REKLAMA
Bryndzové tekvičky z kysnutého cesta

Bryndzové tekvičky z kysnutého cesta

Mäkkučké kysnuté cesto a lahodná bryndzová náplň. Robila som ich prvýkrát a rozhodne odporúčam. Sú ozdobou každého stola a plnky si môžete obmieňať a prispôsobovať podľa vlastnej chuti.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
24

Kvások

  • 360 ml mlieko Pridané do
  • 1 pl hladká múka Pridané do
  • 20 g čerstvé droždie Pridané do
  • 1 pl kryštálový cukor Pridané do
  • Štipka soľ Pridané do

Zvyšok na cesto

  • 620 g hladká múka Pridané do
  • 250 ml slnečnicový olej Pridané do
  • 1 pl soľ Pridané do

Náplň

  • 250 g bryndza Pridané do
  • 3 stredne veľké uvarené zemiaky Pridané do
  • 1 pl pochuťková smotana Pridané do
  • 150 g slanina Pridané do
  • čerstvá pažítka Pridané do
  • čerstvý ligurček Pridané do

Ďalšie

  • 1 vajce na potretie Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

115 min.
1. Krok

Začneme s prípravou kvásku. K mlieku izbovej teploty pridáme rozdrobený kvások, múku, cukor a štipku soli. Premiešame a necháme vykysnúť pod čistou kuchynskou utierkou na teplom mieste.

2. Krok

Po zhruba 20 minutách by nám mal kvások vykysnúť. Pripravíme si väčšiu misku, do ktorej dáme múku. Do stredu urobíme rukou jamku a vlejeme náš kvások. Prilejeme olej a osolíme. Použila som jednu lyžicu soli. So soľou opatrne, keďže tekvičky budeme plniť bryndzou, ktorá je dosť slaná.

3. Krok

Zmes premiesime rukami a vytvoríme cesto, ktoré by sa nám malo odliepať od strán misy. Zakryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste.

4. Krok

Kým cesto kysne, pustíme sa do prípravy náplňe na naše tekvičky. Slaninu nakrájame na malé kocky a opražíme na panvici do chrumkava. Zemiaky by sme mali mať vopred uvarené a vychladené. Tie potom stačí v miske popučiť vidličkou a premiešať s bryndzou a slaninou. Zmes môžeme trošku zriediť kyslou smotanou, stačí lyžica. Pre chuť pridáme ešte nadrobno nasekanú pažitku. Náplň odložíme bokom.

5. Krok

Cesto rozdelíme na štyri časti. Na pomúčenej pracovnej doske vytvarujeme každú časť do rolky, ktorú následne nakrájame na rovnako veľké asi 3-4cm kúsky. Z každého kúsku vytvarujeme guličku a necháme ešte chvíľu podkysnúť.

6. Krok

Následne každú guličku vyvaľkáme do kruhu a do jej stredu dáme lyžicu plnky. Zabalíme ako buchtu do guličky.

Bryndzové tekvičky z kysnutého cesta - krok prípravy 1
7. Krok

Pripravíme si špagát z prírodného vlákna, ktorým budeme buchtu previazovať tak, aby sme po upečení dosiahli tvar tekvice. Na jednu buchtu stačí asi 25cm kúsok. Špagát položíme na dosku. Do stredu špagátu dáme buchtu a oba konce špagátu prekrížime. Opatrne buchtu pretočíme na druhú stranu, pričom špagát držíme stále v rukách a opäť špagát prekrýžime. Takto ju previažeme na 4x. Urobíme uzlík a zvyšok špagátu odstrihneme.

Bryndzové tekvičky z kysnutého cesta - krok prípravy 1
8. Krok

Previazané "tekvičky" položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich rozšľahaným vajíčkom. Odporúčam dodržiavať väčšie medzery medzi tekvicami, keďže pečením ešte zdvojnásobia svoj objem. Z uvedeného množstva mi vyšli dva plechy.

Bryndzové tekvičky z kysnutého cesta - krok prípravy 1
9. Krok

Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov 25-30 minút. Dĺžka pečenia závisí od toho ako pečie vaša rúra, takže ich treba sledovať.

10. Krok

Upečené tekvičky necháme vychladiť a potom odstránime špagát. Stačí ho na viacerých miestach odstrihnúť nožničkami a vytiahnuť von. Ide to naozaj jednoducho. Na stonky tekvičiek som použila čerstvé výhonky ligurčeka, ktoré som zapichla do stredu. Dobrú chuť!

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov