![Štedrák Štedrák](https://eu.tastescdn.net/thumbor/soT8TK6F6MfarOGft_p4boQ60lY=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/chfJZgbe8kArevG2Ofns/8a2231d64322ef12eb243c538c521f.jpeg)
Štedrák
U nás tradičný koláč na Vianoce či Veľkú noc. Recept od starkej, ktorý si od detstva na sviatky pamätám či už od nej alebo od maminy. Takýto sa pečie u nás.
Ingrediencie
Cesto
- 500 g hladkej múky
- 1 ks vajce
- 1 dl oleja
- Štipka soli
- kocka čerstvého droždia
- 1 dl mlieka
- 1 čl cukru
Maková vrstva
- 250 g mletý mak
- 1 ks vanilkový cukor
- podľa chuti práškový cukor
Orechová vrstva
- 250 g Mleté vlašské orechy
- 1 ks vanilkový cukor
- podľa chuti práškový cukor
Tvarohová vrstva
- 1 kg hrudkový tvaroh
- 2 ks vajcia
- 1 ks vanilkový cukor
- citrónová kôra
- podľa chuti práškový cukor
Ešte budeme potrebovať
- 2 dl teplé mlieko
- 1 pl olej
- slivkový lekvár
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Plnky si pripravíme tak, že v miskách si zmiešame potrebné ingrediencie na každú z nich.
Zarobime si kvások. Mlieko s lyžičkou cukru dáme zohriať nad plameň, keď je teplé vypneme plameň a pridáme kvasnice. Necháme nakysnúť.
Všetky ingrediencie na cesto dáme do robota a vymixujeme nelepivé cesto.
Presunieme na pomúčenú dosku, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť.
![Štedrák - krok prípravy 1 Štedrák - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/1dDHZ0rT6r8sJ_FGZn-66kQ4Fx0=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/chfJZgbe8kArevG2Ofns/4f616997a2476fc0934f89b3491b98.jpeg)
Vykysnuté cesto si rozdelíme na 3 časti.
![Štedrák - krok prípravy 1 Štedrák - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/LZKYqwH1fETakKBd2Hn2UXYKOMY=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/chfJZgbe8kArevG2Ofns/241448dde9c49bda5802af782c234e.jpeg)
Jednu časť na tenko vyvaľkáme do tvaru plechu a presunieme na plech vymastený olejom a vysypaný polohrubou múkou. Vytŕčajúce časti zrežeme. Potrieme slivkovým lekvárom, posypeme makovou zmesou a lyžicou pokvapkáme (polejeme) teplým mliekom zmiešaným s lyžicou oleja.
![Štedrák - krok prípravy 1 Štedrák - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/53xg37Bb0_6sRcZRDy2O1X_5IfY=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/chfJZgbe8kArevG2Ofns/901e61e4cfa0ce6f6d235634529422.jpeg)
Vyvaľkáme ďalšie cesto a položíme na makovú vrstvu. Opäť zrežeme vytŕčajúce časti. Nasypeme orechovú zmes a opäť lyžicou trochu polejeme mliekom s olejom.
![Štedrák - krok prípravy 1 Štedrák - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/-GnIW0eRYQkHwHwFzv3jXcZUAKs=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/chfJZgbe8kArevG2Ofns/cd48a71f55ce911b7ba65671d36db4.jpeg)
Na orechovú vrstvu dáme tretie, na tenko vyvaľkané cesto a pridáme tvarohovú zmes. Vrch posypeme škoricou a môžeme pridať sušené hrozienka.
![Štedrák - krok prípravy 1 Štedrák - krok prípravy 1](https://eu.tastescdn.net/thumbor/t3rxE6Gy4x7EhJbyN-K3JfuMzyU=/495x495/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/chfJZgbe8kArevG2Ofns/199931491eda52e38467a5e77a2a84.jpeg)
Pečieme v rúre vyhriatej na 160 stupňov 10 minút, potom pridáme na 180 stupňov a pečieme približne 25 minút, kým sú kraje zlatisté.