Zdroj: Canva

Veterník

170 min
REKLAMA

Úžasný veterník z odpaľovaného cesta plnený karamelovým krémom a polevou.

170 min
REKLAMA

Ingrediencie

porcií
30

Cesto

  • 300 g hladká múka Pridané do
  • 500 ml voda Pridané do
  • 250 g palmarin Pridané do
  • 4 pl práškový cukor Pridané do
  • 8 ks vajce Pridané do
  • štipka soli Pridané do

Karamelový krém

  • 500 ml mlieko Pridané do
  • 300 g kryštálový cukor Pridané do
  • 2 ks Zlatý klas (prášok) Pridané do
  • 1 ks vyšľahaná šľahačka Pridané do

Šľahačkový krém

  • 200 ml rastlinná šľahačka Pridané do
  • cukor Pridané do

Karamelová poleva

  • 100 g cukor Pridané do
  • 50 ml mlieko Pridané do
  • práškový cukor Pridané do
REKLAMA

Postup

1. Krok

Odpaľované cesto si pripravíme tak, že necháme zovrieť vodu, soľ a práškový cukor. Pridáme palmarín a necháme ho roztopiť.

2. Krok

Keď sa palmarín roztopí pridáme múku a približne 3 minúty miešame, dokiaľ sa cesto neodlepuje od stien hrnca. Po 3 minútach vypneme sporák a necháme cesto mierne vychladnúť.

3. Krok

Potom do zmesi po jednom zašľaháme vajíčka. Hotové cesto naplníme do cukrárenského vrecka s hviezdičkovou špičkou a pomaly ho nastriekame na vymastený plech. Cesto tvarujeme do kruhu od stredu smerom von. Pred upečením krúžky pokropíme vodou. Pečieme ich na 200°C približne 15 minút. Po uplynutej dobe znížime teplotu na 170°C a pečieme ešte 10 minút.

4. Krok

Karamelový krém Cukor upálime na karamel, do ktorého prilejeme 350 ml mlieka. Keď mlieko začne vrieť, prilejeme doň zlatý klas, ktorý sme rozmiešali vo zvyšnom mlieku (150 ml). Vznikne hustý puding. Po vychladnutí doňho prišľaháme vyšľahanú smotanu.

5. Krok

Šľahačkový krém Vyšľaháme rastlinnú šľahačku, podľa chutí ocukríme.

6. Krok

Karamelová poleva Cukor upálime na karamel, pridáme 50ml mlieka. Po vychladnutí pridáme práškový cukor. Množstvo cukru záleží od toho, akú konzistenciu polevy chceme dosiahnuť. Čím hustejšiu ju chceme, tým pridáme viac cukru.

7. Krok

Upečené veterníky rozrežeme napoly, naplníme najprv karamelovým krémom, potom šľahačkovým krémom. Vrch veterníkov polejeme karamelovou polevou alebo len posypeme práškovým cukrom.

Podobné recepty

Podobné recepty

Top kategórie

Mäsité jedlá

571 receptov

Obed

1324 receptov

Lacné jedlá

695 receptov

Kuracie mäso

223 receptov

Raňajky

480 receptov

Pre diabetikov

602 receptov

Dezert

961 receptov

Večera

1145 receptov