![Cuketovo jablkový perník so slivkovým lekvárom a čokoládou Cuketovo jablkový perník so slivkovým lekvárom a čokoládou](https://eu.tastescdn.net/thumbor/PU84G1qo9S66sZ_xDQesBtbA7TM=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/AMV78CeiDwnk_djLXxUF/ff5b1cdaeef5f05df86f8efc830143.jpeg)
Cuketovo jablkový perník so slivkovým lekvárom a čokoládou
Jednoduchý a osviežujúci koláčik, ktorému ulahodí menší i väčší člen rodiny. Dávam mu 9/10.
Ingrediencie
Cesto perníka
- 340 g múka
- 200 g hnedý cukor
- 300 ml mlieka
- 150 ml olej
- 100 g nastrúhanej hnedej čokolády
- 4 vajce
- 2 kávové lyžičky kakao
- 2 lyžičky kypriaci prášok
- 1 nastrúhaná cuketa
- 2 postrúhané jablká
- 2 kávové lyžičky perníkové korenie
- trochu škorice
- 2 kávové lyžičky vanilková pasta
Vrch perníka
- malá nádoba džemu slivkového
Poleva
- 150 ml smotany na šľahanie
- 200 g horkej čokolády
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Nastrúhame si cuketu na jemno a aj jablká. Suché suroviny zmiešame dokopy - preosiatu múku, sódu bikarbónu, kakao, škorica, perníkové korenie a cukor.
V druhej miske zmiešame vajíčka, nastrúhanú cuketu a jablká, vanilkovú pastu, mlieko a olej. Ku tejto mokrej zmesi dáme múčnu zmes a poriadne zmiešame. Nakoniec nasypeme postrúhanú čokoládu. Zamiešame.
Plech si nastriekame so sprejom na pečenie (alebo klasicky vymastíme maslom a vysypeme múkou).
Cesto nalejeme do plechu, dáme piecť pri teplote 170°C cca 30 minút - 35 minút.
Ešte teplý potrieme džemom. Necháme vychladnúť. Polevu aj spravíme tak, že zohrejeme smotanu a v nej roztopíme čokoládu čiže si vytvoríte vodný kúpeľ, ktorým polejeme vrch perníka. Ja som na vrch dala ešte sušené jahody ako ozdobu.