:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/XT5BYb3fEB3u_rFW_llx/4f09c7e22bdcbd66e38ef05017c673.jpeg)
Plnená vianočka
Chcela som vyskúšať niečo nové a pripravila som takúto plnenú vianočku. Skvelá aj k Veľkej noci.
Ingrediencie
Cesto
- 20 g čerstvé droždie
- 100 ml vlažné mlieko
- 1 pl cukor
- 300 g hladká múka
- 250 g špaldová múka
- 150 ml mlieko
- 40 g trstinový cukor
- 20 g vanilínový cukor
- 2 žĺtko
- 100 g maslo
- čl soľ
Maková plnka
- 100 g mletý mak
- 4 pl teplé mlieko
- 1 vanilínový cukor
- 20 g sladidlo
- 15 g lekvár
Orechová plnka
- 120 g Mleté vlašské orechy
- 3 pl teplé mlieko
- 1 vanilínový cukor
- 20 g sladidlo
Tvarohová plnka
- 250 g hrudkový tvaroh
- 1 čajová lyžička Zlatý klas (prášok)
- 1 pl citrónová šťava
- citrónová kôra
- 25 g sladidlo
- 1 vajce
Odporúčané produkty

Rajo mlieko 3,5%

Rajo maslo

Rajo smotana na šľahanie 33%

Rajo tvaroh jemný hrudkovitý
Postup
Ako prvé si pripravíme kvások. Do teplého mlieka zamiešame lyžicu cukru a múky a nadrobíme droždie. Zakryjeme utierkou a necháme 15 minút vzísť.
Do misy dáme všetky ingrediencie na cesto (maslo izbovej teploty alebo rozpustené v mikrovlnke) a pridáme aj kvások. Miesime v robote, pokiaľ nám nevznikne cesto, ktoré sa pekne odliepa od stien misy.
Vymiesené cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a necháme kysnúť hodinu.
Plnky si pripravíme jednoducho zmiešaním všetkých potrebných ingrediencií.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti. Vyvaľkáme, naplníme plnkou po celej ploche a zrolujeme.
Keď máme pripravené všetky tri časti, zapletieme ich ako vrkoč.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/XT5BYb3fEB3u_rFW_llx/777443d0d18756fd8dde88d7354b59.jpeg)
Dáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme vajíčkom.
Pečieme pri teplote 180 stupňov približne 35-40 minút.