REKLAMA
Bryndzové tekvičky z kysnutého cesta

Bryndzové tekvičky z kysnutého cesta

Mäkkučké kysnuté cesto a lahodná bryndzová náplň. Robila som ich prvýkrát a rozhodne odporúčam. Sú ozdobou každého stola a plnky si môžete obmieňať a prispôsobovať podľa vlastnej chuti.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
24

Kvások

  • 360 ml mlieko Pridané do
  • 1 pl hladká múka Pridané do
  • 20 g čerstvé droždie Pridané do
  • 1 pl kryštálový cukor Pridané do
  • Štipka soľ Pridané do

Zvyšok na cesto

  • 620 g hladká múka Pridané do
  • 250 ml slnečnicový olej Pridané do
  • 1 pl soľ Pridané do

Náplň

  • 250 g bryndza Pridané do
  • 3 stredne veľké uvarené zemiaky Pridané do
  • 1 pl pochuťková smotana Pridané do
  • 150 g slanina Pridané do
  • čerstvá pažítka Pridané do
  • čerstvý ligurček Pridané do

Ďalšie

  • 1 vajce na potretie Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

115 min.
1. Krok

Začneme s prípravou kvásku. K mlieku izbovej teploty pridáme rozdrobený kvások, múku, cukor a štipku soli. Premiešame a necháme vykysnúť pod čistou kuchynskou utierkou na teplom mieste.

2. Krok

Po zhruba 20 minutách by nám mal kvások vykysnúť. Pripravíme si väčšiu misku, do ktorej dáme múku. Do stredu urobíme rukou jamku a vlejeme náš kvások. Prilejeme olej a osolíme. Použila som jednu lyžicu soli. So soľou opatrne, keďže tekvičky budeme plniť bryndzou, ktorá je dosť slaná.

3. Krok

Zmes premiesime rukami a vytvoríme cesto, ktoré by sa nám malo odliepať od strán misy. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.

4. Krok

Kým cesto kysne, pustíme sa do prípravy náplňe na naše tekvičky. Slaninu nakrájame na malé kocky a opražíme na panvici do chrumkava. Zemiaky by sme mali mať vopred uvarené a vychladené. Tie potom stačí v miske popučiť vidličkou a premiešať s bryndzou a slaninou. Zmes môžeme trošku zriediť kyslou smotanou, stačí lyžica. Pre chuť pridáme ešte nadrobno nasekanú pažitku. Náplň odložíme bokom.

5. Krok

Cesto rozdelíme na štyri časti. Na pomúčenej pracovnej doske vytvarujeme každú časť do rolky, ktorú následne nakrájame na rovnako veľké asi 3-4cm kúsky. Z každého kúsku vytvarujeme guličku a necháme ešte chvíľu podkysnúť.

6. Krok

Následne každú guličku vyvaľkáme do kruhu a do jej stredu dáme lyžicu plnky. Zabalíme ako buchtu do guličky.

Bryndzové tekvičky z kysnutého cesta - krok prípravy 1
7. Krok

Pripravíme si špagát z prírodného vlákna, ktorým budeme buchtu previazovať tak, aby sme po upečení dosiahli tvar tekvice. Na jednu buchtu stačí asi 25cm kúsok. Špagát položíme na dosku. Do stredu špagátu dáme buchtu a oba konce špagátu prekrížime. Opatrne buchtu pretočíme na druhú stranu, pričom špagát držíme stále v rukách a opäť špagát prekrýžime. Takto ju previažeme na 4x. Urobíme uzlík a zvyšok špagátu odstrihneme.

Bryndzové tekvičky z kysnutého cesta - krok prípravy 1
8. Krok

Previazané "tekvičky" položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom. Odporúčam dodržiavať väčšie medzery medzi tekvicami, keďže pečením ešte zdvojnásobia svoj objem. Z uvedeného množstva mi vyšli dva plechy.

Bryndzové tekvičky z kysnutého cesta - krok prípravy 1
9. Krok

Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 25-30 minút. Dĺžka pečenia závisí od toho ako pečie vaša rúra, takže ich treba sledovať.

10. Krok

Upečené tekvičky necháme vychladiť a potom odstránime špagát. Stačí ho na viacerých miestach odstrihnúť nožničkami a vytiahnuť von. Ide to naozaj jednoducho. Na stonky tekvičiek som použila čerstvé výhonky ligurčeka, ktoré som zapichla do stredu. Dobrú chuť!

Podobné recepty

Bryndzový podpecník

Podplamenník

Podplamenník alebo podpecník je druh chlebového posúcha, ktorý sa pripravuje z klasického kysnutého cesta, ktoré je ochutené bryndzou, cesnakom, cibuľou, slaninou, klobásou, oškvarkami, rascou, alebo bylinkami.

Domáce pizza rožky

Chutné domáce pizza rožky plnené šunkou, syrom a slaninou.

Cesnakové trojhranky

Cesnakové trojhranky alebo slimáčiky u nás doma vedú. Nadýchané kysnuté cesto s plnkou podľa chuti. Dajú sa robiť aj na vegetariánsky spôsob, bez slaniny.

Syrové muffiny

Muffiny poznáme viac sladké, ale aj slané chutia ,skúste 🤗
Cesminaz
Cesminaz
Náhľad receptu Výborné cesnakovo- syrové kysnuté pečivo
Videorecept

Výborné cesnakovo- syrové kysnuté pečivo

Fantasticky chutné slané pečivo, ktoré si velmi lahko pripravíte aj vy doma😉 Výborné je na raňajky, na desiatu, alebo aj k polievke na obed. Chutí úžasne!!!

Hamburger pagáče

Počet porcií je 140. Naozaj si pochutíte.

Podobné recepty

Bryndzový podpecník

Podplamenník

Podplamenník alebo podpecník je druh chlebového posúcha, ktorý sa pripravuje z klasického kysnutého cesta, ktoré je ochutené bryndzou, cesnakom, cibuľou, slaninou, klobásou, oškvarkami, rascou, alebo bylinkami.

Domáce pizza rožky

Chutné domáce pizza rožky plnené šunkou, syrom a slaninou.

Cesnakové trojhranky

Cesnakové trojhranky alebo slimáčiky u nás doma vedú. Nadýchané kysnuté cesto s plnkou podľa chuti. Dajú sa robiť aj na vegetariánsky spôsob, bez slaniny.

Syrové muffiny

Muffiny poznáme viac sladké, ale aj slané chutia ,skúste 🤗
Cesminaz
Cesminaz
Náhľad receptu Výborné cesnakovo- syrové kysnuté pečivo
Videorecept

Výborné cesnakovo- syrové kysnuté pečivo

Fantasticky chutné slané pečivo, ktoré si velmi lahko pripravíte aj vy doma😉 Výborné je na raňajky, na desiatu, alebo aj k polievke na obed. Chutí úžasne!!!

Hamburger pagáče

Počet porcií je 140. Naozaj si pochutíte.

Reels

Nové

Top kategórie

Mäsité jedlá

1843 receptov

Obed

3765 receptov

Mascarpone

238 receptov

Cestoviny

420 receptov

Pre diabetikov

627 receptov

Cícer

42 receptov

Večera

3450 receptov

Dezert

2626 receptov