REKLAMA

Zdroj: larik_malasha via Getty Images

Brokolicovo šunkový nákyp

Tento chutný, výdatný nákyp s brokolicou a šunkou je pravidelným favoritom na našom rodinnom obedovom stole. Vždy, keď ho pripravujem, kuchyňa nádherne vonia gratinovaným syrom. Súhra krémového syra, chrumkavej brokolice a pikantnej šunky je jednoducho neodolateľná a chrumkavý nákyp je čerešničkou na torte.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
8
  • 1 kg Brokolica, umytá a nakrájaná na malé ružičky Pridané do
  • 300 g Šunka nakrájaná na kocky Pridané do
  • 1 malé Cibuľa, jemne nasekaná Pridané do
  • 2 Lisované strúčiky cesnaku Pridané do
  • 200 g Strúhaný syr (napr. gouda alebo mozzarella) Pridané do
  • 500 ml Krém Pridané do
  • 3 vajcia Pridané do
  • Soľ, korenie a muškátový oriešok Pridané do
  • maslo a múka Pridané do
REKLAMA

Postup

45 min.
1. Krok

Prípravu receptu na brokolicovo-šunkový nákyp začnite predhriatím rúry na 200 stupňov Celzia. Potom vždy vymastím zapekaciu misu maslom a rovnomerne ju vysypem strúhankou. Zabráni sa tak prilepeniu nákypu k miske a dosiahne sa príjemne chrumkavý povrch.

2. Krok

Umytú a nakrájanú brokolicu vložte do vriacej vody a blanšírujte ju 3 minúty, aby si počas pečenia zachovala jasnú farbu a časť živín. Ak sa ponáhľam, blanšírovanie vynechám, výsledok je aj tak výborný.

3. Krok

Kým sa brokolica blanšíruje, môžete na panvici orestovať šunku s nadrobno nakrájanou cibuľou a cesnakom. Dôležité je, aby ste šunku neprepiekli - mala by byť len ľahko opečená, nie chrumkavá.

4. Krok

Potom zmiešam smotanu s vajcami a zmes ochutím soľou, korením a muškátovým orieškom. Vo všeobecnosti som rád štedrý v korení, najmä v muškátovom oriešku - dodáva to nákypu osobitý nádych.

5. Krok

Teraz je čas na vrstvy: Najskôr som do misky rozložila vrstvu brokolice, potom šunku a cibuľu a nakoniec syr. Potom na vrch nalejem zmes smotany a vajec. Postup opakujem, kým nespotrebujem všetky prísady, a končím vrstvou syra.

6. Krok

Zapekanú brokolicu so šunkou vložím do rúry na 25-30 minút, kým syr nie je pekne zlatistý a chrumkavý. Vždy to skontrolujem po 20 minútach, pretože každá rúra je iná.

Podobné recepty

Zapekaná brokolica so syrom a šunkou

Výborná rýchla večera z jendého plechu.

Kuskusový šalát s fazuľkovými luskami

Kuskus je tá správna voľba pre zdravší životný štýl!

Rýchly a jednoduchý zemiakovo pórový nákyp

Tento recept na "zemiakový pórový nákyp" je jedným z mojich najobľúbenejších zimných jedál. Je krémový, hrejivý a veľmi sýty. Toto jedlo som pripravila nespočetne veľakrát pre svoju rodinu a priateľov a vždy má veľký úspech. Čerstvý pór a zemiaky sú dusené s cesnakom a potom zapečené v rúre - lahôdka pre chuťové bunky!

Fazuľový prívarok s domácu sekanou

Prívarky sú obľúbené a tento patrí k obľúbeným tiež .Najlepší je z veľkej fazule.

Zapekané zemiaky so syrovou omáčkou

Rýchla večera, alebo obed .Omáčka sa dá použiť aj na cestoviny.

Prívarok zo zelenej fazuľky s faširkou

Toto je taká slovenská klasika,výborná len tak s vajíčkom, faširkou a pre veľkých hladošov aj chlebom. 😉

Zemiaky zapekané s klobáskou

Podobné francúzskym zemiakom...ale sú nadýchanejšie a ľahšie. Ja som použila klobásku zo syrečkami,dodalo to jedlu inú chuť a menej kalórií.

Brokolicové muffinky

Sú jemné, mäkké a naozaj výborné.

Podobné recepty

Zapekaná brokolica so syrom a šunkou

Výborná rýchla večera z jendého plechu.

Kuskusový šalát s fazuľkovými luskami

Kuskus je tá správna voľba pre zdravší životný štýl!

Rýchly a jednoduchý zemiakovo pórový nákyp

Tento recept na "zemiakový pórový nákyp" je jedným z mojich najobľúbenejších zimných jedál. Je krémový, hrejivý a veľmi sýty. Toto jedlo som pripravila nespočetne veľakrát pre svoju rodinu a priateľov a vždy má veľký úspech. Čerstvý pór a zemiaky sú dusené s cesnakom a potom zapečené v rúre - lahôdka pre chuťové bunky!

Fazuľový prívarok s domácu sekanou

Prívarky sú obľúbené a tento patrí k obľúbeným tiež .Najlepší je z veľkej fazule.

Zapekané zemiaky so syrovou omáčkou

Rýchla večera, alebo obed .Omáčka sa dá použiť aj na cestoviny.

Prívarok zo zelenej fazuľky s faširkou

Toto je taká slovenská klasika,výborná len tak s vajíčkom, faširkou a pre veľkých hladošov aj chlebom. 😉

Zemiaky zapekané s klobáskou

Podobné francúzskym zemiakom...ale sú nadýchanejšie a ľahšie. Ja som použila klobásku zo syrečkami,dodalo to jedlu inú chuť a menej kalórií.

Brokolicové muffinky

Sú jemné, mäkké a naozaj výborné.

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4048 receptov

Mäsité jedlá

1964 receptov

Mascarpone

279 receptov

Dezert

2998 receptov

Večera

3724 receptov

Cestoviny

454 receptov

Raňajky

1082 receptov

Špargľa

34 receptov