REKLAMA

Zdroj: JOSE LUIS VEGA GARCIA via iStockPhotos

Ensaimada de Mallorca

Ensaimada de Mallorca je klasický mallorský dezert, ktorý som si počas dovolenky na ostrove mimoriadne obľúbila. Plochý chlieb z kysnutého cesta je pozoruhodne ľahký, má dokonalú sladkosť a je priam božský, keď sa podáva čerstvý z pece. Je to presne to, čo vám prinesie domov kúsok letného pocitu počas zasnežených zimných rán.

REKLAMA

Ingrediencie

porcií
4
  • 500 g múka Pridané do
  • 2 vajcia Pridané do
  • 200 ml Teplé mlieko Pridané do
  • 7 g sušené droždie Pridané do
  • 1 Štipka soľ Pridané do
  • 150 g cukor Pridané do
  • 200 g Slanina (Lardo) Pridané do
  • práškový cukor Pridané do
REKLAMA

Postup

90 min.
1. Krok

Ak chcete upiecť recept Ensaimada de Mallorca, najprv preosejte múku do veľkej misy a do stredu urobte jamku. V teplom mlieku rozpustite sušené droždie s cukrom a nalejte ho do jamky. Zmiešajte s trochou múky zo strán a nechajte asi 15 minút kysnúť. Misku odporúčam prikryť kuchynskou utierkou, aby bolo droždie chránené pred prievanom.

2. Krok

Do misy pridajte vajcia, soľ a 50 g lardo a mieste, kým nevznikne hladké cesto. Ak je cesto príliš lepkavé, môžete pridať trochu viac múky. Potom cesto prikryte a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým sa jeho veľkosť nezdvojnásobí.

3. Krok

Cesto rozvaľkajte na pomúčenej pracovnej ploche a rozotrite naň zvyšné lardo. Teraz cesto zrolujte z oboch strán smerom do stredu a vytvarujte ho do tvaru slimáka.

4. Krok

Šneka z cesta položte na plech vystlaný papierom na pečenie a nechajte ho prikryté kysnúť ďalších 30 minút. Medzitým predhrejte rúru na 180 °C.

5. Krok

Ensaimada de Mallorca pečte približne 20-25 minút dozlatista. Po upečení posypeme práškovým cukrom a podávame teplé.

Podobné recepty

Novoročné preclíky

Novoročný preclík je tradičná pečená dobrota, ktorá sa najmä v Nemecku a nemecky hovoriacich krajinách pečie a daruje na Nový rok. Symbolizuje šťastie a požehnanie pre nový rok. Preclík je sladký, mäkký a nadýchaný a skvelo chutí s maslom alebo marmeládou.

Müsli sušienky na raňajky pre deti

Milujem tento recept na müsli sušienky. Sú chutné, zdravé a také jednoduché na prípravu, že ich rady robia aj moje deti. Sú ideálne na raňajky, desiatu medzi jedlami alebo popoludňajšiu sladkú pochúťku. Tento recept som vlastne robila už niekoľkokrát a som rada, že sa s vami oň teraz môžem podeliť!

Pečte Stutenkerl alebo Weckmann

Stutenkerl, známy aj ako Weckmann, je tradičná pekárenská špecialita, ktorá sa v Nemecku podáva v čase Vianoc. Najmä v našej rodine je táto lahodná špecialita z kysnutého pečiva v čase Vianoc absolútnou nevyhnutnosťou. S láskyplne vyrezávanou tvárou a fajkou ako doplnkom je Stutenkerl nielen poctivým pečivom, ale aj skutočnou pastvou pre oči.

Domáce škoricové rožky z kysnutého cesta

Tento recept som robila už niekoľkokrát a zakaždým je to hit. Škoricové rožky sú zvonka mierne chrumkavé, vnútri nádherne mäkké a šťavnatá vrstva sladkej polevy to celé dokonale dotvorí. Sú dokonalým doplnkom k rannej šálke horúcej kávy alebo sladkým prekvapením k popoludňajšiemu čaju.

Rakúsky orechový závin z kysnutého cesta

V priebehu rokov som vyskúšala mnoho receptov na koláče, ale tento orechový závin má v mojom srdci špeciálne miesto. Tento typický rakúsky koláč je nadýchaný aj chrumkavý. Doma ho najradšej pečieme počas chladných zimných dní - tá zvodná vôňa, ktorá sa pri pečení šíri po celom dome je jednoducho neporovnateľná.

Rýchle pečenie sušienok pre tých, ktorí sa ponáhľajú za 30 minút

Tento jednoduchý recept som vždy ocenila v čase veľkého zhonu. Vyžaduje si len niekoľko surovín, ktoré má doma takmer každý, a už za 30 minút si môžete pochutnať na chutných domácich sušienkach. Vďaka ich chrumkavej štruktúre a sladkej chuti boli vždy hitom pri improvizovaných návštevách a zdieľaní s priateľmi a rodinou.

Pečte vegánsky jablkový chlieb

Ako vášnivý pekár a skutočný milovník jabĺk je jablkový chlieb už dlho základom mojich experimentov s pečením v kuchyni. Zistila som, že sa výborne hodí ako sladké raňajky, ale aj ako kávový koláč alebo zimný čajový koláč. Svojou voňavou škoricovo-jablkovou arómou nielenže povzbudí zmysly, ale zároveň šíri útulnosť po celom dome.

Nutellové sušienky

Tieto sušienky s Nutellou sú jednou z mojich najobľúbenejších vianočných pochúťok. V priebehu rokov som tento recept zdokonalila a vždy sa teší veľkej obľube detí aj dospelých. Sú mäkké, čokoládové a neuveriteľne jednoduché na prípravu, sú dokonalým doplnkom k šálke horúceho kakaa.

Podobné recepty

Novoročné preclíky

Novoročný preclík je tradičná pečená dobrota, ktorá sa najmä v Nemecku a nemecky hovoriacich krajinách pečie a daruje na Nový rok. Symbolizuje šťastie a požehnanie pre nový rok. Preclík je sladký, mäkký a nadýchaný a skvelo chutí s maslom alebo marmeládou.

Müsli sušienky na raňajky pre deti

Milujem tento recept na müsli sušienky. Sú chutné, zdravé a také jednoduché na prípravu, že ich rady robia aj moje deti. Sú ideálne na raňajky, desiatu medzi jedlami alebo popoludňajšiu sladkú pochúťku. Tento recept som vlastne robila už niekoľkokrát a som rada, že sa s vami oň teraz môžem podeliť!

Pečte Stutenkerl alebo Weckmann

Stutenkerl, známy aj ako Weckmann, je tradičná pekárenská špecialita, ktorá sa v Nemecku podáva v čase Vianoc. Najmä v našej rodine je táto lahodná špecialita z kysnutého pečiva v čase Vianoc absolútnou nevyhnutnosťou. S láskyplne vyrezávanou tvárou a fajkou ako doplnkom je Stutenkerl nielen poctivým pečivom, ale aj skutočnou pastvou pre oči.

Domáce škoricové rožky z kysnutého cesta

Tento recept som robila už niekoľkokrát a zakaždým je to hit. Škoricové rožky sú zvonka mierne chrumkavé, vnútri nádherne mäkké a šťavnatá vrstva sladkej polevy to celé dokonale dotvorí. Sú dokonalým doplnkom k rannej šálke horúcej kávy alebo sladkým prekvapením k popoludňajšiemu čaju.

Rakúsky orechový závin z kysnutého cesta

V priebehu rokov som vyskúšala mnoho receptov na koláče, ale tento orechový závin má v mojom srdci špeciálne miesto. Tento typický rakúsky koláč je nadýchaný aj chrumkavý. Doma ho najradšej pečieme počas chladných zimných dní - tá zvodná vôňa, ktorá sa pri pečení šíri po celom dome je jednoducho neporovnateľná.

Rýchle pečenie sušienok pre tých, ktorí sa ponáhľajú za 30 minút

Tento jednoduchý recept som vždy ocenila v čase veľkého zhonu. Vyžaduje si len niekoľko surovín, ktoré má doma takmer každý, a už za 30 minút si môžete pochutnať na chutných domácich sušienkach. Vďaka ich chrumkavej štruktúre a sladkej chuti boli vždy hitom pri improvizovaných návštevách a zdieľaní s priateľmi a rodinou.

Pečte vegánsky jablkový chlieb

Ako vášnivý pekár a skutočný milovník jabĺk je jablkový chlieb už dlho základom mojich experimentov s pečením v kuchyni. Zistila som, že sa výborne hodí ako sladké raňajky, ale aj ako kávový koláč alebo zimný čajový koláč. Svojou voňavou škoricovo-jablkovou arómou nielenže povzbudí zmysly, ale zároveň šíri útulnosť po celom dome.

Nutellové sušienky

Tieto sušienky s Nutellou sú jednou z mojich najobľúbenejších vianočných pochúťok. V priebehu rokov som tento recept zdokonalila a vždy sa teší veľkej obľube detí aj dospelých. Sú mäkké, čokoládové a neuveriteľne jednoduché na prípravu, sú dokonalým doplnkom k šálke horúceho kakaa.

Reels

Nové

Top kategórie

Mascarpone

268 receptov

Obed

3969 receptov

Mäsité jedlá

1926 receptov

Dezert

2906 receptov

Raňajky

1033 receptov

Veľkonočné

223 receptov

Večera

3640 receptov

Cestoviny

446 receptov

Šaláty

325 receptov