Zdroj: Canva

Panettone

470 min
13
REKLAMA

Panettone je taliansky vianočný koláč, ktorý si určite zamilujete. Chuťovo pripomína niečo medzi bábovkou a biskupským chlebíkom.

470 min
13
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
1

Kvások

  • 75 ml vlažné mlieko Pridané do
  • 75 ml vlažná voda Pridané do
  • 100 g hladká múka Pridané do
  • 1 pl Cukor kryštál Pridané do
  • 1 ks sušené droždie Pridané do
  • 1 ks vajce Pridané do

Cesto

  • 350 g hladká múka Pridané do
  • 100 g kryštálový cukor Pridané do
  • 1 pl vanilkový extrakt Pridané do
  • 1 ks Citrónová kôra Pridané do
  • 100 g zmäknuté maslo Pridané do
  • 80 g kandizovaná pomarančová kôra Pridané do
  • 2 pl maslo na kríž a potretie Pridané do
  • 130 g hrozienka Pridané do
  • 1 kl soľ Pridané do
  • 2 ks žĺtok Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Ako prvé si pripravíme kvások. V miske vymiešame droždie s cukrom a múkou. Prilejeme vlažnú vodu a mlieko. Nakoniec pridáme vajíčko. Kvások zakryjeme a odložíme odpočívať na teplé miesto približne 1 hodinu.

2. Krok

Príprava cesta Zmiešame múku s cukrom a soľou. Pridáme kvások, citrónovú kôru, žĺtky, vanilku a všetko spolu vymiešame. Vznikne vláčny bochník. Zmäknuté maslo pridávame až potom. Ono cesto opäť zmení na lepivú hmotu.

3. Krok

Úplne nakoniec zapracujeme do cesta postrúhanú pomarančovú kôru a hrozienka.

4. Krok

Vypracované cesto preložíme do sklenej misy, zakryjeme ho a necháme približne 3 hodiny kysnúť.

5. Krok

Pomúčime si pracovnú dosku, cesto preložíme na ňu a vypracujeme do požadovaného tvaru.

6. Krok

Cesto preložíme do tortovej formy (priemer 20cm), ktorá je vystlaná papierom na pečenie, dno i boky. V tejto forme opäť necháme cesto kysnúť približne 3 hodiny.

7. Krok

Po nakysnutí cesto narežeme na vrchu do tvaru kríža a do stredu položíme 1 PL masla. Koláč pečieme na 170°C približne 50 minút.

8. Krok

Upečené Panettone potrieme 1PL rozpusteným maslom, aby sa pekne lesklo. Potom ho uvoľníme z formy a v spodnej časti, zhruba v jednej tretine, cez neho prepichneme dve špajle a necháme ho vychladnúť hore nohami vo vačšom hrnci, aby nestratilo svoju výšku.

Podobné recepty

Najlepšie plnené košíčky
Recept od prémiového používateľa
Základné linecké cesto
Recept od prémiového používateľa
Najlepšia vianočná štóla
Recept od prémiového používateľa
Bobáľky
Recept od prémiového používateľa
Mäkké medovníky
Recept od prémiového používateľa

Podobné recepty

Najlepšie plnené košíčky
Recept od prémiového používateľa
Základné linecké cesto
Recept od prémiového používateľa
Najlepšia vianočná štóla
Recept od prémiového používateľa
Bobáľky
Recept od prémiového používateľa
Mäkké medovníky
Recept od prémiového používateľa

Top kategórie

Pečivo

219 receptov

Obed

1692 receptov

Lacné jedlá

856 receptov

Dezert

1180 receptov

Kuracie mäso

286 receptov

Mäsité jedlá

754 receptov

Pečenie

1427 receptov

Šaláty

135 receptov