Domáce rožky
Ingrediencie
- 280 ml vlažnej vody
 - 21 g čerstvého droždia
 - 10 g kryštálového cukru
 - 500 g hladkej múky
 - 10 g soli
 - 40 g bravčovej masti
 
Najnovšie letáky
Postup
Vo vode rozmiešame droždie, cukor a kopcovitú lyžicu múky a necháme na teplom mieste približne 10 minút kysnúť. V robote zmiešame zvyšnú preosiatu múku, soľ, masť a napučaný kvások.
Po asi 10 minútach, keď sa cesto samo odliepa od stien misky, ho pár ťahmi premiesime. Vytvarujeme z neho bochník, ktorý pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť, kým zdvojnásobí objem.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 10 častí s váhou cca 80 g. Z každej z nich vytvarujeme bochník. Prikryjeme utierkou a necháme 10 minút podkysnúť.
Bochník rozvaľkáme do tvaru trojuholníka a pevne zvinieme smerom k špičke.
Uložíme spojom nadol na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte aspoň polhodinu podkysnúť. Pred pečením ich potrieme vodou.
Pečieme v rúre vyhriatej na 210 °C asi 10 – 15 minút dozlatista. Necháme vychladnúť na mriežke.