REKLAMA

Zdroj: vaaseenaaa from iStockPhotos

Štrasburský kastról so zemiakmi a mletým mäsom

Štrasburský kastról je klasika alsaskej kuchyne, ktorá sa vždy stretáva s nadšením. Pôvodne recept pochádza od mojej babičky, ktorá ho zdedila po svojej mame. V priebehu rokov som ho zdokonalil a môžem povedať, že je v nemeckej kuchyni nenahraditeľný.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4
  • 500 g mleté hovädzie mäso Pridané do
  • 4 stredná veľkosť Cibuľa Pridané do
  • 500 g zemiaky Pridané do
  • 200 g Syr ementál Pridané do
  • 200 ml Krém Pridané do
  • soľ Pridané do
  • Pepper Pridané do
  • muškátový oriešok Pridané do
  • 2 Tablespoon olivový olej Pridané do
REKLAMA

Postup

45 min.
1. Krok

Postup pri príprave receptu na štrasburský kastról Najprv predhrejte rúru na 180 stupňov, potom je čas ošúpať zeleninu. Ošúpte zemiaky a nakrájajte ich na tenké plátky. Vždy na to používam svoju škrabku na julienne Hokkaido, ktorá zemiaky nakrája pekne na tenké plátky.

2. Krok

Cibuľu ošúpte a nakrájajte na kolieska. Niekedy vám z toho vyletia oči, ale vždy pomôže starý trik mojej starej mamy: jednoducho položte vedľa dosky na krájanie pohár s vodou - tá má zachytiť zlúčeniny síry!

3. Krok

Na panvici rozohrejte olivový olej a opečte na ňom mleté mäso, kým sa nerozpadne. Asi po 5 minútach pridajte kolieska cibule a smažte, kým nie sú priesvitné. Zmes mletého mäsa a cibule ochuťte soľou, korením a muškátovým orieškom.

4. Krok

Syr najemno nastrúhajte. Odporúčam použiť kvalitný ementál, pretože chuť je tu naozaj rozhodujúca.

5. Krok

Teraz navrstvite pokrmy: Do zapekacej misy dajte vrstvu plátkov zemiakov, na ne rozložte mleté mäso a posypte syrom. Tento postup opakujte, kým nespotrebujete všetky prísady. Na záver vždy položte vrstvu syra, aby bol nákyp na povrchu pekne chrumkavý.

6. Krok

Nakoniec nákyp rovnomerne zalejte smotanou. Smotana zabezpečí, že štrasburský nákyp zostane vo vnútri šťavnatý, kým sa pečie v rúre.

7. Krok

Teraz vložte štrasburský kastról do predhriatej rúry na približne 30 minút, kým nebude pekne zlatistý a chrumkavý. Pred podávaním nechajte krátko vychladnúť. Dobrú chuť!

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov