentov s pečením v kuchyni. Zistila som, že sa výborne hodí ako sladké raňajky, ale aj ako kávový koláč alebo zimný čajový koláč. Svojou voňavou škoricovo-jablkovou arómou nielenže povzbudí zmysly, ale zároveň šíri útulnosť po celom dome.

Jednoduchý škoricový koláč

Tento škoricový koláč je v mojej rodine veľmi obľúbený a vychádza zo starého receptu mojej babičky. Kombinácia nadýchanej štruktúry koláča a aromatickej vône škorice rozbúši každé srdce a vyvolá nádherné spomienky na útulné chvíle detstva.

Podobné recepty

Domáce škoricové rožky z kysnutého cesta

Tento recept som robila už niekoľkokrát a zakaždým je to hit. Škoricové rožky sú zvonka mierne chrumkavé, vnútri nádherne mäkké a šťavnatá vrstva sladkej polevy to celé dokonale dotvorí. Sú dokonalým doplnkom k rannej šálke horúcej kávy alebo sladkým prekvapením k popoludňajšiemu čaju.

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca je klasický mallorský dezert, ktorý som si počas dovolenky na ostrove mimoriadne obľúbila. Plochý chlieb z kysnutého cesta je pozoruhodne ľahký, má dokonalú sladkosť a je priam božský, keď sa podáva čerstvý z pece. Je to presne to, čo vám prinesie domov kúsok letného pocitu počas zasnežených zimných rán.

Novoročné preclíky

Novoročný preclík je tradičná pečená dobrota, ktorá sa najmä v Nemecku a nemecky hovoriacich krajinách pečie a daruje na Nový rok. Symbolizuje šťastie a požehnanie pre nový rok. Preclík je sladký, mäkký a nadýchaný a skvelo chutí s maslom alebo marmeládou.

Müsli sušienky na raňajky pre deti

Milujem tento recept na müsli sušienky. Sú chutné, zdravé a také jednoduché na prípravu, že ich rady robia aj moje deti. Sú ideálne na raňajky, desiatu medzi jedlami alebo popoludňajšiu sladkú pochúťku. Tento recept som vlastne robila už niekoľkokrát a som rada, že sa s vami oň teraz môžem podeliť!

Pečte Stutenkerl alebo Weckmann

Stutenkerl, známy aj ako Weckmann, je tradičná pekárenská špecialita, ktorá sa v Nemecku podáva v čase Vianoc. Najmä v našej rodine je táto lahodná špecialita z kysnutého pečiva v čase Vianoc absolútnou nevyhnutnosťou. S láskyplne vyrezávanou tvárou a fajkou ako doplnkom je Stutenkerl nielen poctivým pečivom, ale aj skutočnou pastvou pre oči.

Rýchle pečenie sušienok pre tých, ktorí sa ponáhľajú za 30 minút

Tento jednoduchý recept som vždy ocenila v čase veľkého zhonu. Vyžaduje si len niekoľko surovín, ktoré má doma takmer každý, a už za 30 minút si môžete pochutnať na chutných domácich sušienkach. Vďaka ich chrumkavej štruktúre a sladkej chuti boli vždy hitom pri improvizovaných návštevách a zdieľaní s priateľmi a rodinou.

Pečte vegánsky jablkový chlieb

Ako vášnivý pekár a skutočný milovník jabĺk je jablkový chlieb už dlho základom mojich experimentov s pečením v kuchyni. Zistila som, že sa výborne hodí ako sladké raňajky, ale aj ako kávový koláč alebo zimný čajový koláč. Svojou voňavou škoricovo-jablkovou arómou nielenže povzbudí zmysly, ale zároveň šíri útulnosť po celom dome.

Jednoduchý škoricový koláč

Tento škoricový koláč je v mojej rodine veľmi obľúbený a vychádza zo starého receptu mojej babičky. Kombinácia nadýchanej štruktúry koláča a aromatickej vône škorice rozbúši každé srdce a vyvolá nádherné spomienky na útulné chvíle detstva.

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4061 receptov

Mäsité jedlá

1972 receptov

Mascarpone

279 receptov

Dezert

3012 receptov

Večera

3731 receptov

Cestoviny

454 receptov

Raňajky

1088 receptov

Špargľa

34 receptov