REKLAMA

Domáca kvasená zelenina

Rýchle, zdravé a jednoduché spracovanie zeleniny pomocou prirodzeného mliečneho kvasenia. Týmto spôsobom môžeme spracovať rôznu zeleninu - cvikla, reďkovka, kaleráb, pór, brokolica, karfiól.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4
  • biela kapusta Pridané do
  • nakrájaná červená paprika Pridané do
  • kápia Pridané do
  • mrkva Pridané do
  • šalátová uhorka Pridané do
  • červená cibuľa Pridané do
  • biela cibuľa Pridané do
  • 2 ks bobkový list Pridané do
  • 5 ks celé čierne korenie Pridané do
  • 3 ks pimiento Pridané do
  • 1 ks strúčiky cesnaku Pridané do
  • 15 g soľ Pridané do
REKLAMA

Postup

30 min
1. Krok

Množstvo surovín je uvedené na 1kg zeleniny.

2. Krok

Potrebujeme nádobu na kvasenie. Tou môžu byť keramické nádoby na kvasenie, zaváraninové poháre, prípadne rôzne vedierka z potravinárskeho plastu. Taktiež budeme potrebovať nejaké ťažítko, ktorým zeleninu v nádobe zatlačíme. Postačí aj menší zavarací pohár s naliatou vodou.

3. Krok

Očistíme a pripravíme si zeleninu. Zelenina sa krája na tenké pásiky vďaka čomu rýchlejšie vykvasí.

4. Krok

Prichystáme si väčšiu nádobu kde vložíme nakrájanú zeleninu a premiešame ju so soľou. Po chvíľke státia, keď začne zmes púšťať šťavu, rukou ju pevne viac krát utlačíme a preložíme do nádoby alebo pohára na kvasenie. Bobkový list pridávame postupne.

5. Krok

Uvoľnenú šťavu dolejeme na naplných pohárov a zmes dobre utlačíme, aby šťava vystúpila na povrch. Dôležité je, aby bola zelenina stále ponorená, pretože by sa začala kaziť.

6. Krok

Najlepšia teplota na vykvasenie je 10 - 15 °C. Celý proces trvá približne 7 až 15 dní. Záleží to hlavne od množstva a teploty v miestnosti. Nakladaná kvasená alebo fermentovaná zelenina sa po vykvasení uskladní pri nižšej teplote, najlepšie v chladničke.

Podobné recepty

Domáca čalamáda bez sterilizácie

Pripravte si domácu čalamádu. ktorú netreba sterilizovať a zostane chrumkavá a čerstvá. Výborne sa hodí napríklad k pečenému mäsu, rezňom, zabíjačkovým špecialitám.
Adri1017
Adri1017
Náhľad receptu Rýchly zeleninový šalát
Videorecept

Rýchly zeleninový šalát

Tento zdravý zeleninový šalát k mäsu, alebo aj samostatne, si určite obľúbite.
Iwa
Iwa
Náhľad receptu Kimchi
Videorecept

Kimchi

Kimchi je tradičná kórejská príloha zo solenej a fermetovanej zeleniny ako je kapusta Napa (čínska kapusta) a kórejská reďkovka.

Pohánkové rizoto

Vynikajúce a zdravé rizoto
TASTElist
TASTElist
Náhľad receptu Vegan tekvicová polievka
Videorecept

Vegan tekvicová polievka

Jednoduchý recept na tekvicovú vegan polievku, ideálnu na chladné večery, ktoré sa k nám blížia! Recept neobsahuje žiadne mliečne výrobky, preto je vhodný aj pre ľudí s intoleranciou laktózy.

Placky z cukety a mrkvy

Bez múky a oleja ....

Svieži letný šalát

Chutný, svieži zeleninový šalát s mozzarellou a zelenými olivami.

Jarný zemiakový šalát

Zemiakový šalát je taká sviatočná klasika, ktorú má hádam každý rád. Moja verzia šalátu je plná jarné zeleniny ako je reďkovka, jarná cibuľka alebo mrkva. Šalátik je super krémový vďaka vegánskej majonéze a dochutený ešte uhorkovou šťavou a korením.

Podobné recepty

Domáca čalamáda bez sterilizácie

Pripravte si domácu čalamádu. ktorú netreba sterilizovať a zostane chrumkavá a čerstvá. Výborne sa hodí napríklad k pečenému mäsu, rezňom, zabíjačkovým špecialitám.
Adri1017
Adri1017
Náhľad receptu Rýchly zeleninový šalát
Videorecept

Rýchly zeleninový šalát

Tento zdravý zeleninový šalát k mäsu, alebo aj samostatne, si určite obľúbite.
Iwa
Iwa
Náhľad receptu Kimchi
Videorecept

Kimchi

Kimchi je tradičná kórejská príloha zo solenej a fermetovanej zeleniny ako je kapusta Napa (čínska kapusta) a kórejská reďkovka.

Pohánkové rizoto

Vynikajúce a zdravé rizoto
TASTElist
TASTElist
Náhľad receptu Vegan tekvicová polievka
Videorecept

Vegan tekvicová polievka

Jednoduchý recept na tekvicovú vegan polievku, ideálnu na chladné večery, ktoré sa k nám blížia! Recept neobsahuje žiadne mliečne výrobky, preto je vhodný aj pre ľudí s intoleranciou laktózy.

Placky z cukety a mrkvy

Bez múky a oleja ....

Svieži letný šalát

Chutný, svieži zeleninový šalát s mozzarellou a zelenými olivami.

Jarný zemiakový šalát

Zemiakový šalát je taká sviatočná klasika, ktorú má hádam každý rád. Moja verzia šalátu je plná jarné zeleniny ako je reďkovka, jarná cibuľka alebo mrkva. Šalátik je super krémový vďaka vegánskej majonéze a dochutený ešte uhorkovou šťavou a korením.

Top kategórie

Obed

2532 receptov

Mäsité jedlá

1186 receptov

Cestoviny

264 receptov

Lacné jedlá

974 receptov

Patizón

10 receptov

Torty

155 receptov

Pre diabetikov

626 receptov

Dezert

1791 receptov