REKLAMA

Jesenná torta Valika

Tento víkend som pripravoval narodeninovú tortu pre mamku, ktorá je typický jesenná. Rád by som sa s vami podelil o recept.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
16

Na korpus potrebujeme

  • 4 vajce Pridané do
  • 4 pl olej Pridané do
  • štipka soli Pridané do
  • 180 g hladká múka Pridané do
  • cukor Pridané do

Na vanilkový krém

  • 100 ml šľahačka Pridané do
  • 250 g mascarpone Pridané do
  • 250 g tvaroh jemný Pridané do
  • 1 pl vanilkovej pasty Pridané do
  • 1 balík vanilkový cukor Pridané do

Na slaný karamel

  • 150 g kryštálový cukor Pridané do
  • 50 g maslo Pridané do
  • 100 ml smotana na šľahanie Pridané do
  • 1 čl soľ Pridané do

Na jablkovo-hruškový vklad

  • 2 kus jablko Pridané do
  • 1 hruška Pridané do
  • 1 pl škorica Pridané do
  • 2 polievková lyžica kryštálový cukor Pridané do
  • 1 polievková lyžica Zlatý klas (prášok) Pridané do

Krém na obter torty

  • 4 kus vaječné bielka Pridané do
  • 300 g cukor Pridané do
  • 350 g maslo Pridané do
  • kakao Pridané do

Na karamelovú šľahačku

  • 60 ml šľahačka Pridané do
  • 50 g slaný karamel Pridané do
REKLAMA

Postup

180 min.
1. Krok

Oddelíme bielka od žĺtkov. K bielkom pridáme cukor a soľ a šľaháme do pevných špičiek. Pridáme žĺtka zmiešané s olejom, zašľaháme a nakoniec jemne premiešame preosiatu hladkú múku Pečieme v ráfiku s priemerom 18 cm, ktorý je vystlaný papierom na pečenie a okraje vymastené maslom. Teplota 180 stupňov 45 minút na režime horný-dolný ohrev.

2. Krok

Krém: mascarpone, šľahačku, tvaroh a vanilkový cukor šľaháme do zhustnutia krému.

3. Krok

Medzitým pripravíme slaný karamel: kryštálový cukor rozpustíme na karamel, ale opatrne, aby nezhorel. Pridáme maslo (pozor môže prskať). Metličkou rozmiešame a potom pridáme aj smotanu na šľahanie, ktorú rovnako zamiešame a pridáme čajovú lyžičku soli. V torte doplníme slaný karamel o chrumkavú vrstvu granoly.

4. Krok

Ovocný vklad: jablká a hrušky nakrájame na drobné kúsky a dusíme spolu cukrom a so škoricou. Keď ovocie pustí šťavu a je ešte mierne chrumkavé pridáme zlatý klas a povaríme aspoň minútu.

5. Krok

Obter krém pripravujeme vo vodnom kúpeli, kde miešame bielka s cukrom do teploty 70 stupňov. Po dosiahnutí teploty šľaháme do hustej lesklej peny v kuchynskom šľahači, a keď ochladne na teplotu ruky, do peny pridávame zmäknuté maslo.

6. Krok

Karamelová šľahačka: opatrne šľaháme najskôr smotanu a potom pridáme schladený slaný karamel.

7. Krok

Tortu vyskladáme, necháme zachladiť a nanesieme obter krém, z ktorého si odoberieme polievkovú lyžičku a zafarbíme ju kakaom. Tým vytvoríme efekt „ombre“. Na zvlhčenie korpusov používame bazový sirup.

8. Krok

Nakoniec dozdobíme zlatom a karamelovou šľahačkou, orieškami a lístkami mäty.

Najnovšie recepty

Najnovšie recepty

Reels

Nové

Top kategórie

Lacné jedlá

1411 receptov

Obed

4484 receptov

Pečenie

4200 receptov

Mäsité jedlá

2130 receptov

Raňajky

1307 receptov

Patizón

11 receptov