REKLAMA

Zdroj: Canva

Veterník

Úžasný veterník z odpaľovaného cesta plnený karamelovým krémom a polevou.

REKLAMA
Vianočné jedlá na Slovensku: Od regionálnych špecialít po nenahraditeľné stálice

Recept nájdeš v tomto článku

Vianočné jedlá na Slovensku: Od regionálnych špecialít po nenahraditeľné stálice

Ingrediencie

porcií
30

Cesto

  • 300 g múka Pridané do
  • 500 ml voda Pridané do
  • 250 g palmarin Pridané do
  • 4 polievková lyžica práškový cukor Pridané do
  • 8 kus vajce Pridané do
  • štipka soli Pridané do

Karamelový krém

  • 500 ml mlieko Pridané do
  • 300 g kryštálový cukor Pridané do
  • 2 ks Zlatý klas (prášok) Pridané do
  • 1 ks vyšľahaná šľahačka Pridané do

Šľahačkový krém

  • 200 ml rastlinná šľahačka Pridané do
  • cukor Pridané do

Karamelová poleva

  • 100 g cukor Pridané do
  • 50 ml mlieko Pridané do
  • práškový cukor Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

170 min.
1. Krok

Odpaľované cesto si pripravíme tak, že necháme zovrieť vodu, soľ a práškový cukor. Pridáme palmarín a necháme ho roztopiť.

2. Krok

Keď sa palmarín roztopí pridáme múku a približne 3 minúty miešame, dokiaľ sa cesto neodlepuje od stien hrnca. Po 3 minútach vypneme sporák a necháme cesto mierne vychladnúť.

3. Krok

Potom do zmesi po jednom zašľaháme vajíčka. Hotové cesto naplníme do cukrárenského vrecka s hviezdičkovou špičkou a pomaly ho nastriekame na vymastený plech. Cesto tvarujeme do kruhu od stredu smerom von. Pred upečením krúžky pokropíme vodou. Pečieme ich na 200°C približne 15 minút. Po uplynutej dobe znížime teplotu na 170°C a pečieme ešte 10 minút.

4. Krok

Karamelový krém Cukor upálime na karamel, do ktorého prilejeme 350 ml mlieka. Keď mlieko začne vrieť, prilejeme doň zlatý klas, ktorý sme rozmiešali vo zvyšnom mlieku (150 ml). Vznikne hustý puding. Po vychladnutí doňho prišľaháme vyšľahanú smotanu.

5. Krok

Šľahačkový krém Vyšľaháme rastlinnú šľahačku, podľa chutí ocukríme.

6. Krok

Karamelová poleva Cukor upálime na karamel, pridáme 50ml mlieka. Po vychladnutí pridáme práškový cukor. Množstvo cukru záleží od toho, akú konzistenciu polevy chceme dosiahnuť. Čím hustejšiu ju chceme, tým pridáme viac cukru.

7. Krok

Upečené veterníky rozrežeme napoly, naplníme najprv karamelovým krémom, potom šľahačkovým krémom. Vrch veterníkov polejeme karamelovou polevou alebo len posypeme práškovým cukrom.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4440 receptov

Mäsité jedlá

2115 receptov

Pre diabetikov

632 receptov

Čokoláda

916 receptov

Mascarpone

325 receptov

Patizón

11 receptov

Cestoviny

501 receptov

Večera

4119 receptov