REKLAMA

Ľahký ovocný koláč s mascarpone

Ľahký na prípravu a ľahký aj na jazyku. Jemné piškótové cesto, chutný krém z mascarpone a svieže ovocie podľa vašej chuti, zaliate v želé. Neodolateľná kombinácia.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
12
  • 6 ks vajce Pridané do
  • 6 pl práškový cukor Pridané do
  • 6 pl múka hladká Pridané do
  • 2 cl kypriaci prášok Pridané do
  • 6 pl Mlieko plnotučné Pridané do
  • 6 pl repkový olej Pridané do
  • 500 g mascarpone Pridané do
  • 500 ml smotana Pridané do
  • 2 pl cukor práškový Pridané do
  • 1 pl želatína Pridané do
  • 200 g jahody Pridané do
  • 500 ml jahodový džús Pridané do
  • 1 ks cukrárenské želé Pridané do
REKLAMA

Postup

105 min.
1. Krok

Začneme prípravou piškótového cesta. Máme osvedčený pomer surovín 1:1:1. Viete si množstvo surovín upraviť podľa želania, keď použijete 6 vajec, pridávate 6 PL ostatných surovín (okrem kypriaceho prášku). Cesto je možné pripraviť aj bez oleja a mlieka, avšak s nimi je o niečo vláčnejšie. Uvedené množstvo surovín vystačilo na plech s rozmermi 35×24 cm.

2. Krok

Celé vajcia rozbijeme do misky a pridáme 6 PL práškového cukru.

3. Krok

Šľaháme aspoň 5-7 minút, kým hmota strojnásobí objem a vytvorí sa hustá pena.

4. Krok

Múku spolu s kypriacim práškom si preosejeme cez sitko.

5. Krok

Do vajíčkovej peny na 3-4x zamiešame postupne preosiatu múku s kypriacim práškom. Zamiešavame so stierkou. Zájdeme na spodok misky, akoby podoberieme a krúživými pohybmi opakujeme. Chceme cesto nadýchané aj po upečení, rýchlym miešaním s metličkou, by sme vyhnali z jemného cesta všetok vzduch, ktorý ho vo výsledku spraví krásne nadýchané.

6. Krok

Keď už máme múku v ceste dobre zapracovanú (nevidíme žiadne hrudky), pridáme 6 PL mlieka a 6 PL oleja. Opäť stierkou jemne zamiešame.

7. Krok

Plech potrieme olejom, dáme naň papier na pečenie a opäť trošku potrieme olejom. Vylejeme cesto a dáme piecť na cca 15 minút na 180 stupňov. Kontrolujeme špáradlom. Po upečení dvierka pootvoríme a necháme cesto pomaly chladnúť.

8. Krok

Mascarpone vyšľaháme spolu so smotanou, začíname nízkymi otáčkami a postupne zvyšujeme rýchlosť. Šľaháme v dostatočne hlbokej mise, bude to zo začiatku trošku fŕkať.

9. Krok

Keď začne krém hustnúť po lyžiciach zašľaháme práškový cukor zmiešaný s práškovou želatínou. Želatínu možno vynechať, krém bude držať aj bez toho ak ste dostatočne skúsený a viete odhadnúť kedy je hmota správne vyšľahaná. Želatína je taká istota, keby náhodou.

10. Krok

Krém dáme schladiť do chladničky aspoň na 30 minút. Zatiaľ cesto stihne úplne vychladnúť. Vyberieme ho z plechu, odstránime papier na pečenie a natrieme vychladený krém z mascarpone.

11. Krok

Prichystáme a nakrájame si jahody, ale môžete použiť akékoľvek iné ovocie, na ktoré máte chuť. Dá sa použiť aj kompótové, z ktorého rovno použijete aj šťavu na prípravu želé. My sme použili čerstvé jahody a jahodový džús na prípravu želé.

12. Krok

Pol litra džúsu alebo šťavy nalejeme do hrnca, vysypeme cukrárenské želé zamiešame a necháme zovrieť, varíme 1 minútu. Vždy si skontrolujte postup na obale daného produktu. Cukrárenské želé sa trošku líši od tortového želé a úplne zas od želatíny. Môžete pridať aj cukor, ak to chcete mať ešte sladšie.

13. Krok

Zatiaľ si na krém poukladáme ovocie. My sme si do krému naznačili špáradlom, kade budú vedené rezy pri krájaní, aby sme potom neprekrajovali ovocie a mali ho rovnomerne poukladané.

14. Krok

Želé po dosiahnutí bodu varu, varíme tak 1 minútu a stiahneme z ohňa. Necháme chladnúť, odporúčame preliať do studenej misy. Doba chladnutia trvá asi tak 15-20 minút. Musí byť stále tekuté, ale keď doň dáte lyžičku a vyberiete ju, vidíte i cítite, že hmota už začína nadobúdať želatínovú konzistenciu, prípadne sa prichytáva na okraje lyžičky. Vtedy je ten správny čas zaliať koláč. Celkovo želé nesmie byť horúce ani moc teplé, len také slabo vlažné. Vložíme na 10 minút do chladničky a môžeme krájať.

Komentáre (1)

Tina_Pasacek nedeľa

jeden z mala dobre popisanych receptov, dakujem

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4931 receptov

Lacné jedlá

1540 receptov

Kuracie mäso

796 receptov

Mäsité jedlá

2276 receptov

Dezert

3814 receptov

Večera

4649 receptov

Nátierky

336 receptov