REKLAMA

Jesenná torta Valika

Tento víkend som pripravoval narodeninovú tortu pre mamku, ktorá je typický jesenná. Rád by som sa s vami podelil o recept.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
16

Na korpus potrebujeme

  • 4 vajíčka g cukor krupica Pridané do
  • 4 pl olej Pridané do
  • Štipka soli Pridané do
  • 180 g hladká múka Pridané do

Na vanilkový krém

  • 100 ml šľahačky Pridané do
  • 250 g mascarpone Pridané do
  • 250 g tvaroh jemný Pridané do
  • 1 pl vanilkovej pasty Pridané do
  • 1 balenie vanilkového cukru Pridané do

Na slaný karamel

  • 150 g cukor kryštál Pridané do
  • 50 g maslo Pridané do
  • 100 ml smotana na šľahanie Pridané do
  • 1 čl soľ Pridané do

Na jablkovo-hruškový vklad

  • 2 väčšie jablká Pridané do
  • 1 hruška Pridané do
  • 1 pl škorica Pridané do
  • 2 pl cukor kryštál Pridané do
  • 1 pl Zlatý klas Pridané do

Krém na obter torty

  • 4 bielka Pridané do
  • 300 g cukor Pridané do
  • 350 g maslo Pridané do
  • kakao Pridané do

Na karamelovú šľahačku

  • 60 ml šľahačky Pridané do
  • 50 g slaný karamel Pridané do
REKLAMA

Postup

180 min.
1. Krok

Oddelíme bielka od žĺtkov. K bielkom pridáme cukor a soľ a šľaháme do pevných špičiek. Pridáme žĺtka zmiešané s olejom, zašľaháme a nakoniec jemne premiešame preosiatu hladkú múku Pečieme v ráfiku s priemerom 18 cm, ktorý je vystlaný papierom na pečenie a okraje vymastené maslom. Teplota 180 stupňov 45 minút na režime horný-dolný ohrev.

2. Krok

Krém: mascarpone, šľahačku, tvaroh a vanilkový cukor šľaháme do zhustnutia krému.

3. Krok

Medzitým pripravíme slaný karamel: kryštálový cukor rozpustíme na karamel, ale opatrne, aby nezhorel. Pridáme maslo (pozor môže prskať). Metličkou rozmiešame a potom pridáme aj smotanu na šľahanie, ktorú rovnako zamiešame a pridáme čajovú lyžičku soli. V torte doplníme slaný karamel o chrumkavú vrstvu granoly.

4. Krok

Ovocný vklad: jablká a hrušky nakrájame na drobné kúsky a dusíme spolu cukrom a so škoricou. Keď ovocie pustí šťavu a je ešte mierne chrumkavé pridáme zlatý klas a povaríme aspoň minútu.

5. Krok

Obter krém pripravujeme vo vodnom kúpeli, kde miešame bielka s cukrom do teploty 70 stupňov. Po dosiahnutí teploty šľaháme do hustej lesklej peny v kuchynskom šľahači, a keď ochladne na teplotu ruky, do peny pridávame zmäknuté maslo.

6. Krok

Karamelová šľahačka: opatrne šľaháme najskôr smotanu a potom pridáme schladený slaný karamel.

7. Krok

Tortu vyskladáme, necháme zachladiť a nanesieme obter krém, z ktorého si odoberieme polievkovú lyžičku a zafarbíme ju kakaom. Tým vytvoríme efekt „ombre“. Na zvlhčenie korpusov používame bazový sirup.

8. Krok

Nakoniec dozdobíme zlatom a karamelovou šľahačkou, orieškami a lístkami mäty.

Reels

Nové

Top kategórie

Obed

4242 receptov

Mäsité jedlá

2036 receptov

Raňajky

1199 receptov

Mascarpone

296 receptov

Pre diabetikov

633 receptov

Večera

3912 receptov

Dezert

3224 receptov