:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/zA8xM32Pr4M1XOdGrrEZ/bdcf759a511a9b2865290a0a7e4778.jpeg)
Hlivový perkelt so špenátovými haluškami
Hlivový perkelt s cibuľou a mletou paprikou, podávaný s haluškami zo špenátu, vajec a múky – chutné a sýte vegetariánske jedlo.
Ingrediencie
omáčka
- 300 gramov hliva ustricová
- 2 kusov Cibuľa
- 1 strúčik cesnak
- 1 pl mletá červená paprika
- 1 čl soľ
- 2 pl olej
halušky
- 1 balík čerstvý špenát
- 2 ks vajce
- hrnček polohrubá múka
- hrnček voda
- 1 pl olej
Najnovšie letáky
Postup
Omáčka: Cibuľu očistíme a nakrájame na väčšie kocky. Cesnak očistíme a nakrájame. Miesto cibule môžete použiť aj pór.
Hlivu ustricovú utrieme. Odkrojíme hrubšie nožičky a nakrájame ich na kolieska. Hlavičky iba rukou natrháme na pásiky.
Na rozpálenom oleji opečieme cibuľu, pridáme cesnak. Stiahneme z ohňa, primiešame mletú papriku a zalajeme pohárom vriacej vody alebo vývaru. Pridáme nožičky hlivy nakrájané na kolieska, soľ a spolu dušíme asi 10-15 minút. Ak sa tekutina vyvarí, pridáme znova. Všetko spolu mixujeme ponorným mixérom do hladka. Vrátime na oheň, pridáme potrhané kúsky hlivy a spolu dusíme cca 10-15 minút. Kto chce. môže nakoniec pridať kúsok masla pre zjemnenie.
Špenátové halušky: Do veľkého hrnca dáme variť posolenú vodu na halušky.
Špenát umyjeme, môžeme nožom pokrájať na menšie kúsky (nie je potrebné) a ponorným mixérom zmixujeme na kašu. Ide to trochu ťažšie, ale dá sa to. Pridáme vajcia, znova mixujeme. A potom podľa počtu stravníkov pridáme postupne vodu a múku tak, aby sme dostali haluškové cesto. Pridávajte postupne, aby ste nakoniec nemali tých halušiek veľmi veľa. Najskôr pol šálky vody a šálku múky. A postupne pridávajte podľa potreby.
Pomocou haluškovača alebo len tak z doštičky urobte halušky. Varte asi minútu od času, kedy vyplávajú na povrch. Ak sú halušky veľké, tak dlhšie. Zlejte vodu a primiešajte lyžicu oleja, aby sa nelepili
Podávame ako sýte bezmäsité jedlo.
Vďaka pomalému duseniu restovanej cibule, cesnaku a nožičiek hlivy vás omáčka prekvapí svojou plnou chuťou.