REKLAMA

Domáca kvasená zelenina

Rýchle, zdravé a jednoduché spracovanie zeleniny pomocou prirodzeného mliečneho kvasenia. Týmto spôsobom môžeme spracovať rôznu zeleninu - cvikla, reďkovka, kaleráb, pór, brokolica, karfiól.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4
  • biela kapusta Pridané do
  • nakrájaná červená paprika Pridané do
  • kápia Pridané do
  • mrkva Pridané do
  • šalátová uhorka Pridané do
  • červená cibuľa Pridané do
  • biela cibuľa Pridané do
  • 2 ks bobkový list Pridané do
  • 5 ks celé čierne korenie Pridané do
  • 3 ks pimiento Pridané do
  • 1 ks strúčiky cesnaku Pridané do
  • 15 g soľ Pridané do
REKLAMA

Postup

30 min.
1. Krok

Množstvo surovín je uvedené na 1kg zeleniny.

2. Krok

Potrebujeme nádobu na kvasenie. Tou môžu byť keramické nádoby na kvasenie, zaváraninové poháre, prípadne rôzne vedierka z potravinárskeho plastu. Taktiež budeme potrebovať nejaké ťažítko, ktorým zeleninu v nádobe zatlačíme. Postačí aj menší zavarací pohár s naliatou vodou.

3. Krok

Očistíme a pripravíme si zeleninu. Zelenina sa krája na tenké pásiky vďaka čomu rýchlejšie vykvasí.

4. Krok

Prichystáme si väčšiu nádobu kde vložíme nakrájanú zeleninu a premiešame ju so soľou. Po chvíľke státia, keď začne zmes púšťať šťavu, rukou ju pevne viac krát utlačíme a preložíme do nádoby alebo pohára na kvasenie. Bobkový list pridávame postupne.

5. Krok

Uvoľnenú šťavu dolejeme na naplných pohárov a zmes dobre utlačíme, aby šťava vystúpila na povrch. Dôležité je, aby bola zelenina stále ponorená, pretože by sa začala kaziť.

6. Krok

Najlepšia teplota na vykvasenie je 10 - 15 °C. Celý proces trvá približne 7 až 15 dní. Záleží to hlavne od množstva a teploty v miestnosti. Nakladaná kvasená alebo fermentovaná zelenina sa po vykvasení uskladní pri nižšej teplote, najlepšie v chladničke.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov