Krémové tekvicové rizoto so zeleninou
Ingrediencie
Rizoto
- 250 g arborio ryže risotto ryža
- 250 g tekvice Hokkaido alebo maslová
- 1 menšia cibuľa nadrobno
- 1 strúčiky cesnaku pretlačene
- 1 stredná mrkva na kocky
- 1 l zeleninového vývaru priebežne dolievať
- 2 pl masla
- 2 pl olivového oleja
- 50 g parmezánu alebo Grana Padano
- 50 ml bieleho vína voliteľné
- čierne korenie
Koreniny vhodné do tohto typu:
- 1⁄2 čl kurkuma
- Štipka muškátového orieška
- 1⁄2 čl mletá paprika sladká
Voliteľné:
- pár kúskov brokolice na pare
- maslo navyše na záver
Najnovšie letáky
Postup
Tekvicu pripravíme: Nakrájaj ju na kocky, vlož na plech, pokvapkaj olejom, osol a peč 15 minút na 190 °C, kým nezmäkne (môžeš ju aj uvariť v pare, ale pečenie zlepší chuť).
Základ: V hlbokej panvici rozohrej maslo + olej, prisyp nasekanú cibuľu a restuj do sklovita. Pridaj cesnak a krátko premiešaj.
Ryža: Prisyp arborio ryžu, premiešaj, nech sa olejom obalí. Ak používaš víno – teraz ho nalej a nechaj odpariť.
Zalievanie vývarom: Prilievaš po naberačke, vždy keď sa tekutina vsaje. Neustále miešaj – to tvorí krémovosť.
V polovici varenia pridaj na malé kocky nakrájanú mrkvu.
Tekvica: Keď je ryža takmer hotová, pridaj upečenú tekvicu. Môžeš časť roztlačiť vidličkou – dodá rizotu krémovosť.
Osoľ, okoreň, pridaj kurkumu, papriku a štipku muškátu a premiešaj.
Dokončenie: Primiešaj nastrúhaný parmezán a 1 PL studeného masla. Nechaj 2 minútky „odpočívť“ pod pokrievkou.
Podávaj horúce, navrch: - lístky petržlenovej vňate - trochu parmezánu - pár ružičiek brokolice