REKLAMA

Zdroj: FB: Varenie je radosť

Takmer zabudnutý recept na tradičný veľkonočný mazanec

Mazanec je jedna z typických moravských pochúťok, ktorá sa pripravuje predovšetkým v období Veľkej noci, kedy sa zvykne prinášať ako chvála zmŕtvychvstania Ježiša Krista do kostolov.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
12
  • 500 g múka Pridané do
  • Štipka soľ Pridané do
  • 110 g maslo rozpustené Pridané do
  • 150 g kryštálový cukor Pridané do
  • 4 žĺtko Pridané do
  • 50 g hrozienka Pridané do
  • 50 g mandlí Pridané do
  • postrúhaná kôra z pomaranča Pridané do
  • 250 ml teplého mlieka Pridané do
  • 25 g pekárskeho droždia Pridané do
  • bal vanilkového cukru Pridané do
  • Štipka muškátového orieška Pridané do
  • 1 na potretie vajce Pridané do
  • Štipka muškátoveho orecha Pridané do

Odporúčané produkty

REKLAMA

Postup

230 min.
1. Krok

Najskôr nastrúhame pomarančovú kôru, aby sme ju mohli vymiešať s roztopeným maslom, cukrom, žĺtkami, vanilkovým cukrom a troškou soli.

2. Krok

Následne si pripravíme droždie, ktoré zmiešame s troškou mlieka a pridáme ho do vymiešaného cesta z predchádzajúceho kroku. Ako miešame, postupne pridávame múku, sušené hrozienka, muškátový orech spolu s madľami.

3. Krok

Poriadne vymiešame a pokiaľ bude potrebné, pridáme trošku múky a cesto vymiesime rukami formujúc veľkú ,,buchtu", ktorú pôjde naťahovať. Takto pripravenú ju necháme vykysnúť počas nasledujúcich dvoch hodín.

4. Krok

Po dvoch hodinách cesto potrieme vymiešaným vajíčkom, opäť necháme vykysnúť a necháme piecť na 200C 25 minút, pokým cesto úplne nezhnedne.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov