![Takmer zabudnutý recept na tradičný veľkonočný mazanec Takmer zabudnutý recept na tradičný veľkonočný mazanec](https://eu.tastescdn.net/thumbor/7JfKvJcWCGIN21-kJIQNerX4-iY=/1050x1050/filters:quality(65):brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/dctvk0LMypnaI4I7nDGl/810b8818b42a5288a68838bf4e130f.jpeg)
Zdroj: FB: Varenie je radosť
Takmer zabudnutý recept na tradičný veľkonočný mazanec
Mazanec je jedna z typických moravských pochúťok, ktorá sa pripravuje predovšetkým v období Veľkej noci, kedy sa zvykne prinášať ako chvála zmŕtvychvstania Ježiša Krista do kostolov.
Ingrediencie
- 500 g múka
- Štipka soľ
- 110 g maslo rozpustené
- 150 g kryštálový cukor
- 4 žĺtko
- 50 g hrozienka
- 50 g mandlí
- postrúhaná kôra z pomaranča
- 250 ml teplého mlieka
- 25 g pekárskeho droždia
- bal vanilkového cukru
- Štipka muškátového orieška
- 1 na potretie vajce
- Štipka muškátoveho orecha
Odporúčané produkty
![Rajo mlieko 3,5%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/csRThabHSXH5kkbgbffmAo9yS80=/195x195/sk/partner/486b455c36c18a8e5b4351ebea16a0.png)
Rajo mlieko 3,5%
![Rajo maslo](https://eu.tastescdn.net/thumbor/xpA51y6kFKEFUU2jEUXHfpEDGDU=/195x195/sk/partner/1a270f76916fd1c75bbe8e266e04fc.png)
Rajo maslo
![Rajo smotana na šľahanie 33%](https://eu.tastescdn.net/thumbor/XGXBvvwqeRvL2Nn2acjocp7pFug=/195x195/sk/partner/32b7ccffb3c688daa41bfc818d3f9a.png)
Rajo smotana na šľahanie 33%
![Rajo tvaroh jemný hrudkovitý](https://eu.tastescdn.net/thumbor/pbaJwHscfmja_yZR_ELr-mRpHF0=/195x195/sk/partner/2079de103518f1d658204b4b2d71b7.png)
Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Najskôr nastrúhame pomarančovú kôru, aby sme ju mohli vymiešať s roztopeným maslom, cukrom, žĺtkami, vanilkovým cukrom a troškou soli.
Následne si pripravíme droždie, ktoré zmiešame s troškou mlieka a pridáme ho do vymiešaného cesta z predchádzajúceho kroku. Ako miešame, postupne pridávame múku, sušené hrozienka, muškátový orech spolu s madľami.
Poriadne vymiešame a pokiaľ bude potrebné, pridáme trošku múky a cesto vymiesime rukami formujúc veľkú ,,buchtu", ktorú pôjde naťahovať. Takto pripravenú ju necháme vykysnúť počas nasledujúcich dvoch hodín.
Po dvoch hodinách cesto potrieme vymiešaným vajíčkom, opäť necháme vykysnúť a necháme piecť na 200C 25 minút, pokým cesto úplne nezhnedne.