REKLAMA

Zdroj: Canva

Panettone

Panettone je taliansky vianočný koláč, ktorý si určite zamilujete. Chuťovo pripomína niečo medzi bábovkou a biskupským chlebíkom.

REKLAMA
Luxusné vianočné pečivo, ktoré bude mať veľký úspech

Recept nájdeš v tomto článku

Luxusné vianočné pečivo, ktoré bude mať veľký úspech

Ingrediencie

porcií
1

Kvások

  • 75 ml vlažné mlieko Pridané do
  • 75 ml vlažná voda Pridané do
  • 100 g múka Pridané do
  • 1 pl cukor kryštál Pridané do
  • 2 ks vajce Pridané do

Cesto

  • 350 g múka Pridané do
  • 100 g kryštálový cukor Pridané do
  • 1 pl vanilková esencia Pridané do
  • 1 ks citrónová kôra Pridané do
  • 100 g zmäknuté maslo Pridané do
  • 80 g kandizovaná pomarančová kôra Pridané do
  • 2 pl maslo na potretie Pridané do
  • 130 g hrozienka Pridané do
  • 1 kl soľ Pridané do
  • 2 ks žĺtok Pridané do
REKLAMA

Postup

470 min.
1. Krok

Ako prvé si pripravíme kvások. V miske vymiešame droždie s cukrom a múkou. Prilejeme vlažnú vodu a mlieko. Nakoniec pridáme vajíčko. Kvások zakryjeme a odložíme odpočívať na teplé miesto približne 1 hodinu.

2. Krok

Príprava cesta Zmiešame múku s cukrom a soľou. Pridáme kvások, citrónovú kôru, žĺtky, vanilku a všetko spolu vymiešame. Vznikne vláčny bochník. Zmäknuté maslo pridávame až potom. Ono cesto opäť zmení na lepivú hmotu.

3. Krok

Úplne nakoniec zapracujeme do cesta postrúhanú pomarančovú kôru a hrozienka.

4. Krok

Vypracované cesto preložíme do sklenej misy, zakryjeme ho a necháme približne 3 hodiny kysnúť.

5. Krok

Pomúčime si pracovnú dosku, cesto preložíme na ňu a vypracujeme do požadovaného tvaru.

6. Krok

Cesto preložíme do tortovej formy (priemer 20cm), ktorá je vystlaná papierom na pečenie, dno i boky. V tejto forme opäť necháme cesto kysnúť približne 3 hodiny.

7. Krok

Po nakysnutí cesto narežeme na vrchu do tvaru kríža a do stredu položíme 1 PL masla. Koláč pečieme na 170°C približne 50 minút.

8. Krok

Upečené Panettone potrieme 1PL rozpusteným maslom, aby sa pekne lesklo. Potom ho uvoľníme z formy a v spodnej časti, zhruba v jednej tretine, cez neho prepichneme dve špajle a necháme ho vychladnúť hore nohami vo vačšom hrnci, aby nestratilo svoju výšku.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov