REKLAMA

Základné linecké cesto

Je to vari najjednoduchšie cesto, aké si možno predstaviť na koláče, aj ono má však svoje tajomstvá.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
100
  • 300 g hladká múka Pridané do
  • 200 g maslo Pridané do
  • 100 g preosiaty práškový cukor Pridané do
  • 1 ks žĺtok Pridané do
  • Štipka soľ Pridané do
REKLAMA

Postup

30 min.
1. Krok

Pomer surovín by sa mal dodržať tak, aby 3 diely tvorila múka, 2 diely maslo príp. rastlinný tuk a 1 diel práškový cukor. To znamená: 300 g múky, 200 g masla a 100g práškového cukru.

2. Krok

Cesto má byť hladké, lesklé, musíme ho však spracovať čo najrýchlejšie, preto je dôležité mať pripravené všetky suroviny. Múku a práškový cukor treba zásadne preosiať. Maslo dávame studené, radšej ho nahrubo postrúhame, aby sa ľahšie spracovalo. Pridáme ešte 1 žĺtok a štipku soli.

3. Krok

Ďalšie tajomstvo: Hotové cesto si potrebuje poriadne oddýchnuť, aby bolo krehké. Preto ho zabalíme do fólie a necháme odležať v chladničke aj niekoľko hodín, aby dobre stuhlo, ale dalo sa s ním pracovať.

4. Krok

Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku 3 mm, vyrezávame z neho rôzne tvary a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie v trúbe vyhriatej na 180°C do zlatista. Vychladené koláčiky môžeme lepiť džemom, namáčať v čokoláde alebo ľubovoľne zdobiť.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov