Pečená kačka s lokšami a kapustou - recept
Tradičná chrumkavá klasika s červenou kapustou. Určite za mňa najlepší recept na pečenú kačicu.
Ingrediencie
Kačica
- 1 kus kačica
- soľ
- kmín
Kapusta
- 2 kus bobkový list
- 1 kus červená kapusta
- 1 kus jablko
- 1 kus Cibuľa
- soľ
- kryštálový cukor
- mleté čierne korenie
- vínny ocot
Lokše 12ks
- 750 g uvarené zemiaky v šupke
- 250 g múka
- 1 čajová lyžička soľ
Najnovšie letáky
Postup
Kačicu umyjeme, usušíme papierovou utierkou a poriadne osolíme a posypeme rascou. Takto pripravenú si ju vložíme na pekáč, podlejeme vodou a pečieme na 160 stupňov asi 2 a pol hodiny. Pravidelne kačicu podlievame výpekom. Poslednú polhodinku zvýšime teplotu na 190-200 stupňov a dopekáme.
Kým sa kačica pečie, pripravíme si kapustu. Na masti si orestujeme nakrájanú cibuľu. Keď je krásne zlatá, pridáme k nej na pásiky nakrájanú červenú kapustu a očistené jabĺčko. Za stáleho miešania dusíme zmes niekoľko minút. Keď zmes stratí zo svojho objemu, ochutíme ju soľou, korením, bobkovým listom a pár lyžicami cukru. Potom už len podlejeme vodou a necháme dusiť do mäkka. Ku koncu ešte podľa chuti pridáme trošku octu alebo soli, cukru na vyváženie chuti.
Na lokše je dobré pripraviť si deň dopredu varené zemiaky v šupe, aby mali čas dobre vychladnúť. Zemiaky si očistíme, nastrúhame na jemnom strúhadle a zmiešame s múkou a soľou. Vypracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na cca 12 častí, z ktorých vyvaľkáme lokše. Pozor cesto má tendenciu sa lepiť, preto pracujeme rýchlo, prípadne podsypávame opatrne múkou. Lokše opekáme na suchej panvici z oboch strán. Keď sú hotové, omastíme ich masťou z kačice.
A už len servírujeme - pečenú kačicu s lokšami a červenou kapustou, dobrú chuť.