![Pravé bratislavské rožky Pravé bratislavské rožky](https://eu.tastescdn.net/thumbor/YtubTnyfne1hym5kAE_fwfWtPXs=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/rfntlgavyByxGSZi4Ldi/644c303413c7cd9082c140174fc36e.jpeg)
Zdroj: Facebook
Pravé bratislavské rožky
Bratislavské rožky originál recept, ktorý musíte vyskúšať.
Ingrediencie
Cesto
- 300 g múka
- 300 g polohrubá múka
- Štipka soľ
- 180 g maslo
- 2 žĺtko
- 42 g droždia
- 60 g práškového cukru
- 100 ml vlažného mlieka
- 2 ks žĺtkov na potretie
Orechová plnka
- 200 g mletých vlašských orechov
- 100 g práškového cukru
- 50 ml rum
- 1 ks vanilkový cukor
- podľa potreby teplé mlieko
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Z mlieka, kvasníc a trochu cukru si pripravíme kvások. Po 20 minútach ho pridáme do múky. Pridáme zvyšný cukor, mlieko a soľ. Pridáme zmäknuté maslo a všetko spracujeme do vláčneho a nelepivého cesta. Cesto necháme kysnúť asi hodinu.
Plnku si pripravíme rozpustením cukru nad horúcou parou, kde pridáme pomleté orechy a zohrievame. Pridávame ostatné suroviny a necháme hodinu odstáť.
Vykysnuté cesto rozdelíme na malé kúsky, z ktorých urobíme guľôčky. Tie rozvaľkáme na oválne placky. Do stredu dáme lyžičku orechovej plnky. Vytvarujeme valček a necháme podkysnúť. Pri ukladaní na plech vytvarujeme do písmena C.
Žĺtka rozmiešame s trochou studenej vody a rožky ním potrieme. Uložíme ich na chladné miesto, aby zaschli. Potom prenesieme na teplejšie miesto na cca 20 minút. Pečieme na 200 stupňov 12 minút.
Dlho som hľadala dobrý recept a konečne som ho našla :)