Tarhoňa v hlavnej úlohe: Ako pripraviť tarhoňu s výbornou chuťou?

3 min. čítania

Zdroj: tastelist.sk

Tarhoňa je jednou z obľúbených a univerzálnych príloh k mäsu, zelenine aj omáčkam. Ako prebieha príprava tarhone? Ako sa robí tarhoňa, aby mala výbornú chuť a konzistenciu? S jej varením máme bohaté skúsenosti, preto sme pripravili niekoľko dobrých tipov a postupov.

REKLAMA

Krátky prehľad:

💡Čo je tarhoňa?

Tarhoňa je drobná cestovina. Dokonca je jednou z najmenších, aké sa v našich kuchyniach pripravujú. Vyrába sa z hladkej múky a vajec. Cesto sa po vymiešaní krája alebo strúha na okrúhle drobné kúsky veľkosti ryže alebo zrniek obilia. Je bežne dostupná v potravinách či supermarketoch. Pri správnej príprave je rovnako chutná ako ryža alebo cestovina známa pod názvom slovenská ryža.

👩‍🍳Tarhoňa a jej využitie pri varení

Aké recepty tarhoňa ozvláštni? K čomu tarhonu podávať? Je vnímaná predovšetkým ako príloha, a preto sa podáva práve k tým jedlám, ktoré zvykneme jesť s ryžou. 

Výborná je k dusenému mäsu, mäsu s omáčkou, rybám a ku grilovanej zelenine. Výborne sa kombinuje s mrkvou, hráškom, kukuricou či hubami. Nečudo, že zeleninové „rizoto“ s tarhoňou je tak obľúbené! Ryžu dokáže zastúpiť v jedlách inšpirovaných čínskou kuchyňou, zaujímavá je aj v stredomorskej kuchyni. Má rada spoločnosť výrazných korenín, byliniek a omáčok.

Príprava tarhone nie je náročná a podarí sa dokonca aj tým, ktorým varenie ryže už urobilo zopár vrások na čele.

  • Vegetariánska tarhoňa

Vegetariánska tarhoňa

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
20 min.
3
20 min.
3
Jednoduchý obed alebo aj večera, vegetariánska tarhoňa všetko v jednom hrnci 🙂. Množstvo surovín pridajte podľa chuti a porcií, ktoré varíte.
Jednoduchý obed alebo aj večera, vegetariánska tarhoňa všetko v jednom hrnci 🙂. Množstvo surovín pridajte podľa chuti a porcií, ktoré varíte.

  • Mäso s tarhoňou

Mäso s tarhoňou

Profilová fotka používateľa
lucia.priedhorska 661 receptov
90 min.
90 min.
Tarhoňa s mäsom je obľúbená klasika.
Tarhoňa s mäsom je obľúbená klasika.

Zdroj: FB: DOMÁCE- FAJNOVÉ JEDLÁ

  • Tarhoňa s kuracími prsiami, zeleninou a syrovou omáčkou

Tarhoňa s kuracími prsiami, zeleninou a syrovou omáčkou

Profilová fotka používateľa
Angelika 134 receptov
35 min.
1
35 min.
1
Tip na jednoduchý, rýchly obed alebo aj večeru. Pomer surovín pridajte podľa chuti a porcií.
Tip na jednoduchý, rýchly obed alebo aj večeru. Pomer surovín pridajte podľa chuti a porcií.

👌Jednoduchá príprava tarhone

Prejdime k vareniu tarhone. Môžeme postupovať dvoma spôsobmi, zakaždým s mierne odlišným výsledkom a chuťou tarhone. Ako uvariť tarhoňu na štýl cestovín?

Prvý postup prípravy tarhone je najjednoduchší a prakticky na ňom nie je čo pokaziť. Tarhoňa je totiž cestovina, a preto sa dá aj uvariť ako cestoviny – teda vo väčšom množstve vriacej vody. 

REKLAMA

Všeobecne sa odporúča použiť na 100 g cestovín 1 liter vody. Ak sa rozhodneš uvariť 200 g tarhone, vsyp tarhoňu do 2 litrov vriacej osolenej vody a dôkladne premiešaj. Po niekoľkých minútach bude tarhoňa uvarená. Následne ju stačí zliať, iba zľahka prepláchnuť, v miske pokvapkať rastlinným olejom a podľa chuti osoliť. 

Takto uvarená tarhoňa je nelepivá a sypká (ak sa varila v dostatočnom množstve vody). Jednotlivé kúsky sa od seba pekne oddeľujú. Najlepšie chutí ešte teplá, bezprostredne po dovarení. 

🔝Ako pripraviť tarhoňu na štýl slovenskej ryže?

Pre slovenskú kuchyňu je typických niekoľko zlepšovákov alebo vlastných postupov, ktoré by sme inde vo svete hľadali iba márne. A tak, ako máme overený postup, ako uvariť ryžu, aj recept na tarhoňu dostal svoje vylepšenia. Môžeme iba potvrdiť, že tarhoňa uvarená nasledujúcim postupom sa vždy stretne s veľkým úspechom

Ide o postup, ktorý sa ponáša na varenie ryže, pri ktorom sa opražená tarhoňa zalieva pomerovo presne daným množstvo horúcej vody. Ak je náš recept na tarhoňu?

Budeme potrebovať:

  • tarhoňu
  • vodu
  • olej, maslo alebo masť
  • hrniec/panvicu s pokrievkou
  • varechu
  • soľ
  • na dochutenie – menšiu cibuľu, petržlenovú alebo zelerovú vňať alebo domácu vegetu podľa chuti

Najlepšia tarhoňa – Postup krok za krokom

  1. Pri varení tarhone vychádzame z pomeru 1 diel tarhone k 1,5 dielu vody (1:1,5). To znamená, že na jednu šálku suchej tarhone budeme potrebovať 1,5 tej istej šálky vody.
  2. Do suchej panvice (bez oleja či masti) nasypeme tarhoňu a za stáleho miešania ju pražíme cca 5 minút. Zavonia orieškovo a získa svetlo až stredne hnedú farbu.
  3. Po opražení pridáme malé množstvo oleja, masla či masti, premiešame a zalejeme teplou v vodou. Osolíme. Dbáme na dodržanie pomeru 1:1,5 - na 1 šálku tarhone ide 1,5 šálky vody, na 2 šálky tarhone idú 3 šálky vody, …
  4. Pre dochutenie môžeme pridať nadrobno nakrájanú cibuľku, petržlenovú alebo zelerovú vňať, ligurček.
  5. Obsah panvice/hrnca premiešame, necháme zovrieť, prikryjeme pokrievkou a na slabom stupni varíme 10 - 15 minút. Čas závisí od množstva a veľkosti tarhone. Nie sú všetky druhy sú predávané ako rovnako veľké.
  6. Po dovarení tarhoňu odstavíme a necháme pod pokrievkou dôjsť ďalších 20 minút. Následne ju premiešame. Jednotlivé kúsky by sa mali od seba pekne oddeľovať. 
REKLAMA

Chuť takto uvarenej tarhone je bohatšia a výborne sa hodí k mäsu na šťave. Primiešať k nej môžeme aj dusené kúsky mrkvy alebo dusený hrášok. Ak sa cibuľka nepridala do varenia v panvici, môžeme primiešať do sklovita osmaženú cibuľku na záver – k už uvarenej tarhoni.

Podpor milovníkov varenia

Skvelé recepty, užitočné rady a tipy a množstvo inšpirácie. Pridaj sa k milovníkom varenia a nájdi odpoveď na otázku: Čo dnes budem variť?

REKLAMA