VIDEORECEPT Dolky starej mamy
Dolky kysnuté s výborným lekvárom a tvarohom.
- 90Minút
- 12Počet porcií
Ingrediencie
Cesto
- 500 g polohrubej múky
- 1⁄2 kvasnice
- 65 g cukor
- 250 ml vlažného mlieka
- 60 g masla
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- Štipka soli
- 2 kl rumu
- citrónová kôra
- olej na smažanie dolkov
Lekvár
- slivkový lekvár
Krém
- 1 tvaroh vo vaničke
- 1 kyslá smotana
- 2 vanilínové cukry
Postup
Do misky si dáme droždie a cukor, pridáme mlieko a trošku múky. Spolu premiešame a necháme na teplom mieste aby sa kvások zobudil. Ku kvásku pridáme zvyšok múky, soľ, citrónovú kôru, vajce a žĺtok. Pridáme rum a rozpustené maslo. Pomocou robotu vymiešame cesto. Poprášime ho troškou múky a necháme vykysnúť na teplom mieste.
Zdroj: Youtube
Vykysnuté cesto si prehodíme na pomúčenú dosku. Vyvaľkáme ho na výšku zhruba 1-1,5 cm. Pomocou formičky vykrojíme koliečka. Necháme ich vykysnúť 20 minút.
Zdroj: Youtube
Vo vyššom hrnci si rozpálime olej. Do každého dolku spravíme palcom jamku. Dolky smažíme najskôr jamkou dole, potom obrátime na druhú stranu a opečieme dozlata aj z druhej strany.
Zdroj: Youtube
Vysmažené dolky dáme na papierový obrúsok aby sa otiekli z tuku. Na každý dáme lyžicu lekváru a krém z tvarohu (vymiešame všetky ingrediencie spolu).
Zdroj: Youtube
Zdieľaj recept s ostatnými
Obľúbené recepty
Top kategórie
Dolky starej mamy
Dolky kysnuté s výborným lekvárom a tvarohom.
:brightness(2):contrast(2):rgb(2,-2,0):sharpen(0.2,0.2,true)/sk/recipe/ZRiniFS0-laQnlxEEXuI/4427375e4f65dcfc1a3a5f9e4168ac.jpeg)
Do misky si dáme droždie a cukor, pridáme mlieko a trošku múky. Spolu premiešame a necháme na teplom mieste aby sa kvások zobudil. Ku kvásku pridáme zvyšok múky, soľ, citrónovú kôru, vajce a žĺtok. Pridáme rum a rozpustené maslo. Pomocou robotu vymiešame cesto. Poprášime ho troškou múky a necháme vykysnúť na teplom mieste.
Vykysnuté cesto si prehodíme na pomúčenú dosku. Vyvaľkáme ho na výšku zhruba 1-1,5 cm. Pomocou formičky vykrojíme koliečka. Necháme ich vykysnúť 20 minút.
Vo vyššom hrnci si rozpálime olej. Do každého dolku spravíme palcom jamku. Dolky smažíme najskôr jamkou dole, potom obrátime na druhú stranu a opečieme dozlata aj z druhej strany.
Vysmažené dolky dáme na papierový obrúsok aby sa otiekli z tuku. Na každý dáme lyžicu lekváru a krém z tvarohu (vymiešame všetky ingrediencie spolu).