Zdroj: Facebook
Pravé bratislavské rožky
Bratislavské rožky originál recept, ktorý musíte vyskúšať.
- 45Minút
- 30Počet porcií
Ingrediencie
Cesto
- 300 g hladká múka
- 300 g polohrubá múka
- Štipka soli
- 180 g masla
- 2 žĺtka
- 42 g droždia
- 60 g práškového cukru
- 100 ml vlažného mlieka
- 2 ks žĺtkov na potretie
Orechová plnka
- 200 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 50 ml rumu
- 1 ks vanilkový cukor
- podľa potreby teplé mlieko
Postup
Z mlieka, kvasníc a trochu cukru si pripravíme kvások. Po 20 minútach ho pridáme do múky. Pridáme zvyšný cukor, mlieko a soľ. Pridáme zmäknuté maslo a všetko spracujeme do vláčneho a nelepivého cesta. Cesto necháme kysnúť asi hodinu.
Plnku si pripravíme rozpustením cukru nad horúcou parou, kde pridáme pomleté orechy a zohrievame. Pridávame ostatné suroviny a necháme hodinu odstáť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na malé kúsky, z ktorých urobíme guľôčky. Tie rozvaľkáme na oválne placky. Do stredu dáme lyžičku orechovej plnky. Vytvarujeme valček a necháme podkysnúť. Pri ukladaní na plech vytvarujeme do písmena C.
Žĺtka rozmiešame s trochou studenej vody a rožky ním potrieme. Uložíme ich na chladné miesto, aby zaschli. Potom prenesieme na teplejšie miesto na cca 20 minút. Pečieme na 200 stupňov 12 minút.
Zdieľaj recept s ostatnými
Obľúbené recepty
Top kategórie
Pravé bratislavské rožky
Bratislavské rožky originál recept, ktorý musíte vyskúšať.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/rfntlgavyByxGSZi4Ldi/644c303413c7cd9082c140174fc36e.jpeg)
Z mlieka, kvasníc a trochu cukru si pripravíme kvások. Po 20 minútach ho pridáme do múky. Pridáme zvyšný cukor, mlieko a soľ. Pridáme zmäknuté maslo a všetko spracujeme do vláčneho a nelepivého cesta. Cesto necháme kysnúť asi hodinu.
Plnku si pripravíme rozpustením cukru nad horúcou parou, kde pridáme pomleté orechy a zohrievame. Pridávame ostatné suroviny a necháme hodinu odstáť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na malé kúsky, z ktorých urobíme guľôčky. Tie rozvaľkáme na oválne placky. Do stredu dáme lyžičku orechovej plnky. Vytvarujeme valček a necháme podkysnúť. Pri ukladaní na plech vytvarujeme do písmena C.
Žĺtka rozmiešame s trochou studenej vody a rožky ním potrieme. Uložíme ich na chladné miesto, aby zaschli. Potom prenesieme na teplejšie miesto na cca 20 minút. Pečieme na 200 stupňov 12 minút.