Ako na sušenie húb v rúre? Tieto postupy sa postarajú o ten najlepší výsledok

7 min. čítania

Sušenie húb v rúre predstavuje overený spôsob, ako bezpečne a s istotou dobrého výsledku spracovať celé košíky nazbieraných húb. Čo by ste o tejto metóde mali vedieť?

REKLAMA

🔎Aké huby sušiť?

Skôr, ako sa pustíme do pracného procesu, je dobré uistiť sa, že sa chystáme nakrájať huby vhodné na sušenie. Sem patria najmä hríbovité huby, kozáky, suchohríby, masliaky, pečiarky, bedle vysoké a niektoré plávky. Nevhodné sú obľúbené kuriatka. Po vysušení zostávajú natrvalo tuhé. Výborné sú však na spracovanie hubového prášku, ktorý sa dá použiť ako ochucovadlo do polievok a omáčok.

Hubová omáčka s knedľou

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
35 min.
85
35 min.
85
Smotanová hubová omáčka ako od babičky
Smotanová hubová omáčka ako od babičky

Zdroj: FB- Spišské recepty

👁‍🗨Ako huby spracovať pred sušením?

Už pri prechádzke lesom s košíkom v ruke môžeme urobiť časť práce, ktorá by nás inak počkala doma. Každú hubu totiž musíme chytiť do rúk a práve v tejto chvíli sa oplatí venovať jej krátku základnú starostlivosť. Nožíkom okamžite zrežeme poškodené a červivé miesta. Huby zľahka oprášime od ihličia, trávy a zeme, aby sa nečistoty po naukladaní do košíka neprenášali na susedné čisté klobúčiky.

Po príchode domov huby okamžite rozložíme na väčšiu plochu, najlepšie na stôl prekrytý starou plátenou plachtou alebo na sito. Pripravíme si nožík, dosku na krájanie, misu na zdravé huby a misu na poškodené odrezky.

V žiadnom prípade huby pred krájaním neoplachujeme.

Z hlúbika zrežeme kúsok tak, aby bola jeho hrana zarovno s klobúkom. Huby môžeme krájať spolu s hlúbikom, ale aj každú časť zvlášť. Záleží od veľkosti a druhu húb. Huby krájame na rovnomerné plátky široké 3 až 5 mm. Príliš široké plátky budú potrebovať na presušenie viac času a hrozí, že začnú plesnivieť.

REKLAMA

Po nakrájaní húb nastupuje fáza sušenia. K najobľúbenejším metódam sa radí sušenie na situ, v rúre a v sušičke potravín

Tastelist

Náš tip: Spravte si z húb skvelú hubovú polievku kulajdu podľa nášho receptu

Kulajda

Profilová fotka používateľa
Alena 7 receptov
60 min.
11
60 min.
11
Pravá česká tradičná kulajda s hríbmi a smotanou
Pravá česká tradičná kulajda s hríbmi a smotanou

👉Sušenie húb v rúre

Na túto metódu sušenia sa môžeme spoľahnúť aj za sychravých dní, kedy by sa prirodzené sušenie na slnku už nedalo zrealizovať. Budeme potrebovať plechy vystlané papierom na pečenie a teplovzdušnú rúru s možnosťou regulácie teploty už od cca 30 °C

Pri sušení húb v rúre by sa totiž nemala presiahnuť teplota 50 °C. Ak teplotu zvýšime, proces sušenia neurýchlime. Citlivé plátky húb zhoria a celá snaha vyjde nazmar.

V rúre na úvod nastavíme najnižšiu teplotu, ideálne 30 °C. Po dvoch hodinách teplotu v rúre zvýšime na 50 °C a zapneme ventilátor. Dvierka na rúre necháme mierne pootvorené, aby mohla vlhkosť jednoducho unikať.

Sušiace sa huby budú potrebovať našu pozornosť. Keďže nie sú umiestnené na priedušnom podklade, z času na čas ich treba otočiť na druhú stranu, aby sme zabezpečili rovnomerné presúšanie.

🕦Sušenie húb v sušičke potravín

Na sušenie húb je vhodná sušička potravín s dostatočnou kapacitou, optimálnym prúdením vzduchu, vybavená hustými sitami, cez ktoré neprepadnú ani najmenšie usušené kúsky. Výhodou použitia sušičky je citlivá regulácia teploty, dokonca po jednotlivých stupňoch. S trochou trpezlivosti sa dokážeme dopracovať k dokonale vysušeným hubám.

Sušenie húb v rúre a sušičke má svoje výhody, ale aj nevýhody. Ide o spotrebiče, ktoré na svoj chod spotrebúvajú energiu a pri sušení sú v prevádzke niekoľko hodín. Produkujú teplo a zvyšujú teplotu v miestnosti. Intenzívna hubová aróma sa rýchlo rozšíri po celej domácnosti.

REKLAMA

Tastelist

📌Sušenie húb na sieti

Azda najpopulárnejším spôsobom je prirodzené sušenie húb – teda vonku, v polotieni, počas slnečného dňa s optimálnou vlhkosťou. Na sušenie sa používajú podomácky zmajstrované siete (drevený / kovový rám, na ktorom je sito / napnutá stará jemná záclona) alebo závesné viacposchodové kruhové siete na sušenie, ktoré šetria priestor.

Na tento spôsob sušenia nie je potrebný žiadny elektrický spotrebič. Treba však vystihnúť dobré počasie a na sušiace sa huby dávať pozor, aby ich neohrozil náhly vietor alebo domáce zvieratá. Huby pri sušení dokonca netreba ani otáčať. Proces sušenia trvá niekoľko dní a na noc sa musia schovávať na bezpečné miesto so stabilnou teplotou (chodba, dielňa, garáž).

Náš tip: Ak ste vegetariáni, potom by vás mohol zaujať náš recept na hubové rizoto

Zeleninové rizoto s hubami

Profilová fotka používateľa
Karolina_Recepty 4 receptov
35 min.
6
35 min.
6
Postup
Na panvicu si dáme speniť maslo. Cibuľu si nakrájame a osmažíme na masle. Pridáme šampiňóny a restujeme. Keď sú šampiňóny osmažené dohneda, vyberieme ich na bok a na panvicu pridáme hrnček guľatozrnnej ryže a miešame. Po chvíľke pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen. Zalejeme bielym vínom a necháme zredukovať. Ochutíme soľou, korením a čerstvou petržlenovou vňaťou. Keď sa nám víno zredukuje, po žufankách prilievame vývar, kým ryža nezmäkne. Na záver ešte pridáme lyžicu masla a nastrúhaný syr a zamiešame. Na tanier si naservírujeme kopček rizota a na vrch opečené šampiňóny, dobrú chuť.
Na panvicu si dáme speniť maslo. Cibuľu si nakrájame a osmažíme na masle. Pridáme šampiňóny a restujeme. Keď sú šampiňóny osmažené dohneda, vyberieme ich na bok a na panvicu pridáme hrnček guľatozrnnej ryže a miešame. Po chvíľke pridáme nadrobno nakrájanú mrkvu, petržlen. Zalejeme bielym vínom a necháme zredukovať. Ochutíme soľou, korením a čerstvou petržlenovou vňaťou. Keď sa nám víno zredukuje, po žufankách prilievame vývar, kým ryža nezmäkne. Na záver ešte pridáme lyžicu masla a nastrúhaný syr a zamiešame. Na tanier si naservírujeme kopček rizota a na vrch opečené šampiňóny, dobrú chuť.

Hríbová polievka ako od babičky

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
40 min.
1
40 min.
1
Krémová hubová polievka
Krémová hubová polievka

Zdroj: Youtube

Hubová omáčka zo sušených húb

Profilová fotka používateľa
Adri1017 379 receptov
40 min.
1
40 min.
1
Smotanová hubová omáčka
Smotanová hubová omáčka

Zdroj: Canva

⏰Ako spoznať, že sú huby ideálne presušené?

Plátok huby chytíme medzi palec a ukazovák a mierne stlačíme. Plátok, ktorý pruží, alebo z neho vyteká šťava, ešte potrebuje dosušiť. Ak plátok šuští alebo medzi prstami praskne, je dostatočne presušený a môžeme pristúpiť k uskladneniu sušených húb.

Tastelist

✅Kde sušené huby uskladniť? 

K sušeným hubám sa pri uskladnení nesmie dostať vzduch, vlhkosť ani potenciálni škodcovia. Ak sme huby sušili v rúre alebo sušičke, počkáme, kým vychladnú, inak sa zaparia a splesnivejú. 

Vychladnuté sušené huby môžeme naukladať do vysterilizovaných suchých pohárov. Pridáme do pohára bobkový list a pár guličiek čierneho korenia, ktoré pôsobia na škodcov odpudzujúco. Poháre dôkladne uzavrieme a odložíme na tmavé chladnejšie miesto v domácnosti. 

REKLAMA

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA