Domáca kvasená zelenina

30 min
REKLAMA

Rýchle, zdravé a jednoduché spracovanie zeleniny pomocou prirodzeného mliečneho kvasenia. Týmto spôsobom môžeme spracovať rôznu zeleninu - cvikla, reďkovka, kaleráb, pór, brokolica, karfiól.

30 min
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4
  • biela kapusta Pridané do
  • nakrájaná červená paprika Pridané do
  • kápia Pridané do
  • mrkva Pridané do
  • šalátová uhorka Pridané do
  • červená cibuľa Pridané do
  • biela cibuľa Pridané do
  • 2 ks bobkový list Pridané do
  • 5 ks celé čierne korenie Pridané do
  • 3 ks nové korenie Pridané do
  • 1 ks strúčik cesnaku Pridané do
  • 15 g soľ Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Množstvo surovín je uvedené na 1kg zeleniny.

2. Krok

Potrebujeme nádobu na kvasenie. Tou môžu byť keramické nádoby na kvasenie, zaváraninové poháre, prípadne rôzne vedierka z potravinárskeho plastu. Taktiež budeme potrebovať nejaké ťažítko, ktorým zeleninu v nádobe zatlačíme. Postačí aj menší zavarací pohár s naliatou vodou.

3. Krok

Očistíme a pripravíme si zeleninu. Zelenina sa krája na tenké pásiky vďaka čomu rýchlejšie vykvasí.

4. Krok

Prichystáme si väčšiu nádobu kde vložíme nakrájanú zeleninu a premiešame ju so soľou. Po chvíľke státia, keď začne zmes púšťať šťavu, rukou ju pevne viac krát utlačíme a preložíme do nádoby alebo pohára na kvasenie. Bobkový list pridávame postupne.

5. Krok

Uvoľnenú šťavu dolejeme na naplných pohárov a zmes dobre utlačíme, aby šťava vystúpila na povrch. Dôležité je, aby bola zelenina stále ponorená, pretože by sa začala kaziť.

6. Krok

Najlepšia teplota na vykvasenie je 10 - 15 °C. Celý proces trvá približne 7 až 15 dní. Záleží to hlavne od množstva a teploty v miestnosti. Nakladaná kvasená alebo fermentovaná zelenina sa po vykvasení uskladní pri nižšej teplote, najlepšie v chladničke.

Podobné recepty

Podobné recepty

Top kategórie

Šaláty

122 receptov

Obed

1524 receptov

Mäsité jedlá

673 receptov

Lacné jedlá

792 receptov

Raňajky

516 receptov

Pečivo

198 receptov

Pre diabetikov

607 receptov