:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/VTopte2N3oO6dQ4lEFcK/138718ad1620d686480721ce552544.jpeg)
Domáce lasagne s mletým mäsom a bešamelom
Ingrediencie
Mäso a paradajkový základ:
- 500 g mletého hovädzieho mäsa alebo zmes hovädzieho a bravčového
- 2 pl olivového oleja
- 1 menšia cibuľa nadrobno nasekaná
- 2 strúčiky cesnaku pretlačene
- 400 g drcených paradajok alebo pasírovaných
- 2 pl paradajkového pretlaku
- 1 čl sušeného oregana
- 1 čl bazalky
- podľa chuti čierne korenie
- Štipka cukru na zjemnenie kyslosti paradajok
Bešamel:
- 50 g maslo
- 2 pl hladká múka
- 500 ml mlieko
- Štipka muškátového orieška soľ a biele korenie
Ostatné:
- 9 12 plátkov lasagní predvarených alebo klasických
- cca 150 200 g nastrúhaného syra ideálne mozzarella parmezán
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Príprava mäsa: Na panvici rozohrej olej, pridaj cibuľu a restuj do sklovita. Pridaj mäso, osol, okoreň a orestuj dohneda. Potom pridaj cesnak, paradajkový pretlak, drvené paradajky, bylinky a trochu cukru. Nechaj pomaly dusiť 15–20 minút, kým omáčka zhustne.
Bešamel: V hrnci roztop maslo, prisyp múku a miešaj minútu. Postupne prilievaj mlieko a šľahaj, aby nevznikli hrudky. Var, kým omáčka zhustne, pridaj soľ, biele korenie a muškátový oriešok.
Vrstvenie: Do zapekacej misy daj trochu bešamelu na dno. Potom vrstvy: - pláty lasagní – mäsová omáčka – bešamel – syr Opakuj, kým neminieš suroviny, posledná vrstva nech je bešamel + syr.
Pečenie: Peč v rúre na 180 °C asi 35–40 minút, kým vrch krásne nezhnedne. Nechaj 10 minút odstáť pred krájaním, aby sa lasagne nerozpadli.
Tip: Ak chceš, pridaj medzi vrstvy aj tenké plátky mozzarelly alebo listy špenátu – dodajú sviežosť.