REKLAMA

Zdroj: Facebook - Recepty a rady do kuchyne I.

Mäkučký makový závin

Upečte si doma počas vianočných sviatkom najlepší makový závin. Z tejto dávky Vám vyjdu rovno 2 záviny.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
2

Suroviny

  • 500 g múka Pridané do
  • 80 g maslo rozpustené Pridané do
  • 22 g čerstvé droždie Pridané do
  • 1 ks vanilkový cukor Pridané do
  • 4 pl kryštálový cukor Pridané do
  • 300 ml mlieko Pridané do
  • štipka soli Pridané do

Maková plnka

  • mletý mak Pridané do
  • cukor Pridané do
  • mlieko Pridané do
  • maslo Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

150 min.
1. Krok

Najprv si pripravíme kvások. V miske zmiešame droždie s mliekom a 2 PL cukrom. Kvások necháme na teplom mieste pracovať.

2. Krok

Potom vymiesime cesto z múky, masla, vanilkového cukru, soli a kvásku.

3. Krok

Cesto poprášime múkou a necháme aspoň hodinu kysnúť.

4. Krok

Medzitým ako cesto kysne si pripravíme makovú plnku. Do hrnca nasypeme mak, cukor a prilejeme mlieko.

5. Krok

Pnku varíme za stáleho miešania až pokiaľ sa cukor neroztopí. Potom plnku odstavíme zo šporáka a pridáme malý kúsok masla.

6. Krok

Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 polovice a každú vyvaľkáme.

7. Krok

Natrieme ho vychladnutou makovou plnkou. Nakoniec ho zvinieme a konce podohneme.

8. Krok

Závin preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Necháme ho na plechu podkysnúť ešte približne 15 minút a môžeme začať piecť.

9. Krok

Pred pečením ho potrieme roztopeným maslom. Makový závin pečieme na 180°C približne 30 minút. Po upečení, keď je ešte horúci ho potrieme opäť roztopeným maslom.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov